Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Red de mens (met verzwegen boeken)

De financiële elites staan een democratisch Europa in de weg, dat leren de Grieken ons vandaag. Ook al schrijf je boeken die zeggen waar het op staat, je hebt sociale bewegingen nodig om iets te veranderen. Dat was de conclusie van een Tegenlicht-debat in De Groene Waterman met auteurs Matthias Lievens, Ludo De Witte en Thomas Decreus. Hierbij een videoverslag.
zondag 28 juni 2015

Er verschijnen vandaag nieuwe sterren op het toneel. Ze zingen niet, ze acteren niet. Nee, ze schrijven boeken. Over vermogensongelijkheid en klimaatsverandering bijvoorbeeld. De Franse econoom Thomas Piketty en de Canadese activiste Naomi Klein zijn sterren die de wereld veroveren met hun ideeën.

Wereldwijd weten zij miljoenen mensen te inspireren en te mobiliseren. Dat doen zij niet alleen door de grote problemen en oplossingen te benoemen, maar ook door honderden lezingen en televisie-interviews, die weer honderdduizenden keren gedeeld worden via sociale media. 

Terwijl politici vastlopen in fatalisme – there is no alternative – doen deze sterren de hoop herleven dat we niet machteloos zijn, dat we de grote problemen wél kunnen aanpakken.

Maar wat is de echte invloed van deze gepassioneerde wereldverbeteraars? Kunnen zij de wereld in beweging krijgen voor daadwerkelijke verandering? VPRO Tegenlicht volgde de grootmeesters van de idealen en vroeg zich af wat politici en burgers hiervan (kunnen) leren. De documentaire kan u hier bekijken.

Het aansluitende debat in Antwerpen focuste op de vraag of het ontnuchterende verhaal van deze sterren eigenlijk wel gehoord wordt. Het is een bizarre paradox in onze samenleving: ongemakkelijke waarheden worden wel publiek gedeeld, tegelijk kunnen ze worden genegeerd. Ondanks hun bekendheid is er zo toch weer sprake van verzwegen boeken. Hoe komt dat en wat kunnen we daar aan doen? 

(De Tegenlicht-debatavonden zijn een gezamenlijk initiatief van theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman. "Red de mens (met verzwegen boeken)" is het eerste debat in een zesdelige reeks. Met dank aan De Imagerie voor de opname.)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.