Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zapatisten houden stilzwijgende protestmarsen in Chiapas op 21 december 2012

donderdag 27 december 2012
SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS (CHIAPAS) - Het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) liet zich weer eens zien op de fameuze 21ste december 2012 van de Maya-kalender. Het werden indrukwekkende stille protestmarsen in vijf steden.

De Zapatisten marcheerden in stilte in vijf steden (Ocosingo, San Cristóbal de las Casas, Palenque, Altamirano en Las Margaritas) in de zuidelijke staat Chiapas in Mexico. De mars kreeg nationale weerklank. De eindeloze stroom van zwarte bivakmutsen bevestigde dat het Zapatistische bevrijdingsleger (EZLN) meer dan ooit levend is.

De gemaskerde Indianen lieten hun openbaar optreden samenvallen met het afsluiten van een baktun, een cyclus van 5.125 jaar en het begin van een 'nieuw tijdperk' in de Maya-kalender. Ze wilden zich uiten als een vreedzame organisatie.

Het EZLN schat dat er tussen de 30.000 en 40.000 Indianen aan de mars deelnamen op vrijdag 21 december.

(vertaling en samenvatting uit het Spaans door Toon Mondelaers)

Bron:
RESUMEN LATINOAMERICANO y del Tercer Mundo
Diarios de Urgencia

  • Duizenden indigenas marcheerden in alle stilte in diverse steden van Chiapas op vrijdag 21 december 2012 (foto: Víctor Camacho).
  • Vele zapatisten droegen een nummer dat aangeeft uit welke 'zone' van het 'bevrijde' EZLN-gebied in Chiapas ze afkomstig zijn (foto: Víctor Camacho).
  • Ook in het stadje Ocosingo in Chiapas kwamen duizenden EZLN-aanhangers stilzwijgend op straat op 21 december 2012 (foto: Elio Hernríquez).
  • Ocosingo, Chiapas, 21 december 2012 (foto: Elio Hernríquez).
  • San Cristóbal de las Casas, Chiapas, 21 december 2012 (foto: Víctor Camacho).
  • Bij het begin van het nieuwe tijdperk in de Maya-kalender kwamen duizenden Zapatistische aanhangers op straat in Chiapas (foto: Víctor Camacho).
  • 21 december: een eindeloze stroom zwarte bivakmutsen op het centrale plein van San Cristóbal de las Casas, Chiapas (foto: Luís Hernández Navarro).
  • EZLN-aanhangers tonen hun strijdbaarheid in San Cristóbal de las Casas op 21 december 2012 (foto: Víctor Camacho).
  • Vooral veel vrouwen en jongeren bij de EZLN-marsen in Chiapas op 21 december 2012 (foto: Moysés Zúñiga Santiago).
  • Terugkeer Zapatisten op het publieke forum wordt in Mexico en daarbuiten met aandacht gevolgd. (foto: Víctor Camacho)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.