Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Autovrij leven: een portret van Katleen Deruytter

woensdag 15 september 2010

Katleen Deruytter woont in Brussel en heeft vijf jaar geleden haar auto omgeruild voor een plooifiets, een abonnement op het openbaar vervoer ... en een paar wandelschoenen.

Ondanks het moeilijke afscheid van haar wagen, heeft ze sindsdien steeds meer de voordelen van een autovrij bestaan ontdekt. Ze maakt bovendien gretig gebruik van alternatieven zoals fiets, trein, metro en alle mogelijke combinaties hiervan. En ze droomt hardop van een geruisloze stad ...

Je kan zelf ook kennismaken met duurzame mobiliteit tijdens de Europese Week van Vervoering (van 16 tot 22 september), met onder meer de Autoloze Zondag in het Brussels Gewest op 19 september 2010.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Jurriaan ` op woensdag 15 september 2010

  Het kan dus! En het zal moeten, denk ik. Vanwege het klimaat, en vanwege alle negatieve energie die al die auto's en hun bestuurders met hun frustraties in de stad brengen. Verplaatsingen zijn inderdaad nodig, zo zit ons leven in elkaar. Maar met de fiets kan er zoveel, en het is (in principe) zoveel leuker. Tenzij je wordt aangereden door een auto, of een autobestuurder uitstapt zonder te kijken en je tegen zijn deur aanknalt. Of je dure brompton plooifiets wordt gestolen. Ik stel voor dat we de monsterboetes voor fietsers afschaffen (150€ voor door het rood rijden, of andere overtredingen!) en dat automobilisten die een ongeluk voor een fietser veroorzaken extra gestraft worden. Ook lik-op-stuk beleid voor mensen die hun auto op een fietsstrook parkeren. En meer controle op fietsendiefstal. En meer faciliteiten voor fietsers in de stad. Er valt nog veel te verbeteren, maar er gebeuren gelukkig ook al veel goeie dingen. Leve de villo, en leve het gedurfde mobiliteitsplan van Bruno de Lille!!

 • door Bruni op donderdag 16 september 2010

  Ik ben ook een grote bromptonfan en ik pendel vanop het platteland elke dag met trein en vouwfiets naar mijn werk in Antwerpen. Ook al mijn dienstreizen, kleine boodschappen gebeuren op die manier. Super handig, goedkoop en snel! Winkeliers moeten maar even nadenken. Kinderwagens zijn ook altijd welkom in de winkel. En daar kan een slechtbedoelende klant nog een heleboel in verstoppen. In een vouwfiets niet. Dus waarom zou die vouwfiets niet welkom zijn.

 • door Martens Marcel op donderdag 16 september 2010

  Wij doen hetzelfde al veertig jaar enpakken daarmee naast alle voordelen die een "overstap" de laatste jaren met zich kan meebrengen. Dus geen gratis abo's en geen parkeerplaats in de stad, als we in uiterste nood een auto lenen of huren.

 • door Nick op donderdag 16 september 2010

  BRAVO BAS & PETAR voor jullie professionele, heldere en aangename kijk op mensen met een andere (betere) levensvisie en die zich hiervoor dagelijks inzetten. Jullie zijn hieraan medeplichtig en sensibilisatie is de beste remedie opdat mensen wakker worden en beseffen waarmee ze bezig zijn. En zoals Katleen het in haar reportage duidelijk uitlegt, het is nooit te laat en het is pas door het te beleven dat je er de voordelen van inziet. Ik wens jullie nog veeeeel succes naar het ijveren van een betere wereld voor morgen. Ik ben deze vandaag al begonnen : ) groetjes vanwege een papa met drie kinderen ZONDER AUTO

 • door kris thysen op donderdag 16 september 2010

  Geweldig duidelijke reportage van één van de vele verhalen die de moeite waard zijn en zichtbaar maken van gemak van vouwfiets die handig meegenomen kan worden. Ik en mijn partner gebruiken al enkele jaren vouwfietsen (iets minder compact) om steden te bezoeken vanaf de rand. Makkelijker afspreken met vrienden die veraf wonen om te fietsen, boodschappen op vakantie enz.....Ben in Hasselt gaan wonen waar ik werk om met de fiets te kunnen gaan, anders elke dag 30km op- en af vanaf het mooiere Haspengouw met auto....ring rond Hasselt doe ik 2x met fiets terwijl auto's lang staan aan te schuiven om eindelijk uit de stad te geraken op spitsuren of beter gezegd stinkuren....Dan nog te zwijgen over studenten in hoger onderwijs die gemiddeld in 1ste jaar 3kg aan gewicht toenemen omdat ze minder bewegen dan in middelbaar. Dan is gratis busvervoer geen 'efficiënt' middel zoals in Hasselt?! Proficiat met de reportage

 • door Tom Willems op vrijdag 17 september 2010

  Ik heb jarenlang al mijn verplaatsing in Brussel gedaan met de plooifiets en kwam bijna altijd sneller op de bestemming dan collega's met auto of openbaar vervoer. Je spaart er een fitness abonnement mee uit en fietst zonder bijkomende training moeiteloos de Mont Ventoux op. Je komt opgewarmd op bestemming, waardoor de termostaat een paar graden lager mag. Mits goede kleding vormt wisselvallig weer geen enkel probleem. Fietsen in de stad in niet gevaarlijk voor een ervaren fietser indien je een aantal regels in acht neemt: voldoende afstand houden van geparkeerde wagens en oogcontact vooraleer een kruispunt over te steken. Toch kan de fietsinfrastructuur een stuk beter. Een groot probleem blijft immers dat fietsen in de stad wel onveilig is voor kinderen en weinig ervaren fietsers die het gevaar onvoldoende zien aankomen. Daardoor voelen vele gezinnen zich genoodzaakt om toch de auto te gebruiken voor vele kleine verplaatsingen. Dat het anders kan, wordt bewezen in vele Nederlandse steden. Bij stadsrenovatie moet het concept van een autoluwe stad centraal staamn met meer plaats voor de fietser en minder voor de wagen. Er is nog veel werk aan de winkel.

 • door Yvonne de Naeyer op maandag 20 september 2010

  prachtig idee.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties