Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Antwerps kraakpand ’t Klooster wordt vrijdag afgesloten

woensdag 13 februari 2013
ANTWERPEN - Om veiligheidsredenen besliste het provinciebestuur om op 15 februari de kloostergebouwen van het voormalige Dominicanerklooster aan de Ploegstraat in Antwerpen volledig af te sluiten. Naar aanleiding van een brand op 30 november in dit gebouw, neemt het provinciebestuur als eigenaar van het pand een aantal belangrijke maatregelen.

De vzw's die het gebouw namens de provincie Antwerpen beheerden, organiseerden er onder meer een volkskeuken en voedselbedeling voor mensen die in de armoede terecht zijn gekomen. Voor de andere activiteiten zocht de provincie samen met de stad Antwerpen en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) naar oplossingen.

"Zowel de gaarkeuken, de voedselbedeling als de activiteiten van vzw Koevoet krijgen een alternatief aangeboden", stelt gedeputeerde Peter Bellens (CD&V). "De oplossingen voor deze maatschappelijk belangrijke initiatieven waren voor mij een voorwaarde om het pand af te sluiten."

"Het was ook voor ons een noodzakelijke voorwaarde dat er voor al deze initiatieven een oplossing werd gezocht", vertelt Peter Bellens. “In nauwe samenspraak met de mensen van de stad Antwerpen en het CAW, zijn we al van voor Kerstmis naar oplossingen aan het zoeken. We zijn blij dat we die ook gevonden hebben.”

Ook het atelier van kunstJOB vzw zal worden ondergebracht in de kerk. De voedselbedeling verhuist naar de Van Immerseelstraat. De Volxkeuken is in de toekomst te vinden in de Miraeusstraat.

Voor de werking van vzw Koevoet wordt een lokaal ter beschikking gesteld en voor alle bewoners heeft de stad mee een individueel begeleidingsplan uitgewerkt. "Het zoeken naar een humane oplossing voor de bewoners en de mensen van vzw Koevoet maakt evenzeer deel uit van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid", aldus gedeputeerde Bellens.

 • Toelichting door Peter Bellens (CD&V), gedeputeerde bij de provincie Antwerpen bevoegd voor Welzijn en Gezondheid. Links van hem Daniël Verheyen, bijzonder opdrachthouder voor sociale economie.

 • De buurtactiviteiten van vzw t Kievitsnest kunnen wel nog steeds plaatsvinden in de kerk.
   

 • De wekelijkse voedselbedeling
   

 • In samenspraak met de stad, het OCMW en de hulpverlening werd aan alle bewoners (nog een twintigtal) een alternatief onderkomen aangeboden, maar niet alle krakers zijn op het voorstel ingegaan.

 • Velen zullen met heimwee terugdenken aan de legendarische evenementen die in het pand de laatste 10 jaar werden georganiseerd: de 'Nachten van de Powezie', de kunsttentoonstellingen en de Zomerfeesten.

 • De toekomst! Droom of realiteit?

  Het Dominicanerklooster werd gebouwd in 1912. In 2002 trokken de laatste paters weg en werd de kerk ontwijd.

  Sinds 2005 is het Antwerpse provinciebestuur eigenaar van het toen al verkommerde pand. Op zoek naar een nieuwe invulling lanceerde de provincie het idee om er een provinciaal centrum voor sociale economie van te maken.

  Ondertussen werd er een ontwerper aangesteld om het project uit te werken. "De ambitie om er een provinciaal centrum voor sociale economie van te maken, leeft vandaag de dag nog steeds”, zegt gedeputeerde Bellens.

  “Maar we moeten realistisch zijn. Het gaat over een grote investering die niet enkel van de provincie, maar ook van andere partners grote engagementen vraagt. De budgettaire marge is zowel voor de provincie als voor hen veel kleiner. De komende maanden wil ik dan ook volop onderzoeken welke partners en overheden nog mee in ons verhaal willen stappen en welke andere mogelijkheden er nog zijn."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.