Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Betoging tegen politiegeweld in Brussel

vrijdag 29 juni 2012
BRUSSEL - Woensdag kwamen enkele honderden mensen samen aan het Poelaertplein om hun ongenoegen te uiten over politiegeweld tegen antifascistische betogers op 17 juni in Brussel. De bijeenkomst mondde uit in een kleine optocht door de straten van Brussel met een hoofddeksel als symbolische bescherming tegen het politiegeweld. Een dertigtal verenigingen nam deel aan de actie.

Jongeren van de JOC (de Franstalige KAJ) en ABVV-FGTB werden op 17 juni hardhandig aangepakt door de politie toen ze op weg waren naar een betoging tegen fascisme naar aanleiding van de anti-islamactie van de rechtse Parti Populaire en de neonazibeweging Nation.

De betogers zijn verontwaardigd dat de antifascistische activisten hard werden aangepakt terwijl de extreemrechtse betoging gewoon werd toegelaten. Ze vragen minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om een onderzoek in te stellen naar het politie-optreden van zondag 17 juni, vooral in het metrostation Troon. De betogers uitten ook hun verontrusting over de toegenomen repressie door politiediensten bij vreedzame sociale acties.

 • Wouter Vanaelst van de ABVV-jongeren Brussel: “We vinden het geweld dat de politie gebruikte tegen de activisten overdreven en willen dergelijke methodes aanklagen. De meeste politiemensen doen hun job naar behoren, maar mensen die de grenzen overschrijden, moeten tot de orde geroepen worden.”

  “FGTB Brussel en Wallonië heeft samen met enkele tientallen organisaties een platform opgericht om op te komen voor het recht op actievoeren. We willen ons verenigen om samen politiegeweld aan te klagen.”

 •  

  Amber uit Charleroi: “We kennen zelf mensen die slachtoffer zijn van politiegeweld tijdens betogingen. We komen hier om dit politiegeweld aan te klagen.”

  “We zijn geen machines of robotten die slaafs gehoorzamen. We hebben in een democratie toch het recht om ons protest uit te drukken als we het niet eens zijn met bepaalde maatregelen van de overheid.”

  “Natuurlijk moet de politie haar werk doen. Dat wil zeggen de vrede bewaren en niet de vreedzame betogers in elkaar slaan of uitschelden.“

  “Ik merk toch dat er minder en minder ruimte is voor protest, ook in België. Als je gewoon kentekens draagt van protest of solidariteit toont met protesten, zoals bijvoorbeeld het rode vierkant (solidariteitsteken voor studentenprotest in Québec), riskeer je al door de politie tegengehouden en gecontroleerd te worden. Dat is toch verontrustend.“

  “In Québec is bijvoorbeeld een wet goedgekeurd die de politiediensten verregaande bevoegdheden geeft om de studentenprotesten aan te pakken. Op YouTube kun je video's zien waarop de politie gewelddadig te keer gaat tegen de vreedzame studentenprotesten.”

 •  

  Kris komt uit Brussel en is van het Antifascistisch Front (AFF): “Ik kom de slachtoffers van politiegeweld steunen. We moeten er dringend een front tegen vormen. Er is een verrechtsing in onze maatschappij aan de gang die zich ook vertaalt in een verharding en meer repressie. Zelfs een simpele controle op de tram bijvoorbeeld gebeurt op een steeds agressievere manier.”

 •  

  Noëlle komt uit Namur: “Ik heb de beelden gezien van de agressieve aanpak door de politie van de jongeren van FGTB en JOC. Ik voelde me verplicht om hen te komen ondersteunen. Ik vind dergelijke aanpak niet kunnen. We nemen zelf regelmatig deel aan betogingen en zien toch dat de politie-aanpak almaar agressiever wordt. De politie is er om ons te beschermen en niet om ons te slaan.”

  “De vrijheid van meningsuiting wordt constant met voeten getreden. Ik ben bijvoorbeeld ook eens tegengehouden voor een controle in Brussel omdat ik een T-shirt droeg van de indignados met een spreuk van Gandhi 'Wees de verandering die je wil in de wereld'. Het is toch te gek voor woorden als je dat al niet mag.”

 •  

  Anissa komt uit Brussel en is actief bij Egalité: “We moeten samen met organisaties van alle gezindten een halt toeroepen aan de repressie. De politiediensten die de burgers moeten beschermen en verdedigen doen net het omgekeerde. Waar blijft de democratie en de vrijheid van meningsuiting?"

  “In mijn omgeving is er vaak politie-agressie en onnodige controles. Zeker jongeren uit de migratie ondervinden vaak het racisme van de politie. De benadering en aanpak van jonge migranten en gesluierde moslimvrouwen is meestal bruut en agressief.”

  "De politiek moeten zich bezighouden met de echte problemen in onze maatschappij en afstappen van die overbeveiligingsobsessie.”

 •  

  Michaël van de JOC (Jeunesse Ouvrière Chrétienne): “De bedoeling van de tegenbetoging op zondag 17 juni was om ook onze mening te uiten. We werden in het metrostation Troon samen met de FGTB-jongeren omsingeld door de politie en we werden geslagen. Er is geen enkele communicatie geweest door de politie om ons te waarschuwen en we hebben ons ook niet verzet tegen de aanhouding. We werden door de politie meteen bewerkt met matrakken. Ik kreeg ook verschillende slagen op mijn hoofd. ”

  “We gaan naar een systeem met disproportioneel politiegeweld dat acties van sociale bewegingen in de kiem wil smoren. Dit is onaanvaardbaar. Het is niet met de matrak dat de politie moet communiceren.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.