Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Werelddag van verzet tegen armoede in Antwerpen

vrijdag 18 oktober 2013
17 oktober is al meer dan 25 jaar de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Ook in ons land treden verenigingen waar armen het woord nemen naar buiten en roepen ze de brede publieke opinie op om de strijd aan te binden met armoede. Zij willen met zoveel mogelijk solidaire partners hun stem te laten horen in het verzet tegen armoede. Ook in Antwerpen op de Groenplaats werd gepleit voor een sociaal beleid dat oog heeft voor alle groepen die in de stad leven.
 • 17 oktober is een dag waarop telkens weer gesteld wordt dat armoede een schending is van de mensenrechten !  Het Netwerk tegen Armoede vraagt om te investeren in mensen in armoede in plaats van slechte maatregelen te nemen die armoede alleen maar doen toenemen (degressiviteit van de werkloosheidsuitkering, afschaffing gratis pro deo, sluiting werkwinkels, …). Daarom stelt het Netwerk  dat er geen nieuw federaal regeerakkoord kan gesloten worden zonder een akkoord om alle uitkeringen en inkomens, die onder de armoedegrens liggen, minstens tot aan die grens op te trekken.

 • Het leefloon bedraagt nu 817,36 euro per maand voor een alleenstaande en 1.089,82 euro voor een gezin. De Europese armoedegrens voor ons land bedraagt 1.000 euro voor een alleenstaande en 2.101 euro voor een gezin. Het Rekenhof berekende in 2008 dat de verhoging van de uitkeringen en vervangingsinkomens tot de armoedegrens 1,25 miljard euro zou kosten. Met een indexering van 20 % komen we nu bij een bedrag uit van om en bij de 1,5 miljard euro. Geen gering bedrag, maar wel haalbaar. Ter vergelijking, de notionele intrestaftrek voor bedrijven kost de federale overheid jaarlijks 6 miljard euro. Als men mensen met een uitkering waardig wil laten leven, is dat dus vooral een kwestie van politieke wil. Daarom wordt het tijd dat politieke partijen kleur bekennen.
   

 •  De drie vakbonden, één strijd !
   

 • Een betoging op 17 oktober 2013 in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede (foto: Raymond Clement / archief DeWereldMorgen.be).
 •  Guido Belcanto.
   

 • Diane Moras van APGA (Antwerps Platform Generatiearmen).

  Album:

   https://plus.google.com/photos/104390405390581002078/albums/5935811141014830993?banner=pwa
   

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.