Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Roze negers van chocola

vrijdag 27 januari 2012
ANTWERPEN - Momenteel loopt er in het Centraal Station een spraakmakende kunstententoonstelling. Dit gebouw is opgetrokken onder koning Leopold II, toen België één van de industriële grootmachten van de wereld was. Die positie had ons land niet alleen veroverd met zijn industrie en handel, maar ook dankzij zijn kolonie Congo. Deze bracht koning Leopold II immers veel (bloed)geld op.

De jonge kunstenaars 'Zouf' en Daan Verzele kozen dit koloniale gegeven als het centrale thema van hun kunsttentoonstelling in het Centraal Station. 

Geboren twee generaties na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 en zesduizend kilometer van Congo verwijderd, gingen deze jonge twintigers vanuit een heel persoonlijk perspectief een analyse van deze geschiedenis maken.

Aan de hand van flarden en fragmenten, interpretaties en harde feiten, willen zij graag ons bewustzijn over deze kwestie delen met een zo groot mogelijk publiek.

"Wij hopen met deze tentoonstelling meer bewustzijn en begrip op te wekken, vooral bij de jongere generatie, zodat de herinnering en de lessen die we uit ons collectief koloniaal verleden moeten trekken, niet verloren gaan", aldus de kunstenaars Zouf en Daan Verzele bij de vernissage van de tentoonstelling donderdagavond in Antwerpen.

* Openingstijden tentoonstelling 'Roze Negers van Chocola' in het Antwerpse Centraal Station: 27, 28 en 29 januari 2012 telkens van 10 tot 20 uur.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door job buhck op zaterdag 28 januari 2012

    elk initiatief is goed dat deze misdaden aan de kaak stelt. wanneer komt er eindelijk een verlossing voor o.a. afrika na jaren foltering in de breedste zin van het woord. wij hebben de misdaden die onze voorouders begingen en onze industrieën daar nog begaan zelden in vraag gesteld laat staan vergoed. oké we kappen geen handjes meer af(als we de gorilla's niet mee tellen). maar we hebben hen nog nooit de vrijheid in concreto terug gegeven. laat staan in eerlijke kansen.

    mensen word wakker, doe een ander niet aan(ook niet indirect!!!) wat jezelf niet wilt ondergaan!

  • door erik123 op zondag 29 januari 2012

    Jammergenoeg is het zo dat de rol van onze vriend Leopold gretig werd overgenomen door de democratisch verkozen leiders van het onafhankelijke RDC

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties