Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Antwerpse prijskamp “Vette Os” 2014

maandag 10 maart 2014
Reeds voor de 159ste keer ging zaterdag 8 maart, onder een stralende zon, de jaarlijkse weging van “Den Vette Os” door. Bij een buitensporige 20° die het lentegevoel schitterend oversteeg, lokte dit traditioneel evenement honderden kijklustigen. Het was de Vleeshandel / Slagerij Ilias van de Turnhoutsebaan in Borgerhout die met de eerste prijs ging lopen. Het dier woog maar liefst 1.117 kg en was het product van vetmesters Gebroers Theunis uit Glabbeek.

Het Antwerps folklore-evenement wordt jaarlijks ingericht door de Koninklijke Maatschappij Sint-Jan, in aanwezigheid van de Antwerpse reuzen.  De Maatschappij werd in 1838 opgericht om arme Antwerpenaren te helpen. In de week van de prijskamp deelde de Sint-Jansmaatschappij gedurende één dag vlees uit aan de armen. Omdat vlees niet vaak op het menu stond in arme gezinnen, ging men de prijskampweek in de volksmond 'De Vette Week' noemen. Zondag 23 maart heeft er ook nog een Nationale Veeprijskamp plaats in Park Spoor Noord. De dieren worden gekeurd vanaf 10 uur en de prijsuitreiking heeft plaats om 15 uur.
 

  • Schepen Ludo Van Campenhout met  vetmester Theunis  (links) en de slager van Ilias.
     

  • De schepen doopte de koe Erika !
     

  • Een glunderende winnaar !
     

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.