Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Broodje smeren tegen GAS

dinsdag 13 november 2012
"Vlaanderen is een soort verkrampt bejaardenhuis geworden. GAS-boetes zijn het einde van de beschaving!" Een uitspraak van de muzikant, tv-presentator, auteur en filosoof Jan Leyers bij Friedl Lesage op Radio 1. Dit naar aanleiding van het protest op 11 november door ruim 100 burgers aan de Sint-Pieterskerk op de Veemarkt in Mechelen.
 • (Tekst: Koen Calliauw   Foto's: Anja Hermans)

  De GAS werd Saskia Wuytack te veel. Via Facebook riep ze op om op de wapenstilstanddag van de Eerste Wereldoorlog - en Internationale Vrouwendag - aan de Sint-Pieter- en Pauluskerk van Mechelen present te zijn. Om ‘samen gezellig een broodje te eten’. Een in Mechelen niet ongevaarlijke bezigheid …

  Drie weken geleden zaten een paar scholieren tijdens de middagpauze op de trapjes voor een zijdeur van de kerk braaf hun boterhammen te verorberen. Dat blijkt verboden. Ze werden door de politie intimiderend aangepakt wegens ‘overlast’. De 18-jarige tiener Jef Coulommier is urenlang opgesloten in het politiecommissariaat en bedreigd met een GAS-boete van 100 euro voor ‘het achterlaten van zwerfvuil’: wat kruimels en een stukje wortel.


   

 •  

  Op de gehele Veemarkt vind je vier vuilnisbakjes, aan de bushaltes van De Lijn. Verder niks. De stad Mechelen - waar een officiële huisvuilzak de duurste is van Vlaanderen, à 25 euro per tien stuks - organiseert de vervuiling uit winstbejag. Er worden niet voldoende vuilnisbakken in het openbaar domein geplaatst omdat de mensen dan daar hun afval plaatsen. Begrijpelijk, wanneer een zak 2,50 euro per stuk kost.


 •  

  De brutale politie-interventie tegen gewone, kalme jongeren werd breed verspreid via de media en leidde tot een storm van protest. Het ging duidelijk om machtsmisbruik door ‘meer blauw op straat’. In opdracht van het stadsbestuur. 

 •  

  Het was tevens een zoveelste illustratie van hoe de GAS willekeurig ingezet wordt, met de bedoeling het openbaar domein en de mensen tot in het absurde te ‘disciplineren’. Mechelen is gekend als politiestad, als uiterst repressief, onder het bewind van burgemeester Bart Somers (Open VLD). 

 •  

  Deze trok voor even tactisch zijn staart in en besloot ruimhartig dat de student geen boete moet betalen. "Tuurlijk…", zei Jan Leyers op Radio 1: "Waarom? Vanwege de heisa in de pers". En vanwege de reactie van de actievoerders (zie video van actie met Jef Coulommier en zijn moeder).


 •  

  Aan de ingang van de bezienswaardige barokkerk (1669) werd rustig gesmeerd en gepraat. Het leek wel lenteweer met het zonnetje. Initiatiefneemster Saskia Wuytack waarschuwde vooraf: "Zorg dat je niet toevallig het scherpste mes uit de keuken meebrengt, want dat zou gezien kunnen worden als gevaarlijk".

 •  

   

  Een actievoerder had brood en een supergrote pot choco (5 kg) bij zich, de droom van ieder kind. De politie heeft het ook opgemerkt: "Alles is rustig verlopen en er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er waren veel gezinnen met kinderen en er hing een heel gemoedelijke sfeer", zei de commissaris. Men hield de politie op stal, rust verzekerd.

   

 •  

  Even werd gevreesd voor een incident. De zondagse mis was aan de gang en een paar Mechelse, Turks-Assyrische christenen kwamen nogal luidruchtig opdagen omdat de ruimte voor het heiligdom van hen zou zijn, en zij verstoorden de eredienst. De warmbloedige gedachtewisseling werd door de koster bedaard: hij kon sympathie opbrengen voor het engagement van de broodjessmeerders en bepleitte vrede. Dat bleek later ook uit de reacties van de gelovigen die de kerk verlieten. Het ‘broodjesincident’ leidde tot grote verontwaardiging bij de bevolking.


 •  

  Geneeskunde voor het Volk kreeg een GAS-boete voor het veroorzaken van overlast buiten: 'bendevorming', zo wordt een gratis vaccinatieactie voor bejaarde mensen vertaald. Bejaarde mensen die in een rij op de stoep staan: overlast!

  In Mol riskeer je een GAS-boete als je iemand laat schrikken. In Hasselt mag je 'niet foutief' op een bank zitten, of met een doos over de grond schuiven.

  Het hele GAS-systeem ligt, gelukkig, zwaar onder vuur. Gemeenten spelen immers voor wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht tegelijk. Dat er zoiets bestaat als scheiding der machten, is blijkbaar geen probleem. Advocaten en verscheidene organisaties trekken dus terecht aan de alarmbel.

 •  

  "Ik vind dat de GAS-boetes mogen blijven bestaan, maar ze zijn veel te hoog", zei PVDA-er Wis Leemans die met militanten aanwezig was. De Mechelse huisarts en gemeenteraadslid Marc Van Hammée (N-VA) deelde snoepjes en een pamfletje uit: "Smakelijk. Moet toch kunnen hé? Samen iets eten zonder een GAS-boete op te lopen". Mechelen heeft een huidige coalitie (tot januari) van Open VLD,Sp.a en Groen en vanaf januari is het de stadslijst (Open VLD en Groen),N-VA en CD&V...

 •  

  De meeste aanwezigen waren Maneblussers (Mechelaars), bijgesprongen door Gentenaren, Antwerpenaren en actievoerders uit andere Vlaamse streken. Een bont vredelievend gezelschap, inclusief een tiental jongeren van de Chiro-Muizen die op de grond zaten te eten: "We komen onze steun betuigen. Wat van ons brood rest, wordt opgepikt door de duiven". Ook een paar politici lieten zich zien. Hamid Riffi, gemeenteraadslid CD&V: "Het systeem van de GAS-boetes moet veranderen. De GAS-boetes worden op grote schaal misbruikt".


 •  

  De Gemeentelijke Administratieve Sancties zorgen in het hele land voor heel wat overlast, op kap van de burger: het totaal absurde voorbeeld van de jongeman in Mechelen is er maar één in een veel te lange lijst. Gemeentes kunnen elk afzonderlijk naar eigen believen een invulling geven van wat er 'gesanctioneerd' kan worden via de politiecodexen.

  In Antwerpen kreeg de Occupy-beweging al de volle laag, vanwege gezellig bijeenkomen op een plein. Ook kreeg een bejaarde dame een boete, vanwege het zeer zware vergrijp van vogeltjes voederen in de winter. De Vogelbescherming betaalde uiteindelijk haar boete.

 •  

  Vorige zaterdag begon in Mechelen en omstreken Sinte-Mette. Naar aloude traditie trekken kinderen dan met een papieren mijter op het hoofd van deur tot deur om het Sinte-Mettelied te zingen, verkleed als Sint Maarten of als bedelaar. Als kraaiende ‘overlastzaaiers’, als criminelen in de dop die kleurrijk stad en dorp veroveren, krijgen ze snoepjes. Als dat maar goed afloopt in een GAS-stad als Mechelen… Wordt Sinte-Mette de patroonheilige van het verzet tegen de GAS?

 •  

  Foto's in groter formaat vindt u HIER

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

18 reacties

 • door andy De G op dinsdag 13 november 2012

  een goede actie , weg met de bekrompenheid !! wat mag er tegenwoordig nog wel??

 • door aronjaco op dinsdag 13 november 2012

  Wat mij in de tekst shockt , dat is :"Ik vind dat de GAS-boetes mogen blijven bestaan, maar ze zijn veel te hoog", zei PVDA-er Wis Leemans die met militanten aanwezig was." Inherent betekent dat dat die PVDA-er zich akkoord verklaart met de GAS-boetes en dat ondanks het feit dat zo'n systeem totaal ondemocratisch is , wegens gebrek aan verweermiddelen voor verdachte en wegens schending van de scheiding der machten, basis van onze grondwet. Of hoe de weg naar willekeurige repressie wordt geopend. Ik durf te betwijfelen dat genoemde figuur het standpunt van PVDA kenbaar maakte, en wel omdat mijn ongeloof in dat geval veel en veel te groot zou zijn. Trouwens , dat blijkt duidelijk vanuit de tekst hier ( ik weerhoud enige voorzichtigheid omdat ik de werkelijke feiten niet ken ) waar ik lees :"De 18-jarige tiener Jef Coulommier is urenlang opgesloten in het politiecommissariaat en bedreigd met een GAS-boete van 100 euro voor ‘het achterlaten van zwerfvuil’: wat kruimels en een stukje wortel." Niemand is gerechtigd voor zo'n daad iemand op te sluiten , tenzij de aanhouding administratief, bestuurlijk gebeurde , naar aanleiding van bv. rellen, en dat voor een tijd die in het kader van genoemd optreden bij politiewet is bepaald.

 • door Niko op dinsdag 13 november 2012

  In een kranteninterview onlangs zei Bart Somers dat hij zou vragen de GAS-boete voor die broodjes te laten seponeren. Veel beter kon hij niet illustreren hoe de praktijk van die GAS-boetes indruist tegen de scheiding der machten. De burgemeester als opperrechter.

 • door Koen Calliauw op dinsdag 13 november 2012

  De geciteerde uitspraak van Wis Leemans (PVDA) ('Ik vindt dat GAS-boetes mogen blijven bestaan, maar ze zijn veel te hoog'), komt letterlijk uit De Standaard (12/11/12).

  De rest luidt : 'Mensen hebben het recht om een broodje te eten op het plein, maar ze moeten de plek wel proper achterlaten. Er staan op diverse plaatsen vuilnis bakjes en toch zie ik regelmatig jongeren die hun zakje op de grond gooien. Maar je mag de zaak niet overdrijven, hier hadden we te maken met de Mechelse politie die niets duldt. Zelfs brood aan de eendjes voeren mag niet meer'.

  Vuilnis bakjes ? Op de Veemarkt vier piep kleine van De Lijn, aan de perrons. Dit standpunt van Wies Leemans komt uit 'de gazet'. Laten we het daarom met een korrel zout nemen. Vooral omdat de Mechelse PVDA een campagne voert tegen de peper dure vuil zakken.

  En eerlijk is eerlijk. De PVDA en de advocaten van Progress Lawyers Network verwierpen als één van de eersten jaren geleden duidelijk de gehele GAS-wetgeving.

  Toch zou een reactie van uit de partij op hetgeen De Standaard publiceerde verhelderend werken.

  • door Eddie G. op woensdag 14 november 2012

   Als ik het goed voor heb, is Wies Leemans zelf een uitgevonden naam.

   • door Luc op donderdag 15 november 2012

    Ik heb Wis en Wies Leemans en pvda gegoogeld en kom enkel dit artikel en dat van de standaard tegen. Prachtig foto's overigens.

    • door Koen Calliauw op donderdag 15 november 2012

     Luc, onder een foto van Wies Leemans op de site van de PVDA-Mechelen (zie reactie SVDE) staat : 'Ons Wiske met haar gasmasker...'. Identificatie geslaagd ? Trouwens, de actie ging over de onaanvaardbare repressie in Mechelen waarbij de GAS ingezet wordt tegen scholieren en andere jongeren.

     Aan deze manifestatie namen hoofdzakelijk mensen deel van allerlei progressieve pluimage. Hoofdzakelijk partij lozen, gehaaide actie voerders, verontwaardigde brave burgers, moeders en vaders met kinderen, Chiro jongeren, ouderen,... En een paar PVDA militanten en politici uit het Mechelse. Alle aandacht hier op 'ons Wiske' en haar niet erg snuggere uitspraak in De Standaard vestigen is opnieuw een poging een pluralistisch initiatief opgezet via Facebook in een gekleurd hoekje te duwen.

     Naar aanleiding van de GAS zegt rechter op rust Walter De Smedt, geen 'rooie' dacht ik, in een ingezonden brief in Knack (14/11/12) : 'Aan de burgemeesters en aan al wie in de plaats van de rechters wil gaan zitten, geef ik de goede raad tweemaal na te denken bij de verdere ontplooiing van zoveel lokale macht : pas op voor de boemerang die daardoor vroeg of laat zal terugkeren'.

 • door SVDE op woensdag 14 november 2012

  Wat het PVDA-standpunt betreft over de GAS-kwestie denk ik dat het verhelderend kan zijn het artikel over deze actie van PVDA Mechelen zelf te lezen: http://mechelen.pvda.be/nieuws/article/actie-tegen-gas-boetes.html

  Hieruit blijkt duidelijk dat het de partij niet te doen is om de mate van sanctionering maar wel degelijk om het sanctioneringsmiddel op zich.

  • door aronjaco op woensdag 14 november 2012

   't Ja , kan allemaal zijn , maar jaren geleden was PVDA ook een heel andere partij dan nu niet ? Peter Mertens is de eerste om dat te beamen, te poneren , en ik geloof dat ten volle. Wat ik bedoel is : dat gezegde over jaren geleden slaat nergens op, tenzij geschikt als uitwijkmanoeuver tov van de hier " gewraakte " uitlatingen van ..... M.a.w. graag van PVDA een rechttoe /rechtaan standpunt gevraagd en dat niet alleen door mij zoals blijkt. Dit wordt mij ingegeven door mijn positieve kijk op PVDA en omdat ik vind dat " rond de potdraaierei" een eigenschap moet blijven van zovele andere partijen in dit politiek verziekte land.

   • door aronjaco op woensdag 14 november 2012

    Noig iets vergeten : zou Jan Blommaert zeggen : " kromtaal gebruik " ?????

 • door Koen Calliauw op woensdag 14 november 2012

  Er was een N-VA gemeenteraadslid aanwezig (Marc Van Hammée) met snoepjes en een kort pamfletje, waaruit geciteerd. Van dubbelzinnigheid gesproken... Lees hier het standpunt van de Mechelse N-VA jongeren : http://www.jongnva.be/mechelen/2012/11/12/gas-actie-veemarkt/

 • door Elisabeth Van de Poel op woensdag 14 november 2012

  Mooie Actie, ik hou wel van dit soort "Burgerlijke Ongehoorzaamheid"!

 • door De Witte Bernard op woensdag 14 november 2012

  Een pikant vraagje : hoeveel rijken waren er in Mechelen aanwezig bij dat broodje smeren? En waar was Bart Somers himself? Het antwoord kennen we helaas al te goed.

 • door Sven Magnus voorzitter PVDA Mechelen op zondag 18 november 2012

  Wiske Leemans is geen uitgevonden naam, ze bestaat echt en is een gekende vakbondsmilitante in Mechelen die wij leerden kennen toen we met PVDA Mechelen de vakbondsacties tegen de sluiting van de Carrefour van Mechelen Noord gingen steunen. Toch heeft het nog lang geduurd voor ze lid werd. Ze kwam met de gemeenteraadsverkiezingen onlangs nog op als onafhankelijke kandidaat op de PVDA+ lijst in Mechelen. Wiske heeft geen internet, maar ze is wel degelijk tegenstander van de willekeur en de ongrondwettelijkheid van de GAS-boetes en nam daarom ook deel aan de actie. Tegelijk wilde ze ook de jongeren op hun verantwoordelijkheid wijzen, maar verklaarde ze luid en duidelijk dat zoiets beter gebeurt door hen een bezem in de hand te geven, dan door hen te beboeten.

 • door Joske op zaterdag 8 december 2012

  De trend van dit artikel is: opvoeding, hoeft niet meer. Permissiviteit: laat onze lieve kinderen maar doen. Vroeger waren ouders MET de wet - nu heeft arme zoonlief altijd gelijk... is dat nu waar we voor opkomen? De PVDA ster die ik niet ken staat met de twee voeten op de grond. Wat is daar mis mee?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties