Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wim De Schamphelaere in De Zwarte Panter

dinsdag 26 maart 2013
Een paar jaar geleden had Wim De Schamphelaere een burn-out. Hij was ingenieur, mede-eigenaar van een florerende drukkerij. Zijn leven liep eigenlijk zoals het zou moeten lopen, behalve dan dat hij geen antwoord vond op de eeuwige vraag: is dit alles? Gevolg: hij liet zijn drukkerij in de steek en zei tegen zijn vrouw dat hij de wereldbevolking ging fotograferen, hoewel hij nog nooit een fototoestel had vastgehad.

De foto's van De Schamphelaere reflecteren over de kennis van de diverse culturele, sociale en politieke functies van de documentaire fotografie, inclusief de persfotografie.

Het is een beklijvende bespiegeling die de kijker uitdaagt om mee te denken, tegenargumenten en -voorbeelden te verzinnen en in debat te gaan over de noodzaak van ‘the New Photography Thinking’, die ethiek hoog in het vaandel draagt.

In ieder dorp schenkt hij ook een camera aan een jongere die daar zijn ding mag mee doen. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van zijn prints vloeit terug naar de bevolking. Hallo, Edward Burtynsky?

De beelden van De Schamphelaere stellen vragen over de beeldcultuur in Vlaanderen én in het Zuiden die het denken stimuleren over de positie van fotografie in de media- en photoshopcultuur. Is fotografie eigenlijk gewichtloos geworden?  (Johan Swinnen).
 

  • Openingswoord door Stef Van Bellingen.
     

  • Wim De Schamphelaere Meeting Africa  nog tot 5 mei in De Zwarte Panter.(Hoogstraat Antwerpen)
     

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.