Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'We Strike Back' in Gentse Vooruit

maandag 30 januari 2012
GENT – Op maandag 30 januari - de dag van de algemene staking - wilde Vooruit de broodnodige nuance brengen in het stakingsdebat. Open brieven voor en tegen de staking, stakers versus niet-stakers, jong versus oud … Maar weten we nu eigenlijk waarover de staking precies ging? En konden we in plaats van het werk neer te leggen ook iets anders gedaan hebben?

Vooruit wou een forum  bieden en ging op zoek naar nuance in de massa aan voor- en tegenstemmen in het stakingsdebat.

“We wilden de juiste informatie bieden om gefundeerde meningen te vormen en om op zoek te gaan naar alternatieven”, klinkt het bij de organisatoren van 'We strike back'. Infoloketten, debatten, een keynote … De dag was gevuld met interessante sprekers, mensen en topics.

Voor het avondprogramma nodigden DeWereldMorgen.be samen met Vooruit enkele kunstenaars uit die 's morgensvroeg naar de stakingsposten waren geweest. Ze brachten vervolgens hun impressies mee naar de Theaterzaal.

Paul Verhaeghe (UGent) zorgde voor de afsluitende lezing.

Een sfeerverslag in 15 foto’s …

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door danieldeblaere op dinsdag 31 januari 2012

  méér dan je lief is... als je tenminste sollidair bent met de meest kwetsbaren! PS Ik ben het ook niet eens met deze regering. Doch staken : neen bedankt!

  • door Wouter Braeckman op dinsdag 31 januari 2012

   Staken Schaadt. Inderdaad. Maar hoe dat deze regering, en met name de liberale kant ervan, met de problemen omgaat, schaadt dat niet? We kunnen ons inderdaad mooi gaan voegen naar de wensen van de elite, om de vier jaar mooi een bolletje gaan kleuren, en hopen dat er iets verandert. Die weg kunnen we inderdaad bewandelen, en heel misschien doet het zelfs iets uit! Alleen, hoe lang dragen we die naïviteit al niet met ons mee? De crisis grijpt steeds maar dieper om ons heen, banken gaan over kop, de ratingbureaus spelen met hele gemeenschappen alsof het niets is. En dan hoor je regelmatig op het nieuws, die heeft zo een bonus gekregen, die heeft dat gekregen, enz. En dan zagen over de kost van een staking. Klinkt dit niet een klein beetje absurd?? En nogmaals, voor een paar jaar kon je effectief zeggen dat we het gewoon niet wisten. Maar een beetje opzoekingswerk op het internet vandaag brengt godverdomme de informatie op je schoot!! Hoe lang gaan we dit allemaal nog pikken. Wat moet er gebeuren voor we wakker schieten? Moeten we eerst de PIGS landen gaan vervoegen? Eén ding is nu al zeker. De geschiedenis herhaalt zich weer al eens. Duizenden jaren geleden heeft Griekenland ons getoond wat democratie is, welke weg we op moesten met Europa. Nu zijn ze weer ons lichtend voorbeeld. Alleen tonen ze nu welke weg we zeker niet moeten volgen!!

   • door Piet De Pauw op donderdag 2 februari 2012

    U schreef:"Duizenden jaren geleden heeft Griekenland ons getoond wat democratie is, welke weg we op moesten met Europa." Je hoeft niet ver te kijken. Kijk naar Zwitzerland. Zwitzerland heeft volgende performatie: - Hoogste BNP per hoofd van de bevolking - Laagste staatsschuld - meest competitieve natie in de wereld - mensen zijn er ook het gelukkigst

    Oorzaak? Hun systeem van gemeentevrijheid. De basisbouwblok van hun samanleving. Bijna alle belastingen blijven in de gemeente. Gemeenten zijn quasi onafhankelijk. Er is financiele concurrentie tussen gemeenten. en last but not least: Directe democratie ipv representatieve democratie. In alle landen waar representatieve democratie het systeem is, is deze verworden tot particratie, in lijn met de ijzeren wet van Robert Michels. Precies door het systeem van gemeentevrijheid in combinatie met directe democratie is de overheid in Zwitserland 60% meer efficient dan deze in Belgie (zie hiervoor het ECB paper uit 2003). Dit is dan nog het gemiddelde voor Zwitserland. De verschillen tussen kantons zijn zeer groot. Uit een stiudie van prof Lars Feld (Univ Heidelberg, Duitsland) en prof Matsusaka (University of Southern California , USA) blijkt dat nog eens 20% kan gewonnen worden door invoeren van laagdrempelige financiele referenda.

    Eigenlijk zou je de Belgische overheid voor het gerecht dagen, en wegens weigeriung van direvcte democratie in te voeren.

    Uiteraard reduceerd dit politici tot uitvoerders van beslisingen van het volk. Maar de feiten bewijzen de inferieuriteit van het systeem van representatieve democratie.

    Uiteraard wordt hier aan de universiteiten geen onderzoek naar gedaan: welke policus zou dit steunen?

 • door Benedikt op dinsdag 31 januari 2012

  De correcte link naar de website van We Strike Back is http://westrikeback.vooruit.be/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties