about
Toon menu

Occupy Antwerp: March against Monsanto

zondag 13 oktober 2013
ANTWERPEN - Zaterdag 12 oktober was het de internationale actiedag tegen Monsanto. In 500 steden kwamen betogers op straat. Zo ook in Antwerpen waar Occupy Antwerp op de Groenplaats manifesteerde.
 • Monsanto is een Amerikaans multinationaal technologisch bedrijf dat producten voor de landbouw produceert. Het is een marktleidend bedrijf van genetisch gemodificeerde (GGO's) zaden en van de herbicide glyfosaat die het op de markt brengt onder de naam Roundup.

 • Het bedrijf is opgericht aan het begin van de vorige eeuw en tegen 1940 was het een grote producent van verschillende soorten plastic, wat al snel erg belangrijk werd voor het bedrijf.

 • Monsanto werd in 1901 in het Amerikaanse Missouri opgericht door de Ier John Francis Queeny. Met 5.000 dollar begon hij de kunstmatige zoetstof sacharine te produceren. De eerste klant was Coca Cola. Later ging het bedrijf ook cafeïne en vanilline produceren, waarvan Coca Cola eveneens de belangrijkste afnemer werd.

 • Sinds de jaren twintig produceert Monsanto ook voor de bulkchemie, onder meer pcb's en DDT. Monsanto ontwikkelde Agent Orange, een herbicide dat door het leger van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog als ontbladeringsmiddel werd ingezet. Nog een controversieel product is een type somatostatine.

 • Deze honden voldeden aan de eis van de politiediensten om een fluo hesje te dragen, als zijnde 'ordedienst'.

 • In 1947 stierven meer dan 500 mensen na een ongeluk niet ver van een vestiging van Monsanto in Texas. Het ging om een ontploffing na een chemische reactie en het werd een van de grootste rampen in de geschiedenis van de chemische industrie.

  Wat Monsanto produceert, is over het algemeen echt slecht voor mens en milieu. Het bedrijf zit weinig in met de gezondheidstoestand van zijn werknemers en andere gebruikers. In 1970 ontdekte John E. Franz, een chemicus van Monsanto, glyfosaat.

 • Monsanto is de grootste producent van glyfosaatherbicide in de VS en brengt het op de markt onder de merknaam Roundup. Roundup wordt gebruikt om onkruid uit te roeien, in het bijzonder eenjarige, breedbladige onkruiden en grassen die concurreren met commerciële gewassen.

  Het laatste patent van Monsanto met betrekking tot glyfosaat is in 2000 vervallen en het product wordt dan ook wereldwijd door verschillende bedrijven geproduceerd.

 • Glyfosaat is meer dan schadelijk voor de menselijke gezondheid blijkt intussen. Volgens de Vlaamse natuurorganisatie Natuur en Bos wordt het ecologisch evenwicht ook verstoord wanneer gewasbeschermingsmiddelen zoals Roundup in akkerranden en bermen worden gebruikt, wat verstrekkende gevolgen zou hebben voor de bermvegetatie, het insectenleven en de biodiversiteit.

 • Monsanto was een van de eerste bedrijven die een cel van een plant genetisch modificeerde, in samenwerking met drie academische teams (in 1983). Het was één van de eerste die veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen uitvoerde (in 1987). Het bedrijf begon deze eeuw de focus meer en meer te verleggen naar de biotechnologie.

 • Monsanto heeft enkele conventionele zaadproducenten opgekocht. In 2005 kocht het bedrijf voor 1,4 miljard dollar Seminis. Enkele weken later kocht het de katoenzadenonderneming Emergent Genetics voor 300 miljoen dollar. Halverwege 2008 nam Monsanto voor 800 miljoen dollar De Ruiter Seeds over.

  In België heeft Monsanto productiefaciliteiten in Antwerpen en Gent en een onderzoekscentrum in Waver.

 • Monsanto was een pionier in het toepassen van het businessmodel van de biotechnologische industrie op de landbouw. In dit model wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling en wordt er winst gemaakt door patenten op zaden.

  De toepassing van dit model door Monsanto op de landbouw, samen met de groeiende druk van het globale, uniforme kwekersrecht, zorgde ervoor dat dit in conflict kwam met de toen gangbare praktijk van boeren om hun zaden te bewaren, te hergebruiken, te delen en eigen soorten aan te maken.

 • In 2012 was Monsanto de grootste leverancier ter wereld van groentezaden. Het bedrijf verkocht voor 200 miljoen dollar aan zaden.

 • Het patenteren van zaden wordt door tegenstanders bekritiseerd als 'biopiraterij' en wordt door hen als een gevaar voor de biodiversiteit beschouwd. Door haar invloedrijke betrokkenheid als multinational is Monsanto het middelpunt geworden van kritiek op het gebruik van gentechnologie in de landbouw.

  Daardoor doet het bedrijf er veel aan om een groen imago op te houden terwijl het bedrijf juist erg slechte dingen doet voor mens en milieu.

 • In India heeft dit vorig jaar voor veel controverse gezorgd vermits een kwart miljoen Indiase boeren geen uitweg meer zagen en uit het leven stapten. De armoede, de nefaste ontwikkelingen omtrent zaadpatenten en de rol van het transnationale bedrijven in dat alles mogen we niet vergeten.

 • Het staat in schril contrast tot de boodschap die een ecologische feministe als Vandana Shiva brengt. Zij reist de wereld rond om lezingen over dit soort kwesties te geven. Ze houdt een warm pleidooi voor biodiversiteit in de landbouw en wetenschapsbeoefening. Zij wil stoppen met  monoculturen en streven naar ecologisch verantwoorde permacultuur.

 • Logisch dan ook dat de Field Liberation Movement en Bart Staes (Groen) stellen: "De voornaamste doelstelling van GGO's is dat het toelaat om zaaigoed in handen te geven van multinationale bedrijven en daarmee voedselsoevereiniteit onmogelijk te maken."

  "Bovendien zijn GGO's ongewenst door een groot deel van de bevolking en houden ze onnodige risico’s in voor het milieu en de gezondheid. En dat terwijl we weten dat er voldoende manieren zijn om wereldwijd gezond voedsel te verbouwen zonder GGO-gewassen."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.