Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Protest tegen sluiting centrum voor daklozen in Antwerpen

vrijdag 24 januari 2014
Op initiatief van de bezoekers en met volle steun van de vrijwilligers en het personeel organiseerde het inloopcentrum De Steenhouwer vrijdag 24 januari een optocht om afscheid te nemen en om hun ongenoegen te uiten met de gang van zaken. Van het basketbalpleintje aan Sint-Jansvliet ging de optocht naar het stadhuis. Een delegatie werd ontvangen op het kabinet van schepen Homans (N-VA). Het leverde weinig nieuwe elementen op.

Na de ontvangst op het stadhuis ging de optocht richting Groenplaats.

Het inloopcentrum voor daklozen aan de Steenhouwersvest verhuist in februari 2014 naar de gebouwen van Kamiano aan de Lombardenvest. Kamiano neemt de werking over van CAW De Terp, dat zich zal specialiseren in woonbegeleiding van ex-daklozen.

De Steenhouwer is een laagdrempelig dagopvangcentrum voor dak- en thuislozen. Dagelijks bezoeken ongeveer 100 mensen het inloophuis. Bij De Steenhouwer helpen 45 vrijwilligers die ondersteund worden door één beroepskracht. Vier maatschappelijk werkers staan in voor de begeleiding van de bezoekers.

 • Ook aan de innerlijke mens werd gedacht tijdens de toespraken op de Groenplaats en nadien in het inloophuis zelf.

 • Wies Andersen is al dertien jaar vrijwilliger bij De Steenhouwer. Hij is zwaar aangeslagen door het nieuws. “Het is een grote klap", zegt hij. Door de verhuizing vreest hij vooral het verlies van de contacten met de dak- en thuislozen, maar ook met de andere vrijwilligers.
   

 • Luc De Backer (vrijwilliger).
   

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Kristienwouters op zondag 26 januari 2014

  De zaken worden hier toch een beetje kort door de bocht voorgesteld. De Steenhouwer, waarmee Kamiano steeds goed samenwerkte, moet sluiten om verschillende redenen. Kamiano betreurt dat, maar die beslissing werd elders genomen. Om de doelgroep van daklozen en verslaafden niet in de kou te laten staan, heeft Kamiano beslist om zijn werking uit te breiden door, naast de maaltijden die ‘s avond worden aangeboden, ook ’s morgens open te zijn. De focus zal hier liggen op hygiëne en verzorging. Voor de mensen die naar de Steenhouwer gingen maar niet tot die specifieke doelgroep behoren, lees ex-daklozen en eenzamen, werkt de stad in samenwerking met CAW aan een dag shelter. Kristien Wouters, Kamiano

  • door Luc op zondag 26 januari 2014

   Het is me niet duidelijk waar Raymond te kort door de bocht zou gaan en dan begrijp ik dat u bedoelt dat het niet zo erg is als hij schrijft. Integendeel hij schrijft en ik citeer: "Het inloopcentrum voor daklozen aan de Steenhouwersvest verhuist in februari 2014 naar de gebouwen van Kamiano aan de Lombardenvest. Kamiano neemt de werking over van CAW De Terp, dat zich zal specialiseren in woonbegeleiding van ex-daklozen." In werkelijkheid neemt Kamiano maar een gedeelte van de werking over en voor een veel kleiner aantal personen.

  • door Maarten op zondag 26 januari 2014

   Elk snoeien in hulp aan mensen die vandaag dakloos zijn is onmenselijk en onaanvaardbaar. Om het even "waar die beslissing werd genomen".

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties