Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VN vraagt opschorting uitlevering Ali Aarrass aan Marokko

woensdag 1 december 2010

Het Hoog Commissariaat voor Mensenrechten in Genève vraagt Spanje de opschorting van de van uitlevering van Ali Aarrass aan Marokko.

De Belg Ali Aarrass werd op bevel van Marokko in Mellila gearresteerd samen met Mohammed el Bay op beschuldiging van
 terroristische activiteiten. De zaak werd echter in 2009
 afgesloten en de Spaanse rechter verklaarde Ali Aarrass onschuldig.
 Maar Marokko vroeg Spanje om Aarrass uit te leveren omdat hij volgens
 Marokko banden zou hebben met de 'Mouvement des moudjahidines au Maghreb’ die in mei 2003 achter de aanslag zat in Casablanca.

Spanje stemde in november met deze uitlevering in, op voorwaarde dat Marokko garanties gaf dat Ali Aarras geen doodstraf of levenslang zou krijgen. Maar het VN-Comité tegen Foltering uitte zijn bezorgdheid over het gebruik van deze zogenaamde diplomatieke garanties omdat er redenen zijn om aan te nemen dat hij het risico loopt om in Marokko gemarteld of mishandeld te worden.

Zowel in Brussel als in Spanje en ook via sociale netwerksites voerden activisten de afgelopen maand acties tegen de uitlevering van Ali Aarrass. De advocaat van Ali Aarras, Nayim, ging in beroep tegen de uitlevering.

Het Mensenrechtencomité van de VN stelde een onderzoek in naar de zaak en besloot dat Spanje Ali Aarrass niet kan uitleveren zolang het onderzoek loopt. Spanje krijgt zes maanden de tijd om in beroep te gaan.

Op zondag 28 november betoogden enkele tientallen actievoerders van de campagne "Laat Ali Arrass vrij" voor de Spaanse ambassade in Brussel.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.