Als het aantal maandelijkse steungevers van DeWereldMorgen.be niet drastisch stijgt, krijgt u binnenkort enkel een zwart scherm te zien.

Beste lezer,


Als u vindt dat DeWereldMorgen.be moet blijven bestaan, word dan maandelijkse steungever. Onze financiële middelen krimpen, terwijl het aantal lezers groeit.

Gemiddeld hebben we maandelijks 350.000 unieke bezoekers. Maar het geld dat we van onze partners krijgen is sinds onze opstart gehalveerd doordat zij moeten besparen. Bovendien komt één derde van onze inkomsten van subsidies en is het lang niet zeker of we die zullen behouden.

DeWereldMorgen.be is in Vlaanderen een belangrijk forum voor visies, verhalen en stemmen die niet of te weinig aan bod komen. Om die zichtbaar te maken, moeten we dag na dag keihard werken. Dat doen we met een klein team dat gelooft in zijn project.

Wij willen graag doorgaan met DeWereldMorgen.be. Nu meer dan ooit. Er is nood aan media, waar informatie over alle geledingen van de maatschappij te vinden is.

Uw steun is nodig. Niet om winst te maken, maar om te doen waar we goed in zijn.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

about
Toon menu

Roma in Gent en Oost-Slovakije (deel 1)

maandag 18 oktober 2010

De afgelopen maanden waren de Roma niet weg te denken uit de media. Luk Dewulf, een jonge videojournalist bij AVS, volgde afgelopen zomer een aantal Gentse Roma in België en in Slovakije. Dewulf toont ons  in zijn serie 'Roma Basta!' vijf korte documentaires waarin Roma zelf aan het woord komen. Vandaag deel 1: Eta.

Dewulf: "Dit jaar kwamen Roma veel in beeld. Ik wilde weten waar de Gentse Roma vandaan komen en waarom zij naar hier komen."

Daarbij won hij het vertrouwen van enkele Roma-buurtbewoners in de Gentse wijk Brugse Poort. In dit eerste deel komt Eta aan het woord. Eta is een hard werkende vrouw die zich al aardig kan verwoorden in het Nederlands.

Roma uit Gent brachten deze videojournalist in contact met andere Roma in de Oost-Slovaakse stad Kosice. Onder begeleiding van Roma die hem vertrouwden, kon hij in de Roma-wijk Lunik IX filmen. 

Dewulf: "Wat ik in Lunik IX heb gezien, heb ik nog nooit eerder gezien. Zelfs niet in Zuid-Afrika of Congo. En dan te bedenken dat Kosice in Europa ligt."

Morgen deel 2: Irena. Dewulf neemt ons dan mee naar Lunik IX. 

'Roma Basta!' kwam mede tot stand dankzij de Koning Boudewijnstichting.

reageer

Eén reactie

  • door Karl Deckers op maandag 18 oktober 2010

    Lunik IX is inderdaad "de hel". Spijtig genoeg zijn ghetto's zoals Lunik IX geen uitzondering. In Oost-Slovakije bijvoorbeeld is er bij ieder Slovaaks dorp bijna een Roma nederzetting, meestal zonder water of elektriciteit. Kinderen die op vuilnisbelten? Ga maar naar Roemenië of Slovakije. Ook dit is Europa in de 21ste eeuw. Segregatie en discriminatie van Roma zijn in de Balkan en Oost-Europa eerder regel dan uitzondering. Europa zou zijn pijlen beter richten op de landen van herkomst van de Roma dan op de ongepaste reaktie van Sarkozy. Ook onze OCMW's worden overspoeld door Roma en zij zullen blijven komen zolang de landen die de Roma ontvluchten niet op hun plichten tegenover al hun burgers worden gewezen. Europa laat hen in de steek.

    http://www.foyer.be/IMG/pdf/FOTO_S_ROMA_FOYER.pdf

Lees alle reacties