Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

“Wij willen een eerlijke kans op werk!”

maandag 2 april 2012
Brugge -- De jeugdbeweging KAJ organiseerde zaterdag een actie in Brugge om de penibele situatie van werkloze jongeren bij het zoeken naar werk via interimkantoren onder de aandacht te brengen.“ Ze beloven ons voor te stellen aan werkgevers, en laten ons dan stikken!”, klinkt het bij de jongeren.

Op het einde van 2011 bleek dat de werkloosheid aanzienlijk gedaald was in Brugge. Maar de werkelijkheid is dat vandaag nog steeds 25 procent van alle werkzoekenden jonger zijn dan 25 jaar.

"Veel jongeren die werk zoeken, moeten dit vaak doen via interimkantoren en daarbij loopt wel een en ander mis", zegt KAJ na een onderzoek bij jongeren.

"De meeste jongeren hebben slechte ervaringen met het zoeken naar werk via interimkantoren. We worden een job beloofd die dan plots niet doorgaat, worden geconfronteerd met valse vacatures aan de ramen, consulentes die beloven ons voor te stellen aan een werkgever en dit dan toch niet doen. En dat is frustrerend omdat we werk willen, omdat we willen beginnen aan onze toekomst!", aldus de bevindingen van KAJ.

"Bij het begin van de zoektocht hopen we dat het interimkantoor ons zal helpen in de zoektocht naar een job, maar onze kijk verandert al snel. We krijgen niet te horen waarom wij een job al dan niet krijgen: is het mijn gezicht dat hen niet aanstaat, of iets anders? We weten het niet, we gaan keer op keer teleurgesteld naar huis", klinkt het bij de jongeren.

Volgens KAJ komen in de analyse 5 zaken naar voor:
- interimconsulenten beloven jongeren voor te stellen aan een werkgever, maar laten dan niets meer van hen horen;
- jongeren krijgen een telefoon of sms waarin wordt gemeld dat er een job of een vacature klaarligt voor hen, maar eens ze toekomen in het interimkantoor, blijkt er helemaal geen job te zijn;
- er wordt geen rekening gehouden met het profiel, dromen of mogelijkheden van de jongeren;
- interimjobs eindigen vaak zonder enige feedback of uitleg. Jongeren moeten vaak van hun collega's op de werkvloer horen dat ze niet mogen terugkomen;
- jobs op de websites of in de etalages blijken helemaal niet meer te bestaan of er gelden bijkomende vereisten.

Je kan de getuigenissen van jongeren bekijken op: http://www.interimactie.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door Dana op dinsdag 3 april 2012

  In de etalages van interimkantoren hangen vacatures die helemaal niet bestaan. De job is er niet, het zijn profielen waarvoor ze kandidaten inhun database willen hebben. Een voorraadje zogezegd. Als er een vraag van een bedrijf komt kunnen ze dan die voorraad aanspreken en snel reageren. Als de arbeidsmarkt wat talmt hebben de interim consulenten tijd om de voorraad aan te vullen ... Wat nog veel erger is is dat ze die gewenste profielen ook op de VDAB site plaatsen. Van de 80.000 jobs die er op die site staan is misschien wel de helft vals, de rest zit er dubbel of driedubbel in. De werklozen zijn kop van jut want zij willen niet.

 • door aronjaco op dinsdag 3 april 2012

  25% van de jongeren werkloos !!!! We kunnen misschien de oudjes langer doen werken, want ge weet wel , de onbetaalbare vergrijzing. Tweeverdieners , die hun kinderen laten opvoeden door allerhande instanties en daar nog toelagen voor ontvangen ook .Ik vind dat in het belang van de kinderen in een "normaal gezin" in eerste instantie moet gezorgd worden voor het vervullen van de "kinderbehoeften", zoals een warm en liefdevol nest. Alle gelden die nu worden verkwanseld aan allerhande betoelaging die links of rechts in direct verband staan met " gaan werken als tweeverdieners" en met daaraan verbonden" kinderopvang" ( alle mogelijkheden die zijn geschapen) moeten gewoon worden herbekeken en worden bestemd voor die families met kinderlast waarvan één van de partners thuis voor de kinderen en het gezin zorgt. Want waar zit de discriminatie-inhoud in de gewraakte systemen? Wel dat is in het feit dat de kinderen worden " geslachtofferd" op het altaar van de economische , kunstmatig gecreëerde, consumptiemaatschappij. Stel je voor , al die bedoelde gezinnen , waarvan één van de ouders en met een “ serieuze toelage” , terug in staat is om zelf voor zijn of haar kinderen te zorgen Hoeveel jongeren kunnen dan aan de bak om de opengevallen werkplaatsen in te vullen? Allemaal zeker hé!!! Ik wil nog aanvullen met mijn kritiek op het systeem van de “ dienstencheques”. ‘k Zal daar kort over zijn : die zijn huis wil laten onderhouden door een ander moet dan ook zelf opdraaien voor de kosten daaraan verbonden. Het gaat niet op dat de gemeenschap moet opdraaien voor dergelijke beslissing / houding. Koppel dat laatste maar , aan wat ik gezegd heb over het gezin met kinderlast. En , resultaat ,werk voor iedereen ( uitgezonderde uiteraard voor firma’s zoals uitzendkantoren enz.. En , een pervers gegeven ( voor de werkgevers) , wonder boven wonder gaan de lonen omhoog daar er een tekort ontstaat aan de aanbodkant op de arbeidsmarkt.

  • door Jurgen Van Bylen op vrijdag 6 april 2012

   Wel lezen wat er staat.... Er staat NIET dat 25% van de jongeren werkloos is, er staat wel dat 25% van de werkzoekenden jongeren onder de 25 zijn. Dat is dus helemaal iets anders.

 • door Alexander op dinsdag 3 april 2012

  De interimkantoren zijn inderdaad corrupt. Laatst kreeg ik een sms van een interimkantoor of ik in de paasvakantie kon werken in een bedrijf. Ik ging erop in. Ik moest eerst 2 keer naar het bedrijf gaan waar ik de eerste keer zowat 2 uur informatie kreeg over het bedrijf, de tweede keer iets wat meer dan een uur. Dan kreeg ik te horen dat ik er maar 2 dagen kon werken... Ze hebben 6 jobstudenten aangenomen voor in de paasvakantie. Terwijl er eigenlijk maar werk was voor 1. Iedereen dacht dat ze de ganse 2 weken konden werken. Maar neen 2 weken werk hebben ze verdeeld over 6 jobstudenten. Er was nog een 7e jobstudent (die al naar een andere provincie was geweest voor hem aan te melden voor de job), die dan te horen kreeg in het bedrijf (waar hij moest gaan voor info) : 'Sorry, maar voor u hebben we geen werk meer'... Wat zit er daar achter om 6 mensen in dienst te nemen (elk een paar dagen werk), terwijl er maar werk is voor 1, terwijl de 6 jobstudenten dachten dat ze de ganse 2 weken kon werken.... En het was nogal op een mooie datum om dit te weten te komen : in de late middag van vrijdag 30 maart. Dan kan je geen werk meer zoeken voor begin de paasvakantie. Dinsdag 2 maart belde ik al de interimkantoren maar weer eens af met de vraag of ze nog iets open hadden (stuk of 12 interimkantoren in mijn stad). Kreeg ik van ieder interimkantoor te horen dat er geen werk was, omdat het een kalme periode is. En ik ben niet kieskeurig. Werk is werk. Dan vond ik op de site van de vdab een vacature, waar ik gans de paasvakantie mag werken. Zelfs de baas van het bedrijf vertelde me dat de interimkantoren veel te veel werk hebben aan papierwerk voor jobstudenten en daarbij te weinig aan verdienen. Als mijn baas belt naar een interimkantoor met de vraag of ze een jobstudent hebben voor de paasvakantie, dan krijg hij te horen dat ze geen jobstudenten hebben omdat het een kalme periode is. De interimkantoren zijn heel corrupt. Haal al de valse vacatures van de ramen en vul die op met echte vacatures.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties