Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Indignados United for Global Change in Brussel

zondag 16 oktober 2011
BRUSSEL - Het borrelt van onderuit. De Arabische Lentes, de revolte in Londen, de 15 mei-beweging in Spanje, Occupy Wall Street, United for Global Change vertolken het wereldwijde protest tegen de politici die hun kiezers niet meer vertegenwoordigen en de fratsen van 1 procent waarvan 99 procent politiek en financieel de dupe zijn.

Vanuit de 15 mei-beweging in Spanje vertrok eind juli, lang vóór de eerste betogers in Wall Street verschenen, een mars op Brussel. Deze week kwamen de deelnemers aan. Op tijd om deel te nemen aan de wereldwijde 'United for Global Change'-manifestatie.

De week dat de indignados in de HUB, bij het Elisabethpark aan de Basiliek van Koekelberg, verbleven, leek erg veel op een kamp van de jeugdbeweging zonder leiding. Een volledig horizontale organisatie. Alles wordt in groep besproken. Daarom was het soms moeilijk aan informatie over de acties van 15 oktober te komen. Zolang je niets beslist hebt, kan je niets meedelen. Ze vermijden bewust een verticale structuur omdat ze dan te gemakkelijk kunnen opgepikt en monddood gemaakt worden door politici, politieke partijen,vakbonden of infiltranten.

Niemand had zoveel volk verwacht. Elke betoger die ik aansprak, was aangenaam verrast. De aankondiging van de betoging verliep hoofdzakelijk via Facebook en Twitter. De vakbonden hadden niet opgeroepen. En zelfs de 'echte' linkse partijen waren karig aanwezig.

Het middenveld was niet vertegenwoordigd. Zou er maandag bij vakbonden en middenveldorganisaties een hartig woordje vallen over vragen als: "Waarom waren wij niet aanwezig?" of  "De massale aanwezigheid van de pers bewijst dat ze op de hoogte was, waarom wisten wij van niets?" of  "Waarom bereiken wij deze groep niet?"

Bij het begin aan het Noordstation in Brussel leken het nog een 1.500 betogers te worden. Toen de betoging startte, waren het er ineens veel meer. Het deed denken aan de wonderbaarlijke visvangst. De VRT sprak van 6.500 deelnemers, dat lijkt mij een gemiddelde. Op sommige ogenblikken waren het er veel meer. Een aantal deelnemers hebben niet het volledige parcours gestapt. De betoging is rond 14:20 uur vertrokken en ongeveer 4 uur en half later in het Jubelpark aangekomen. Ik ben er nog stijf van.

 • Een van de vele clowns. Ze vrolijken de manifestatie op en halen bij problemen de lont uit het kruitvat.

   

  Er waren opvallend veel buitenlanders. Ik heb bijna met meer buitenlanders dan Belgen gesproken. Mensen uit Griekenland, Turkije, Spanje, Duitsland, Nederland, Marokko en alle nationaliteiten die ik niet persoonlijk gesproken heb. Ze brachten allemaal hetzelfde verhaal: "Wij zijn de 99 procent".

 • De kop van de betoging met op het spandoek: 'Prends la Rue', 'Take the Streets', 'Toma la Calle'

   

  De Belgische aanwezigen kwamen niet uit het niets. De clowns, de legal- en de medical-groep bewijzen dat de manifestatie goed georganiseerd was. Gelukkig is de medical-groep werkloos gebleven. De politie heeft zich tijdens de manifestatie goed gedragen. Er was dan ook veel pers.

  Enkele uren nadat een filmpje op YouTube verscheen over een agent die een Grieks meisje schopt en slaat, werd die gearresteerd. Maar over zijn collega's, die dit ongetwijfeld tijdens de actie gezien hebben, hoor je niets. Door hun verzwijgen van de feiten zijn ze medeplichtig. Het is uitzonderlijk dat zulke beelden gedraaid worden.

  Tijdens het ontruimen van het Elisabethpark is er volgens de indignados ook ontoelaatbaar geweld gebruikt. Maar het was donker en de pers was reeds naar huis. Door het stilhouden van de agressie van de agent in burger, bij de Dexia-actie, verliest de politie haar geloofwaardigheid. Het is niet omdat er geen bewijzen van het politiegeweld bij het ontruimen van het park zijn, dat het niet gebeurd is. Het is duidelijk dat er niet alleen in Hasselt problemen bij de politie zijn.

  Het gepeupel mort

 • Kritische Studenten Utrecht met spandoek tegen het kapitalisme

   

  Wereldwijd wordt het ongenoegen van vele mensen gevoed door de uitwassen van de financiële wereld die de baten oogst en de lasten afwimpelt op de samenleving. Ze kunnen dit doordat de politici de wereld hebben gereduceerd tot een reeks van te veroveren markten.

 • Een veteraan van de generatie-1968

   

  Neerwaartse spiraal van steeds minder belastingen voor de bedrijven

  De Europese landen laten zich tegen elkaar uitspelen en schenken bedrijven steeds betere voorwaarden.

  In Spanje verkregen de politici dat de belasting voor bedrijven de afgelopen jaren gestaag afnam. "Tussen 2007 en 2010 is het bedrag aan belasting voor bedrijven aanzienlijk gedaald. Haalde de staat voorheen bijna 45 miljard euro binnen, nu is dat minder dan 16 miljard".

 • Detail uit een tableau vivant

   

  België doet niet onder. Één van de vele voorbeelden is ArcelorMittal Finance and Services Belgium dat de sluiting van zijn hoogovens in Luik pas aankondigde, betaalde in 2010 geen eurocent belasting op 1,39 miljard euro winst. Winst gerealiseerd door o.a. de notionele intrest en gratis emissierechten die ze ook nog eens verkochten. De politici maakten van schone lucht koopwaar.

 • De banken mogen dan 'Too Big to Fall' wij zijn 'Too Big to Fail'

   

  Op de betoging werd weinig aandacht besteed aan de politiek. Dat wil niet zeggen dat het thema niet leeft. Tijdens mijn gesprekken kwam de politiek telkens weer ter sprake en werden de politici medeverantwoordelijk geacht voor de crisis.

 • Een Marokkaanse vertegenwoordiging eist een einde aan de straffeloosheid en de harde waarheid over de verdwijningen

   

  De shock doctrine van Naomi Klein

  In de Shock Doctrine beschrijft Naomi Klein hoe de neoliberalen er bij elke crisis weer van profiteren de wereld nog meer naar hun hand te zetten. Ze schuwen daarvoor geen geweld. Verdwijningen waren in de beginjaren van het neoliberalisme standaardprocedure. In Marokko lijken de verdwijningen meer politiek dan economisch geïnspireerd. Maar ook in Marokko kan je politiek en economie moeilijk scheiden.

  Als je het boek gelezen of de film gezien hebt, ben je een aantal illusies armer en minstens enkele uren depressief. De waarheid kwetst.

 • Vrijheid door participatie

   

  "Yes We Can"

  De 15 mei-beweging begon in Spanje enkele dagen voor de lokale en regionale verkiezingen. Honderdduizenden kiezers beseften dat niemand hen vertegenwoordigde.

  Wie gaat de Occupy Wall Street-bezetters bij de volgende Amerikaanse verkiezingen vertegenwoordigen? De Republikeinen met zo mogelijk nog meer privatisering, deregulering en privatisering of de Democraten met hun mooie woorden? Als Barack Obama in de komende race naar het presidentschap nog eens "Yes We Can" zegt, dreigt de helft van zijn toehoorders de slappe lach te krijgen.

  De representatieve democratie is dood, leve de participatieve democratie

  Vlaanderen is met zijn 'Goed Bestuur' in hetzelfde bedje ziek. Minister-president Kris Peeters (CD&V) kan je, na het negeren van het Antwerpse referendum en zijn hele houding in het Oosterweeldossier, moeilijk een democraat noemen.

  In een interview in De Tijd zegt Christian Leysen (niet direct een rode rakker) en ik citeer: "De mondige burger laat zijn stem horen via het afdwingen van een referendum, maar wordt genegeerd. Onderbouwde voorstellen van actiegroepen en fora van bedrijfsleiders en academici mogen niet ten gronde onderzocht worden."

 • De banken zijn de kop van jut

   

  Het meeste protest was gericht tegen de banken die symbool staan voor het ongebreidelde kapitalisme. De neoliberale politiek zorgt dat 1 procent onwaarschijnlijk rijk wordt op de rug van de andere 99 procent.


  "Huidige fenomenen als de toenemende mondiale verarming en de veralgemeende sociale uitsluiting raken ook sociale groepen die voorheen niet getroffen werden" - Riccardo Petrella, 1996

  Er is een grote overeenkomst met de huidige wereldwijde beweging en met de andersglobalisten van het begin van het millennium. De pijnpunten zijn in grote lijnen dezelfde, de groep die getroffen wordt, is groter. Velen beseffen nog niet wat hen overkomt.

 • BNP Paribas: "De bank en verzekering voor een wereld in verandering" Op de grond is er bijgeschreven: "Schuldig aan de crisis. Bezuinigingsplan opgelegd door mijn CEO de heer Pébereau. Bedankt"

   

  De andersglobalistenbeweging heeft het zeer moeilijk gehad met het geweld waaraan ze gelinkt werd. Geweld dat dikwijls uitgelokt en gepleegd werd door de overheid.

  Wat bekladden van enkele banken is de grootste en enige vorm van 'geweld' die ik op de betoging gezien heb.

 • Op het bord dat de man draagt staat: "Politicians = Overpaid Traitors sucking Banksters cock!! We are the people. Go Glass-Steagall!"

   

  Het Schumanplein is afgesloten door zwaar uitgeruste politie, de betogers reageren rustig, gaan zitten en keuvelen wat onder elkaar.

 • De clowns beelden het geweld van de economie uit

   

  Een nep-kapitalist schiet met een speelgoedgeweer de clowns dood. Het lijkt vergezocht tot je de werkelijkheid onder ogen durft te zien.

  Na een fikse wandeling komen de indignados in het Jubelpark aan. Sommigen bruisen nog van de energie, anderen voelen zich uitgeteld.

 • Iedereen zingt een lied van Brassens mee. De sixties revisited

   

  Assemblee van de indignados

  De indignados zijn vanochtend uit de HUB vertrokken om aan de betoging deel te nemen. Een kleine groep is in de HUB gebleven.

 • Assemblee van de indignados in het Jubelpark

   

  De assemblee begint met het geven van informatie:

  • De politie heeft de HUB ontruimd
  • We hebben dus geen slaapplaats voor vannacht
  • De politie heeft al het eten weggegooid
  • We mogen hier in het park niet overnachten
  • We hopen op solidariteit voor eten en slaapplaatsen
  • De legalgroep (van de indignados) is aan het onderhandelen.

  Alle mededelingen zijn in drie talen: Spaans, Engels en Frans. Iedereen zit rustig op grond. De kartonnen borden die de betoging sierden, dienen nu als isolatie onder de poep. De manier van stemmen wordt afgesproken. Handen omhoog en met je handen wapperen is 'ja', je armen boven je hoofd kruisen is 'nee'. Een rolbeweging met je armen boven je hoofd is melden dat de spreker bondiger moet zijn.

  Dan is er nieuwe info:

  • De indignados mogen vannacht éénmalig in het park kamperen
  • De ULB biedt ruimte aan om te slapen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

6 reacties

 • door Tom Tikin op maandag 17 oktober 2011

  Heeft iemand dat kleine groepje van rare mensen in keurige kledij gezien, met die goudomrande borden met schokkende slogans?

 • door Anne op maandag 17 oktober 2011

  Jazeker heb ik die gezien. Je kon ze niet over het hoofd zien. Jammer genoeg beheers ik geen Frans, dus hun boodschap ging aan me voorbij. Graag zou ik willen weten wat ze te melden hadden, want het had veel energie..

  • door Ronald op maandag 17 oktober 2011

   Ik stond er langs op de trappen van het beursgebouw;

   Volgens mij was dat een grap, une blague quoi. Eén van de bordjes was iets a la "La jeunesse a l'école, pas a la rue" en een ander was "Ni dieu, ni maitre, mais quoi alors?" Lijkt me redelijk duidelijk dat dit allemaal vrij ironisch was bedoeld, toch?

  • door Ronald op maandag 17 oktober 2011

   Ik stond er langs op de trappen van het beursgebouw;

   Volgens mij was dat een grap, une blague quoi. Eén van de bordjes was iets a la "La jeunesse a l'école, pas a la rue" en een ander was "Ni dieu, ni maitre, mais quoi alors?" Lijkt me redelijk duidelijk dat dit allemaal vrij ironisch was bedoeld, toch?

 • door jelle louis op maandag 17 oktober 2011

  ik heb ze ook gezien, het was een ironisch bedoelde tegenbetoging,

  "wij willen het systeem, jullie t apekot", schitterend.

  in ieder geval: 30 OKTOBER OPNIEUW!!! wees erbij, maar nu met mee

 • door dirk hertveldt op woensdag 19 oktober 2011

  schandalig optreden van brusselse politie op dag één van betoging indignados getuigenissen via europatv

  http://www.youtube.com/watch?v=s2TcnQzkDfs op deze video van een europees video station euobservertv met indignados uit spanje die getuigen hoe ze behandeld zijn door politie

  tijdens eerste dag van hun aankomst op acht october namaste hantha yo

  dirk hertveldt indignado

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties