Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

4de CalaMARTEs festival Universiteit Antwerpen

dinsdag 13 maart 2012
ANTWERPEN - Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de stadscampus zet een week lang de campusdeuren open voor de buurtbewoners, om samen met de studenten te genieten van kunst en vermaak. Voor deze editie hadden ze het aangedurfd om het koninklijk paleis uit te nodigen. Prins Laurent kwam maandag 12 maart met plezier deze taak vervullen.

De voorbije jaargangen werd dit studentenfestival steeds populairder, een aanmoediging voor Unifac om door te gaan met dit initiatief. Naast de kunst op de campus zullen er ook talrijke muziekoptredens, lezingen en workshops plaatsvinden.

Op woensdag ligt het accent geheel bij de oudere buurtbewoners met de 'Young meets Old' rapklap en de TD Pensionné. Dinsdagavond is er het 'clubcircuit' waarbij elke studentenvereniging op verschillende locaties een eigen act opvoert. Die worden d.m.v. webcams tezelfdertijd live vertoond in de spiegeltent op de campus.

 • Huh ? Lunchende studenten kijken verbaasd op als de rector, de burgemeester, de gouverneur en een prins hen passeren.

 • De vuurspuwer van van Ell Circo d'ell Fuego toont de prins dat er eigenlijk weinig gevaar in zijn act schuilt.

 • De Leuvense studentenfanfare begeleidde het gezelschap op een korte wandeling door de studentenbuurt.

 • Mathieu en Guillaume brachten op de Ossenmarkt enkele liedjes.

 • Om het festival officieel te openen knipte rector Verschoren de ketting door die het spiegelpaleis afsloot.

 • Caroline Leys, coördinator en cultuurverantwoordelijk Unifac bedankte de initiatiefnemers en sponsors van het festival.

 • Gouverneur Cathy Berckx: "Door de studenten te confronteren met kunst opent ze een venster op de wereld."

 • Burgemeester Patrick Janssens: "In Antwerpen is alles wat twee keer georganiseerd wordt een traditie, dus na vier keer zeker. Als de berg niet naar Mohammed komt dan moet Mohammed naar de berg komen, zo moet het ook met cultuur zijn. We prijzen ook het initiatief dat de universiteit openstelt voor de buurt waarin ze gevestigd is. De universiteit, de buurt en de stad werken constructief aan de problematiek van studentenoverlast."

 • Rector Alain Verschoren: "Ik ben enorm trots op jullie. Dat we hier met kunst bezig zijn bewijst dat we al lang geen ivoren toren meer zijn. Verschillende kunstenaars ontvingen hier ook reeds een eredoctoraat. Verleden jaar was het Jan Decleir, dit jaar is Franco Dragone van Cirque du Soleil aan de beurt."

 • Breathe the Sound, een rockband uit Brasschaat, mocht na de officiële opening als eerste muziekgroep optreden.

 • Geen Calamartes zonder calamares!

 • Maarten 'Billy' Vyncke, voorzitter van het praesidium, mocht de prins de hele tijd inlichten over het festival en het studentenleven.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.