Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Ronse Vlaams of Nederlands?

maandag 8 juli 2013
De extreem-rechtse groepering Voorpost betoogde gisteren in Ronse voor de afschaffing van de taalfaciliteiten in die gemeente of hoe Vlaams-nationalisten op familie uitstap gaan in de Vlaamse Ardennen naar een Guldensporenbetoging met slogans als 'Ronse Vlaamse stad!", "Franse ratten, rol uw matten".

Met 4 bussen die niet allemaal vol zaten kwamen de betogers van over heel Vlaanderen. Aangevuld met een minderheid uit de omgeving van Ronse en een delegatie uit Nederland kwam men zo aan iets meer dan 200 betogers. Naast de achterban van Voorpost waren er ook mensen van het NSV en zelfs enkele NSA'ers.

Het thema van de betoging was een oproep om de faciliteiten af te schaffen omdat dit alleen maar voor verfransing zorgt en een aantrekkingskracht uitoefent op mensen van allochtone origine. Het vorig bestuur wou een besluit goedkeuren tegen die faciliteiten maar werd tegengehouden door de anti-democratische socialisten, aldus Voorpost. Nu NVA in het bestuur zit, hopen ze dat het wel kan lukken. NVA-Ronse distantiëerde zich echter uitdrukkelijk van de Guldensporenbetoging.

Voorpost noemt zichzelf Vlaams-nationalistisch, maar tegelijk zijn ze voor een vereniging van Vlaanderen en Nederland. Vlaamse onafhankelijkheid is voor hen slechts een tussenstap om van de Franstaligen af te geraken en zo te kunnen opgaan in een Heel-Nederland. Vraag is hoeveel van de Flaminganten die gefrustreerd en geradicaliseerd zijn door de jarenlange herhaling van clichés dit doorhebben. De vereniging met Nederland is een idee dat veel zogezegd Vlaams-nationalistische bewegingen genegen zijn. Voorpost is één van de weinigen die er zo openlijk voor uit komt.

Het is dus niet zozeer de strijd naar onafhankelijkheid dat Voorpost drijft (want dat is niet het doel dat ze nastreven), maar een afkeer voor anderstaligen en vreemdelingen. Vandaar de slogan 'Franse ratten, rol uw matten', waar Franse ratten staat voor Walen en Franstalige allochtonen. Het is ook een feit dat Voorpost in Frans-Vlaanderen niet blijft bestaan; het zijn misschien wel Vlamingen, maar de mensen die nog Vlaams spreken in het noorden van Frankrijk zijn aan het uitsterven.

Men roept nu dan wel 'Ronse Vlaams!' en iedereen komt daar achterlopen met zijn Vlaamse Leeuw; maar Voorpost bedoelt in feite 'Ronse (Heel-)Nederlands!'.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door nivr op dinsdag 9 juli 2013

    Het zou de geloofwaardigheid en de kwaliteit van het artikel ten goede komen, indien de auteur van dit artikel niet klakkeloos zou overnemen wat er op de webstek van Voorpost staat. Daar staat immers dat Voorpost "Heel-Nederlands" is. Heel-Nederland omvat echter Nederland, België, Luxemburg en Frans-Vlaanderen. Groot-Nederland omvat Nederland, Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Aangezien Voorpost voor een onafhankelijk Vlaanderen blijft, denk ik niet dat ze daarna bij hereniging met Nederland er ineens de Walen en de Luxemburgers terug gaan bijhalen.

  • door Amphioxys op zaterdag 13 juli 2013

    Jammer dat een vereniging van de nederlandstalige landen wederom met extreem-rechts wordt geassocieerd. Dat terwijl er heel veel gematigde en ook linkse burgers voor dit idee voelen. Waarom altijd aandacht schenken aan groepen zoals Voorpost en niet bijvoorbeeld de Baarle Werkgroep?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties