Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Spoken dansen de sirtaki voor een sociaal Europa

woensdag 29 februari 2012
GENT - Woensdag 29 februari dansten onder de uitdagende blikken van Meryl Streep als The Iron Lady enkele honderden spoken op de Korenmarkt de sirtaki voor een sociaal en solidair Europa, waar men het grote geld niet laat ontsnappen. Deze flashmob ging uit van de drie vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB) en andere leden van het Financieel Actie Netwerk, zoals Attac Vlaanderen en LEF.

De actievoerders betoonden met hun ludieke actie solidariteit met de miljoenen Europeanen die lijden onder de sociale en economische crisis die door de banken en de eenzijdige Europese bezuinigingspolitiek wordt veroorzaakt. Een bezuinigingspolitiek die ongelijkheid, armoede en sociale uitsluiting doet toenemen.

Zij reageerden tegen de afbraak van de rechten van werknemers en de sociale zekerheid, terwijl men het grote geld laat ontsnappen. Er werden dan ook concrete alternatieven voorgesteld voor het verwezenlijken van meer sociale en fiscale rechtvaardigheid:

 • regulering van de financiële markten;
 • de invoering van een taks op alle financiële transacties;
 • Europese harmonisering van de vennootschapsbelastingen;
 • afschaffing van het bankgeheim en de belastingparadijzen;
 • minimumlonen in heel Europa;
 • een gelijkwaardige sociale zekerheid voor iedereen.

De actie viel samen met meerdere acties doorheen België en Europa waartoe het Europees Vakverbond had opgeroepen. Zo vonden er in België nog acties plaats in Antwerpen en in Brussel aan de Europese Commissie en de Nationale Bank van België.

 • (slogan van het Financieel Actie Netwerk FAN)
 • Met paraplu's werd getracht een euroteken te vormen in de massa.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

 • door aronjaco op dinsdag 6 maart 2012

  Goed initiatief en duidelijke taal .Druk leggen is de boodschap .Het geld voor de banken zeg maar , moet komen van diegenen die met vele miljarden winst weglopen op de nek van de gewone werkmens, tout court de belasting betaler .De bedoelde categorie predikt steeds weer de religie van " de vrije markt", ewel ze moeten dan ook consequent zijn en niet de eersten in de rij gaan staan om op gelijk welke manier Staatssteun te verkrijgen .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties