Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Fotoverslag herdenking kernaanslag op Hiroshima en Nagasaki in Gent

zaterdag 10 augustus 2013
Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Na een indrukwekkend vredesconcert in de Sint-Niklaaskerk, werden onder muzikale begeleiding drijvende lampionnetjes te watergelaten aan de Korenlei.

De twee Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog, respectievelijk op 6 en 9 augustus 1945, totaal vernietigd door atoombommen. Honderdduizenden doden waren het directe gevolg. Niet alleen in Gent, maar in de rest van de wereld worden deze slachtoffers herdacht. Overal klinkt dezelfde eis: kernwapens mogen nooit meer worden gebruikt!

Niettegenstaande moet Vredesoverleg Gent, dat verschillende organisaties verenigt voor de vrede, vaststellen dat de meeste kernwapenstaten hun kernwapenarsenaal moderniseren in plaats van te ontwapenen. Zo liggen er in België nog steeds een twintigtal Amerikaanse kernwapens. In haar regeerakkoord belooft de Belgische regering te ijveren voor een verbod op massavernietigingswapens. “Help onze regering te herinneren aan de uitvoering van haar regeerakkoord!”, klinkt het. Ook Schepen Elke Decruynaere, die sprak namens het stadsbestuur, riep de Belgische regering op om alle kernwapens uit België te bannen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Rikm op zondag 11 augustus 2013

  Mijn reactie geldt eigenlijk het artikel "Gent herdenkt Hiroshima en Nagasaki", maar om één of andere reden (iemand zal die misschien eens willen toelichten, want ik vind daar niks van op de website) kan ik daarop niet reageren.

  Het zit zo: zoals velen vind ik het bombarderen van burgerdoelen, hetzij met brandbommen (Dresden), hetzij met atoombommen zonder meer oorlogsmisdaden.

  Toch zou ik het fijn vinden als DeWereldMorgen niet dezelfde misleidende technieken in zijn berichtgeving zou toelaten als in de traditionele media gebruikelijk zijn. De titel "Gent herdenkt..." klopt niet. Het is "Vredesoverleg Gent" dat herdenkt. Te Gent, obviously. De titel hierboven is daarin iets minder dubbelzinnig, al zou ik in deze niet echt van een "kernaanslag" spreken, het ging om het weloverwogen uitroeien van een groot deel van een grootstedelijke bevolking.

  De scheidslijn tussen berichtgeving en propaganda is smal als een scheermes en misverstanden beginnen al snel een eigen leven te leiden. Zo ook als het begrip "menigte" wordt tegengesproken door de bijgeleverde foto's.

 • door Rikm op maandag 12 augustus 2013

  Met dank. Bewijs dat ook de auteur belang hecht aan dergelijke details. De oude titel staat nog wel in de overzichtslijst.

 • door vanbruystelghem op maandag 12 augustus 2013

  Het herdenken van de oorlogsgruwel en het voornemen het nooit meer zo ver te laten komen steun ik 100%. De conclusie, eenzijdig onze kernwapens opgeven, niet. Dit zou leiden tot een wereld waar alleen Noord-Korea, Rusland en consoorten kernwapens hebben. Niet direct te prefereren dacht ik.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties