about
Toon menu

De nieuwe maatjes zijn er!

donderdag 7 juni 2012
ANTWERPEN - De officiële overhandiging van deze eerste maatjes had woensdag 6 juni plaats op het Antwerpse stadhuis. Op de Grote Markt konden duizend gelukkige Antwerpenaars, geselecteerd via een wedstrijd, gratis proeven van de eerste maatjes bij een glaasje Bols. Wie niet bij de winnaars was, kon de maatjes proeven in een van de vele restaurants of bij vishandelaars in Antwerpen.

Het was Leen Verbist, schepen voor Sociale Zaken, Diversiteit en Loketten en OCMW-voorzitter, die de eerste maatjes in ontvangst nam van de consul-generaal van Nederland, Gert Heijkoop. Het eerste tonnetje wordt eerstdaags geschonken aan dienstencentrum Kleine Heide uit Hoboken en dienstencentrum Molengeest uit Berendrecht. Enkele sfeerbeelden.

">

Info: Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten.

Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli.

Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. (bron: Wikipedia)

  • reageer

    Er zijn nog geen reacties op deze foto-reportage.