Bent u al steungever van DeWereldMorgen.be?

In september lanceerden we een noodcampagne omdat we dreigden dit jaar niet rond te komen. Jullie massale reacties waren hartverwarmend en moedigden ons aan om door te gaan. We haalden zo'n 22.000 euro op en kregen er heel wat steungevers bij die maandelijks aan ons storten.

Daarmee zijn we helaas niet definitief uit de rode cijfers. Eén derde van onze inkomsten komt van subsidies en die staan onder druk. Een ander derde komt van partnerorganisaties uit het brede middenveld, en bijna allemaal moeten ook zij besparen. Onze hoop is dus op onze lezers gevestigd. Maandelijks zijn dat 300.000 mensen en van hen stort 1% een bijdrage.

Wij hebben geen hartverscheurende beelden om onze campagne kracht bij te zetten. Onze belangrijkste kost is namelijk de loonkost. De wereldhonger kunnen we niet oplossen en ook de zeehondjes gaan we niet redden. Wel beloven we met jullie steun ons uiterste best te doen om maatschappelijk relevant nieuws te brengen vanuit een progressief, sociaal en ecologisch standpunt.

Onze maandelijkse loonkost bedraagt afgerond 22.000 euro (netto verdient een voltijdse kracht bij ons een bescheiden 1500 euro per maand). Help je mee om onze job te vrijwaren om zo DeWereldMorgen in de ether te houden?

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 1)

maandag 18 oktober 2010

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons  in zijn serie 'Roma Basta!' vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 1: Eta.

Dewulf: "Dit jaar kwamen Roma veel in beeld. Ik wilde weten waar de Gentse Roma vandaan komen en waarom zij naar hier komen."

Daarbij won hij het vertrouwen van enkele Roma-buurtbewoners in de Gentse wijk Brugse Poort. In dit eerste deel komt Eta aan het woord. Eta is een hard werkende vrouw die zich al aardig kan verwoorden in het Nederlands.

Roma uit Gent brachten deze videojournalist in contact met andere Roma in de Oost-Slovaakse stad Kosice. Onder begeleiding van Roma die hem vertrouwden, kon hij in de Roma-wijk Lunik IX filmen. 

Dewulf: "Wat ik in Lunik IX heb gezien, heb ik nog nooit eerder gezien. Zelfs niet in Zuid-Afrika of Congo. En dan te bedenken dat Kosice in Europa ligt."

Morgen deel 2: Irena. Dewulf neemt ons dan mee naar Lunik IX. 

'Roma Basta!' kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

reageer

Eén reactie

  • door Karl Deckers op maandag 18 oktober 2010

    Lunik IX is inderdaad "de hel". Spijtig genoeg zijn ghetto's zoals Lunik IX geen uitzondering. In Oost-Slovakije bijvoorbeeld is er bij ieder Slovaaks dorp bijna een Roma nederzetting, meestal zonder water of elektriciteit. Kinderen die op vuilnisbelten? Ga maar naar Roemenië of Slovakije. Ook dit is Europa in de 21ste eeuw. Segregatie en discriminatie van Roma zijn in de Balkan en Oost-Europa eerder regel dan uitzondering. Europa zou zijn pijlen beter richten op de landen van herkomst van de Roma dan op de ongepaste reaktie van Sarkozy. Ook onze OCMW's worden overspoeld door Roma en zij zullen blijven komen zolang de landen die de Roma ontvluchten niet op hun plichten tegenover al hun burgers worden gewezen. Europa laat hen in de steek.

    http://www.foyer.be/IMG/pdf/FOTO_S_ROMA_FOYER.pdf

Lees alle reacties