Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Spaanse omwalling in Antwerpen is toegankelijk

woensdag 3 april 2013
De ruimte in de ondergrondse parkeergarage aan de Nationale Bank, met restanten van de Antwerpse stadsversterking uit de Gouden Eeuw, wordt verder uitgebouwd tot een heuse archeologische bezoekerssite. Een eerste belangrijke fase van die herinrichting is afgerond en de locatie kan door het publiek bezocht worden.

Er wordt op een unieke en tastbare manier het verhaal van de 16de-eeuwse Spaanse omwalling verteld. Tijdens de werken voor de heraanleg van de Zuiderleien, precies tien jaar geleden, werd op de middenberm van de Leien een groot gedeelte van het Keizersbastion, een deel van de 16de-eeuwse stadsomwalling, teruggevonden.

Even dreigde dit gedeelte van de Spaanse omwalling verloren te gaan door de heraanleg van de Leien en de bouw van een ondergrondse parking. Omwille van de grote erfgoedwaarde ervan, besliste het Vlaams Gewest echter het bastion te redden door het te verplaatsen.

Het bastion en de resten van de Keizerspoort kregen een plaats in de parking ‘Nationale Bank’ op niveau -3 (!). Voortaan is de ruimte open voor het grote publiek op woensdagnamiddagen op even data van 14u tot 16u en natuurlijk op de Erfgoeddag van 21 april en Open Monumentendag.
 

  • De muzikale omlijsting werd verzorgd door Ultreya.
     

  • Toespraak door de heer Rob Van de Velde, schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening stad Antwerpen.
     

  • Toespraak door de heer Geert Bourgeois, viceminister-president van de Vlaamse Regering, bevoegd voor Onroerend Erfgoed.
     

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.