Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 1)

maandag 18 oktober 2010

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons  in zijn serie 'Roma Basta!' vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 1: Eta.

Dewulf: "Dit jaar kwamen Roma veel in beeld. Ik wilde weten waar de Gentse Roma vandaan komen en waarom zij naar hier komen."

Daarbij won hij het vertrouwen van enkele Roma-buurtbewoners in de Gentse wijk Brugse Poort. In dit eerste deel komt Eta aan het woord. Eta is een hard werkende vrouw die zich al aardig kan verwoorden in het Nederlands.

Roma uit Gent brachten deze videojournalist in contact met andere Roma in de Oost-Slovaakse stad Kosice. Onder begeleiding van Roma die hem vertrouwden, kon hij in de Roma-wijk Lunik IX filmen. 

Dewulf: "Wat ik in Lunik IX heb gezien, heb ik nog nooit eerder gezien. Zelfs niet in Zuid-Afrika of Congo. En dan te bedenken dat Kosice in Europa ligt."

Morgen deel 2: Irena. Dewulf neemt ons dan mee naar Lunik IX. 

'Roma Basta!' kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Karl Deckers op maandag 18 oktober 2010

    Lunik IX is inderdaad "de hel". Spijtig genoeg zijn ghetto's zoals Lunik IX geen uitzondering. In Oost-Slovakije bijvoorbeeld is er bij ieder Slovaaks dorp bijna een Roma nederzetting, meestal zonder water of elektriciteit. Kinderen die op vuilnisbelten? Ga maar naar Roemenië of Slovakije. Ook dit is Europa in de 21ste eeuw. Segregatie en discriminatie van Roma zijn in de Balkan en Oost-Europa eerder regel dan uitzondering. Europa zou zijn pijlen beter richten op de landen van herkomst van de Roma dan op de ongepaste reaktie van Sarkozy. Ook onze OCMW's worden overspoeld door Roma en zij zullen blijven komen zolang de landen die de Roma ontvluchten niet op hun plichten tegenover al hun burgers worden gewezen. Europa laat hen in de steek.

    http://www.foyer.be/IMG/pdf/FOTO_S_ROMA_FOYER.pdf

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties