Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Cannabis-bevrijdingsdag in Antwerpen

maandag 7 mei 2012
ANTWERPEN - ‘Trekt uw Plant’, een vereniging van Belgische cannabisconsumenten die opkomt voor het recht op teelt voor eigen gebruik door volwassenen, organiseerde zondag de jaarlijkse Cannabis-bevrijdingsdag in Antwerpen. Ze geeft haar leden de mogelijkheid een individueel wietplantje te laten kweken op een gezamenlijke kweekplaats.

Ze tracht op deze manier het wietgebruik uit de illegaliteit te halen en een betere kwaliteit te waarborgen.

Zij baseert zich daarbij op de ministeriële richtlijn die in januari 2005, na tien jaar parlementair debat, door de minister van Justitie en de vijf procureurs-generaal werd uitgevaardigd, en die stelt dat bezit door een volwassene van max. 3 gram cannabis en/of een cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden.

Door het slechte weer was de opkomst dit jaar bijzonder laag. Enkele sfeerbeelden.

 • "Ze telen uitsluitend voor de persoonlijke consumptie van de leden en controleren ook de productie, zodat de teelt veilig gebeurt en er niet met het product geknoeid wordt zoals wel eens op de illegale markt voorkomt. Leden kunnen ook telkens maar een bepaalde hoeveelheid krijgen om te vermijden dat ook anderen er mee van gebruiken", zegt Joep Oomen, woordvoerder van Trekt Uw Plant.

 • Wat wil zij bereiken met dit initiatief?

  "Door te insisteren op een consequente toepassing van de cannabisrichtlijn willen we een lans breken voor een benadering van cannabisgebruik die uitgaat van het volksgezondheidsaspect, en niet van het strafrecht. Alleen door productie en consumptie van cannabis (onder bepaalde omstandigheden) toe te laten, krijgt de overheid inzicht op dit verschijnsel, waardoor men ongewenste effecten die veroorzaakt worden door de illegaliteit (gemakkelijke toegankelijkheid voor minderjarigen, versnijding van het product met gevaarlijke middelen zoals glas of vernis, prijsopdrijving door criminele handelaren) kan voorkomen en tegengaan."

  Zie ook: http://www.indymedia.be/index.html%3Fq=node%252F1457.html

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door kb op maandag 7 mei 2012

  Inderdaad, door het slechte weer was de opkomst niet fantastisch, maar volgens mij was dit wel de hoogste opkomst in jaren. Wat ook wel het vermelden waard is is dat ongeveer een derde van de aanwezigen tewerkgesteld is door de antwerpse politie. Ik heb nog niet vaak zo'n groot aantal stillen gezien, om zo weinig volk in de gaten te houden. Te belachelijk voor woorden, maar tekenend voor het "nieuwe" (ijzeren) Antwerpen.

 • door maartenvt op donderdag 16 mei 2013

  Al dat geleuter over de positieve effecten van cannabis... THC is een stof die mogelijks enkele klachten kan verminderen net zoals motilium tegen misselijkheid kan helpen. Voor je lichaam is THC even "chemisch" als een "niet-natuurlijke" stof. Buiten de mogelijks gunstige effecten bij sommige ziektebeelden, is er voor de rest niets zaligmakend aan THC dan andere chemische stoffen die invloed hebben op ons lichaam.

  Het bewustzijnsveranderende effect is een overlevingsreactie van het lichaam op het indringende gif, en heeft niets met een positieve reactie te maken. Misschien leuk voor even, maar waarom zou je willen ontsnappen aan je leven op aarde wanneer het er goed toeven is?

  Daarenboven is het ondertussen dubbel en dik bewezen dat het zeer ongezond is om cannabis te gebruiken, en dat tevens de "aha-erlebnissen" onder invloed v cannabis zwaar overschat zijn. Je denkt dat je verlicht wordt als je blowt, maar je bent je op dat moment niet bewust van de gaten in je redenering. Het ligt vast dat, door regelmatig gebruik, blijvende hersenschade kan optreden, geheugenverlies, emotionele afgestomptheid,... En dan voel je amper nog iets. Wat een ervaring, en wat een kortetermijngedrag! Het is omdat gevoelens en subtiel genuanceerd redeneren maatschappelijk weinig plaats krijgen, en omdat we een degelijk sociaal vangnet hebben, dat het niet opvalt dat je als blower degenereert.

  Het blowvolkje reageert tegen de banken omdat die de burger berooft. Ze reageren op de vleesindustrie en agrarische industrie omdat die moeder aarde kortwiekt. Ben dan ook consequent en tracht uw hersencapaciteiten op lange termijn ook niet te hypothekeren.

  Gaan er ook verschillende mensen manifesteren wanneer domperidom verboden wordt? Deze stof kan immers in sommige gevallen ook gunstig zijn bij kwalen.

  Wat betreft de maatschappelijke rol van cannabis. Mijn mening is dat legaliseren de beste stap is. Ook dat de farmaceutische sector zich niet moet moeien en weigeren THC te erkennen omdat ze met cannabis geen winst kan maken. Als effectief blijkt dat cannabis goede resultaten behaalt bij sommige aandoeningen zoals kanker, dan wegen de negatieve effecten ervan misschien wel degelijk op tegen het alternatief van overmatige destructieve chemokuren, en dan moet de medische toepassing van THC overwogen worden onder gecontroleerde omstandigheden.

  En voor de rest: alle blowers die graag een joint lusten zo nu en dan of elke dag: get a life, voetjes op de grond en stop met je gezondheid naar de haaien te werken. Het is te belachelijk om een "cannabis bevrijdingsdag" te organiseren onder het mom van de geneeskrachtige werking ervan, terwijl je zelf je hersenen lam rookt. En voor de spirituele blowers: de ware verlichting kan je pas bekomen wanneer je nuchter en in volle aandacht en bewustzijn, zonder hulp van buiten af, het leven met al haar uitdagingen en lijden kan onder ogen komen.

  Jaja, "mijn lichaam mijn leven mijn keuze" is weer de leuze... Als dat over recreatief cannabisgebruik gaat vind ik dat een schandalinge uitdrukking. Om dan binnen een paar jaar op kap van de gezondheidszorg een behandeling tegen de gevolgen van het gebruik te moeten krijgen. En dat geldt ook voor tabaksrokers en regelmatige alcoholconsumenten. Erken dat je een probleem hebt. En dan is het normaal dat de samenleving je helpt te stoppen met gebruiken. Maar diegenen die de keuze bewust en hardnekkig maken om regelmatig cannabis, tabak of alcohol te gebruiken, moeten hier zelf ook de gevolgen van dragen. Ik bedoel dan niet aan hun lot overgelaten, maar men moet wel geconfronteerd worden met de consequenties van z'n keuzes. Niet alles moet verhaald worden op de samenleving zoals dat nu het geval is.

  Mijn argumenten lijken misschien op rechtse en "ijzeren" ideeën. Maar niets is minder waar. Ik heb een veel positiever beeld van het menselijk brein dat in staat is om zonder middelen even gelukkig en "bewust" te zijn. Ik vind dat mensen zichzelf niet voor de gek moeten houden om hun destructief gedrag te rechtvaardigen. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit het geval is bij àlle middelengebruik, zonder medische indicatie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties