Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Fototentoonstelling 'Thuiszorg in Diversiteit'

dinsdag 7 februari 2012
ANTWERPEN - Op maandag 6 februari 2012 vond de opening plaats van de fototentoonstelling 'Thuiszorg in Diversiteit' in het Atlas-gebouw aan de Carnotstraat. Dit is een reizende tentoonstelling met herkenbare beelden van thuiszorgsituaties in verschillende culturele gemeenschappen in Antwerpen-Noord. Bij elke foto hoort een kort verhaal van de persoon die gefotografeerd werd.

Bij de tentoonstelling worden ook brochures over Thuiszorg ter beschikking gesteld, en dit in verschillende talen. Bedoeling is om brede informatie rond thuiszorg tot bij zo veel mogelijk mensen te brengen.Thuiszorg is - het woord zegt het zelf - thuis voor iemand zorgen zodat die persoon langer thuis kan blijven. Het is de wens van velen die zorgen nodig hebben, om deze zorg te krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Veel mensen zorgen thuis voor iemand en dat aantal mantelzorgers zal wellicht nog toenemen. Toch is thuiszorg niet altijd evident. Zo is een huis vaak niet aangepast aan de noden van de zieke. Of stellen zich financieel en organisatorisch wel wat problemen. Ook vergt het dikwijls te veel energie om naast de verzorging ook het huishouden de baas te blijven kunnen.

Gelukkig bestaan er in de thuiszorgsector heel wat ondersteuningsmogelijkheden. Ziekenfondsen en OCMW's hebben allemaal een eigen dienst die zich daarmee bezighoudt. Financiële ondersteuning en tussenkomsten, aanbod van hulpmiddelen voor in huis, schoonmaakhulp, hulp in het huishouden, enzovoort.

Helaas blijkt dat de informatie over al deze ondersteuningsvormen maar moeilijk tot bij de mensen geraakt, in het bijzonder tot bij mensen met een andere culturele achtergrond. Dit was dan ook de aanleiding voor deze fototentoonstelling, waaraan verschillende verenigingen en diensten in Antwerpen hebben meegewerkt.

 • Leen Verbist, schepen voor Sociaal Beleid en Diversiteit en voorzitter van het OCMW (SP.A).

 • Getuigenissen vanuit het thuiszorgwerkveld.

 • Leen Verbist (rechts) samen met de drijvende krachten achter het project: links An Coppens (Voem vzw) en midden Katrien Van Aken (OKRA Trefpunt 55+).

 • Enkele beelden uit de tentoonstelling.

 • Foto’s door: Brandpunt 23

  Organisatie: VOEM vzw – Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims - en OKRA trefpunt 55+
  In samenwerking met: Internationaal Comité, Brandpunt 23, Familiehulp, Wit-Geel Kruis, Thuiszorgcentrum Antwerpen, CM, Hispawelzijn, ATLAS, District Borgerhout, Het Oude Badhuis, IVCA Vrouwencentrum Antwerpen, Sociaal Adviseurs Stad Antwerpen. Met de steun van de stad Antwerpen.

  Info en aanvragen voor rondleidingen:

  VOEM vzw: An Coppens, Tel. 03 272 35 07, an@voem-vzw.be, www.voem-vzw.be
  Aanvullende informatie: de tentoonstelling ‘Thuiszorg in Diversiteit’ zal op verschillende locaties te zien zijn:
  · Atlas, huis voor diversiteit en inburgering, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen
  van maandag 6 februari 2012 t.e.m. vrijdag 24 februari 2012
  · Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen
  van dinsdag 28 februari 2012 t.e.m. donderdag 22 maart 2012
  · Districthuis Borgerhout, Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout
  van maandag 2 april 2012 t.e.m. vrijdag 27 april 2012
  · IVCA Vrouwencentrum Antwerpen, Paleisstraat 39, 2018 Antwerpen
  van vrijdag 4 mei 2012 t.e.m. vrijdag 1 juni 2012
  · CVO Sité, Van Aerdtstraat 63, 2060 Antwerpen
  van maandag 4 juni t.e.m. donderdag 28 juni 2012

  Gratis toegang

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.