about
Toon menu

'Time to go'-manifestatie in Brussel

zondag 20 oktober 2013
In het Brusselse Jubelpark kwamen ongeveer 1.500 vredesactivisten samen om het vertrek van alle kernwapens uit België te eisen. De SP.A en Groen engageren zich om dat op parlementair niveau af te dwingen. Ook ABVV en ACV scharen zich achter deze strijd.

Dat was toen ...

De organisatie 'Time to go' heeft de dag voor deze manifestatie niet toevallig gekozen. Bijna dertig jaar geleden, op 23 oktober 1983, stapte een betoging door Brussel via drie (!) trajecten om te protesteren tegen de nakende plaatsing van kruisraketten op de basis van Florennes.

Het werd de grootste betoging ooit in België. Over de juiste cijfers wordt nog steeds gebakkeleid, maar zelfs de laagste schattingen gaan uit van 300.000 betogers, nooit voorheen gezien en daarna ook nooit meer geëvenaard (zie meer in dit artikel).

Aan die toenmalige betoging gingen vier jaar van strijd en politiek getouwtrek vooraf. Het thema van de kruisraketten was niet uit de media weg te branden. In zowat elk Belgisch dorp werden actiecomités opgericht. De kruisraketten van toen zijn inmiddels al lang vertrokken. Er zijn echter nog altijd kernbommen aanwezig op die andere militaire basis, die van Kleine Brogel.

Dertig jaar later zijn de omstandigheden totaal anders Er heerst een economische crisis. De thematiek van kernbewapening komt nog nauwelijks aan bod in de media. De interesse van de burger voor de vredesbeweging lijkt dus voorbij. Er wordt bovendien al jaren beweerd dat men van plan zou zijn de kernbommen in Kleine Brogel ooit te verwijderen. Alleen, het kwam er nooit van ...

Dit is nu ...

Tot recent het plan uitlekte dat men de kernbommen van Kleine Brogel niet alleen wenst te houden, maar zelfs wil moderniseren, met andere woorden, hun potentiële slagkracht vergroten. Als reactie hierop is op korte tijd 'Time to Go' ontstaan. Deze organisatie van een aantal vredesbewegingen heeft nu van de dertigste verjaardag van de grote betoging van 1983 gebruik gemaakt voor haar eerste actie.

In het Jubelpark kwamen zo'n 1.500 vredesactivisten samen om naar muziek en toespraken te luisteren. Naast een aantal burgemeesters spraken enkele politici hun voornemen uit om de strijd tegen de kernwapens op parlementair niveau verder te zetten.

Dirk Van der Maelen (SP.A) engageerde zich voor een voorstel in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers om de wapens te bannen. Bart Staes (Groen) deed gelijkaardige uitspraken voor het Europese niveau.

Ook Rudy De Leeuw (ABVV) en zijn Franstalige collega van het ACV hielden een pleidooi voor het verdwijnen van alle kernwapens. André Bogaert, de grote bezieler van de grote vredesbetogingen van 1979, 1981, 1983 en 1985 gaf een korte toespraak.

De eerder matige opkomst op de manifestatie in het Jubelpark was niet echt een verrassing. Er ging immers geen jarenlange campagne aan vooraf zoals in 1983. Toch hadden de meeste aanwezigen meer volk verwacht. Heel dikwijls kwam de opmerking bij de aanwezigen dat men pas laat op de hoogte was. Veel mensen hebben de oproep dus waarschijnlijk gemist. Kwam deze actie van 'Time to Go' misschien iets te vroeg?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door kribbelkrabbel op maandag 21 oktober 2013

  Gisteren waren wij met een aantal vrienden afgezakt naar de "time to go" manifestatie in Brussel. Ons (allen voor in de 30) viel vooral de afwezigheid van jongeren op. Hier en daar zagen we een scoutsgroep (wat uiteraard fantastisch is) maar verder waren de tieners en twintigers op enkele handen te tellen. Ligt de jeugd niet meer wakker van de kernwapenproblematiek? Zijn ze niet meer gemotiveerd om voor hun ideeën op straat te komen? Of denken velen dat een facebookpagina "liken" hetzelfde is als aktie voeren. Eerlijk gezegd waren wij en enkele andere mensen die we daar gesproken hebben lichtjes teleurgesteld hierdoor. Al met al was het wel een fijne dag, mooi weer, een aantal inspirerende toespraken en fijne muziekjes. Volgende keer zullen we er natuurlijk weer bij zijn, tot die kernwapens weg zijn. Hopelijk zijn we dan wel met wat meer volk.

 • door BernardDewitte op maandag 21 oktober 2013

  Tja, slechts 1500 deelnemers - ik had er meer van verwacht - al was het persoonlijk erg fijn 'strijders van vroeger' eens terug te zien. Maar toch zullen de vredesbewegingen zich eens moeten bezinnen hoe ze de kernwapenproblematiek opnieuw in de belangstelling kunnen krijgen - allicht was de tijd te kort en ik vermoed ook dat het ook wel met mindere financiële mogelijkheden te maken heeft (vermindering subsidies..) - wschl daardoor is het niet in de grote media gekomen. Toch 1 lichtpunt, het werd gisteravond om 19 u toch even vermeld op de VRT. Time to go on and time to think over... Bernard De Witte ex.Florennade, Voor Moeder Aarde.

 • door Jo van bio op maandag 21 oktober 2013

  Hoe zit dat nu met het verdrag tegen kernwapens dat elk jaar ter stemming voorligt in de Verenigde Naties? Is dat het gekende non-proliferatieverdrag? Of is dat nog iets anders? En waarom stemt België al sinds 2007 steeds tegen dat nieuwe verdrag?

  Dit artikel van De Standaard uit 2005 http://www.standaard.be/cnt/dmf13042005_051 heeft het over een verdrag dat er kwam op initiatief van Rusland:

  'Het VN-verdrag is een initiatief van de toenmalige Russische president Boris Jeltsin. Het stelt onder meer het bezit van nucleair of zwaar radioactief materiaal strafbaar en ook het dreigen met een nucleaire aanslag. Landen die het verdrag ondertekenen moeten de bepalingen eruit omzetten in nationale wetgeving en daar straffen op zetten die in overeenstemming zijn met de ernst van de feiten.'

  Kan er iemand meer vertellen over dit verdrag, dat binnenkort opnieuw ter stemming zou komen in de vergadering van de Verenigde Naties. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat België eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt, zoals dit overigens staat in het regeerakkoord, en het verdrag dat kernwapens verbiedt, ondertekent?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties