Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De indignados in Brussel: wie zijn ze en wat drijft hen?

woensdag 12 oktober 2011
Zaterdag 7 oktober kwamen de eerste marsen van indignados of 'verontwaardigden' aan in Brussel. Wie zijn deze indignados? Waarom hebben ze bijna 2000 kilometer naar Brussel gewandeld en wat komen ze in Brussel doen? We vroegen het aan enkele 'verontwaardigden'.

De 15 mei-beweging

Eind juli kwamen de indignados na een aantal marsen in Spanje met een ambitieus plan om bijna tweeduizend kilometer te wandelen naar Brussel, het hart van Europa. Onderweg hielden ze volksvergaderingen en korte acties. Ze werden niet overal even warm onthaald. Zo werd de bijeenkomst in Parijs hardhandig uit elkaar geslagen door de politie.

In het voorjaar kwamen de 'verontwaardigden' of de indignados in Spanje massaal op straat. Dat gebeurde op 15 mei aan de vooravond van de regionale en lokale verkiezingen van 22 mei. Ze protesteerden tegen de door Europa opgelegde besparingen, de binnenlandse corruptie en het gebrek aan politieke transparantie. Meer dan 40 procent van de jongeren zit zonder werk. En door de ineenstorting van de huizenmarkt kregen ook de Spanjaarden te maken met onteigeningen.

De 15 mei-beweging begon met grote betogingen en de bezetting van het centrale Madrileense plein Puerta Del Sol waar elke dag volksvergaderingen werden gehouden. De beweging wilde niet samenwerken met partijen, vakbonden of andere instituten. Volgens hen zijn die allemaal met handen en voeten gebonden aan het establishment. De beweging heeft ook geen leiders en werkt volgens een horizontale structuur. Beslissingen worden met consensus genomen.

De beweging breidde al gauw uit naar meer dan 50 steden in Spanje. Overal werden pleinen bezet en volksvergaderingen gehouden waar wijkbewoners hun grieven konden bekend maken. De verzuchtingen uit de wijkvergaderingen werden overhandigd aan het parlement.

De mars naar Brussel

Deze week zullen in Brussel ook vanuit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland indignados aankomen. De indignados organiseren in Brussel een week met workshops, vergaderingen en acties tegen de Europese besparingsplannen. Een week die zal worden afgesloten met een internationale Agora, een actiedag op 15 oktober onder de slogan 'verenigd voor een globale verandering'.

De burgemeester van Koekelberg is alvast niet opgezet met hun aanwezigheid. Zo werd hen al verboden om in het Sint-Elisabethpark te kamperen zoals voorzien was. Ze kregen een plek in de leegstaande universiteit HUB aan de rand van het park.

Maar ook de activiteiten die ze gepland hebben in het park mogen niet altijd plaatsvinden. Zo is er een gemeentelijke verordening uitgevaardigd die tussen 7 oktober en 16 oktober bijeenkomsten in het park van meer dan vijf mensen verbiedt. De indignados leggen zich er niet bij neer en organiseren toch bijeenkomsten in het park. Sommige activiteiten worden toegelaten, maar andere worden verhinderd door de tientallen politiemensen die zich bij het park hebben opgesteld.

Publieke pleinen zijn voor publieke activiteiten vinden de indignados. Zo probeerden ze dinsdag al een vergadering te organiseren op de Grote Markt maar de politie ontruimde het historische plein. En woensdag gingen ze de ingang van Dexia op het Rogierplein bezetten.

We bezochten de indignados in de leegstaande gebouwen van de HUB. Er heerst een drukke chaos. Er is een infopunt en ook de keuken draait al volop. Er wordt eten gemaakt voor 350 mensen.

 •  

  De Duitser Tux is 23 en komt uit Dortmund.

  Tux: “Ik ben een straatartiest en reis een beetje overal. Ik was tijdens de 15 mei-beweging in Spanje en sloot me aan bij de bezetting van de Puerta Del Sol in Madrid. Ik hielp mee waar ik kon, onder andere in de keuken en met vertalingen van teksten. Toen ze besloten om de voettocht te maken naar Brussel, wou ik meteen mee. Het was een fantastische ervaring.”

  “Het onthaal was meestal heel tof. Mensen kwamen spontaan voedsel brengen. We zagen veel werkloosheid en op het platteland kloegen de boeren dat ze niet meer rondkwamen met de verkoop van hun landbouwproducten. We verzamelden de verzuchtingen van die mensen en
  gaven ze hier af aan het Europees parlement."

  "Het kan zo niet meer verder. We gaan om de vier jaar stemmen, maar voor wie? Voor de door de lobbygroepen gecontroleerde politici? We hebben een nieuw systeem nodig dat van onderuit is opgebouwd zodat het volk echt vertegenwoordigd is. Zodat er niet boven de hoofden van de mensen beslist wordt in één of andere verafgelegen hoofdstad."

 • Sergio is 26 en verzekeringsmakelaar. Hij komt uit de stad Burgos in het noorden van Spanje.

  Sergio:"Ik ben ontslagen als verzekeringsmakelaar en vond nadien alleen nog korte nietszeggende jobs. Ik ben noodgedwongen terug bij mijn moeder gaan wonen. Ik wil ooit een gezin stichten maar niet in een wereld zoals die nu draait. Een verandering is dringend nodig. Dat was mijn grootste motivatie om in de 15 mei-beweging te stappen."

  "Na de oproep hebben we in mei het centraal plein van Burgos bezet. Af en toe trokken we naar Madrid voor de grote betogingen. In het begin van de beweging waren we voornamelijk bezig met bewustwording en het bewustmaken van de mensen. We bespraken onder elkaar de situatie waarin we leefden of probeerden te overleven. Van daaruit zijn we dan 
  begonnen met werkgroepen om onze ideeën uit te werken."

  "Deze zomer is het wat rustiger geweest, maar in november zijn er parlementsverkiezingen in Spanje. Het ideale moment om met hernieuwde krachten in actie te schieten."

  "In Spanje werden we eerst volledig genegeerd, daarna probeerden ze ons te manipuleren en nadien te criminaliseren en te marginaliseren. Nu
  zien we dat partijen onze terminologie zelfs beginnen over te nemen."

  "Iedereen vraagt ons naar de resultaten van de beweging. Maar daar gaat het niet om. Het is het proces zelf dat telt. Alleen al het feit dat mensen nu beginnen te praten over hun problemen op openbare pleinen is een vooruitgang. Dat we in staat zijn om samen te werken en ons te organiseren om een langdurige bezetting draaiende te houden. Dat alles is op zich al een hele vooruitgang."

  "En het mooiste van al is dat we zien dat mensen nu het systeem van wijkvergaderingen als instrument gebruiken om bepaalde problemen in de wijk aan te kaarten en oplossingen te zoeken."

  "Het kernprobleem waar we tegen strijden is het kapitalistisch systeem. Dat zorgt voor alle problemen in de wereld zoals ecologische verloedering, ongelijkheid enzovoort. Maar ik weet niet of dat dit dé slogan gaat zijn op de betoging. We gaan deze week samen slogans bedenken met de andere groepen."

  "Mijn engagement in de beweging en de mars hebben van mij een compleet
  andere mens gemaakt. Ik ben politiek bewuster geworden. Ik kan niet meer terug in Spanje meedraaien in het kapitalistisch systeem. Wat er na de 15 oktober gaat gebeuren, weten we niet. Er zijn verschillende voorstellen. Misschien een mars naar Griekenland. Ik zelf ga eerst terug naar Burgos om uit te rusten en te kijken hoe ik voort aan de beweging kan meewerken."

 • Maria is 22 en komt uit Barcelona. Ze werkt in de toeristische sector.

  "Ik ben al eens van Barcelona naar Madrid gewandeld tijdens de 15 mei-beweging omdat ik het politiek systeem in Spanje corrupt vond. De gewone mensen worden niet meer gehoord. De situatie van de jongeren is slecht. De hogergeschoolden proberen allemaal te migreren omdat ze in Spanje niet meer aan werk geraken."

  "Onderweg naar Madrid zijn we in verschillende dorpen gestopt. We hebben overal de vergadermethode uitgelegd zodat mensen ze voort kunnen gebruiken."

  "Tijdens de zomer werkte ik in een hotel en nadat mijn contract
  afgelopen was, hoorde ik van de mars en besloot me aan te sluiten in het noorden van Frankrijk."

 • Suvie is 21, komt uit Finland en is student. Ze is sinds 6 maanden op uitwisseling in Nederland en sloot aan bij de indignados in Brussel.


  “Ik heb gehoord van de mars naar Brussel en wilde graag meehelpen om na te denken hoe we de beweging groter en internationaler kunnen maken zodat onze stem gehoord wordt."

  "Nu moeten mensen al beginnen vechten voor hun basisbehoeftes. Het maakt de mensen onzeker en haalt het moreel naar beneden. We moeten een manier vinden om een maatschappij op te bouwen met basisvoorzieningen die gratis ter beschikking staan van iedereen. Zolang we moeten vechten voor basisvoorzieningen kan je niet spreken van een goede maatschappij."

  "In Finland hebben we best een goed sociaal systeem. Zo is onderwijs gratis, maar als je als student in een andere stad gaat studeren, moet
  je wel bijklussen om je huur te betalen. En ook in Finland zitten we met veel onzekere jobs, flexibele werkuren, etc ... Veel jongeren geraken zelfs niet meer aan de eerste werkervaringen in een deftige job.”

 • Damien en Perin (rechts op foto)

  Damien is Fransman en woont in Nederland en Perin komt uit Brussel. Samen met een aantal anderen hebben ze de aankomst van de indignados voorbereid.

  Perin: "In onze zogenaamde democratie gaan we om de vier jaar stemmen en dan? We worden niet eens gehoord. Ik voelde een drang om mee te werken aan een beweging met een horizontale structuur waar iedereen zijn zeg heeft."

  Damien: "Die mensen waar we voor stemmen, nemen economische, sociale en politieke beslissingen die absoluut ingaan tegen de belangen van de bevolking. Ik hou van de slogan van Occupy Wall Street. We are the 99 percent. Die 99 procent moet beginnen buiten te komen en zich te organiseren."

  Perin: "Iedereen voelt dat het slechter gaat, maar de dingen worden niet besproken. De mensen voelen zich alleen en denken dat ze er toch niets aan kunnen doen. Dit is het begin van een beweging van mensen die realiseren dat er ook anderen zijn met dezelfde problemen en dat je je samen kan organiseren om alternatieven te zoeken."

  Perin: "Ik was eerder betrokken bij de campingacties in Brussel, eind mei, en zo zijn we op de hoogte gebracht van de mars in Spanje. En hebben we
  met een aantal mensen besloten om de aankomst te organiseren."

  Damien: "De organisatie was niet gemakkelijk. We botsten op allerlei administratieve barrières. Er is hier in Brussel een heel ingewikkelde administratie met de verschillende politiediensten. We hebben zoveel energie gestoken in het onderhandelen met de verschillende politiediensten."

  Perin: "De burgemeester van Koekelberg wil ons hier niet, dat is nu wel duidelijk. De politie had ons eerst verzekerd dat er geen probleem was, maar de dag voor de aankomst veranderden ze de plannen en wilden ze ons in Tour&Taxis stoppen."

  Damien: "Anderzijds is het ook wel goed dat we hier in de universiteit
  zitten en tijd nemen om na te denken over de uitbouw van onze beweging. De winter is in aantocht en dan wordt het moeilijk om buitenactiviteiten te organiseren. We gaan naar een nieuwe dynamiek. We moeten kijken hoe we ons netwerk kunnen uitbouwen en hoe we als beweging kunnen functioneren, ook in de winter."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door Mestrum op donderdag 13 oktober 2011

  Wat goed dat zoveel jonge mensen in actie komen! Bedankt voor dit verslag.

 • door danielverhoeven op donderdag 13 oktober 2011

  Knap en evenwichtig artikel. De verschillende interviews geven een goed beeld van de beweging. In België staat de beweging nog in zijn kinderschoenen, maar ze groeit en ik denk niet dat dat tegen te houden is.

 • door mootsieo op donderdag 13 oktober 2011

  Eindelijk jongeren die in actie komen tegen een onhoudbare graaicultuur gestoeld op neo-liberale hypocriete gedachten die enkel gericht is op een elite dikke profiteurs die de hele maatschapij misbruiken.Van mij alle sterkte toegewenst.

 • door Eddie G. op donderdag 13 oktober 2011

  Wat mij niet aanstaat is dat de burgemeester van Koekelberg daar zo moeilijk over doet. Je kan iedere dag een leger aan agenten in het park plaatsen en iedereen oppakken of wegjagen. Of je kan het toelaten en slechts een paar agenten op geregelde tijdstippen laten patrouleren om gewoon de orde te handhaven. Wat denk je dat het goedkoopst is voor de belastingbetaler? Het is beslist niet de laatste protestbeweging die in Brussel toekomt...

 • door dana op donderdag 13 oktober 2011

  Hoe trek je dit open naar een bredere laag van de bevolking? Voorlopig zie ik alternativo's, dat is niet representatief. Ik wil komen zaterdag maar kan niemand warm maken om mee te gaan, zelfs mijn jongens niet en die zijn toch ook 'links'. Hun reactie is dat het een groepje anarchisten met dreads is. Net daarom moeten ze gaan, zeg ik dan. Opentrekken?

  • door danielverhoeven op donderdag 13 oktober 2011

   Dag Dana,

   Ik begrijp jouw problemen maar het beeld dat in de media opgehangen wordt van de indignados en de realiteit is niet hetzelfde. In Spanje is het een brede beweging. In Gent is een maand geleden ook met een groep gestart. Toevallig zijn dat allemaal werkmensen... Maar uw uw anlyse klopt: opentrekken inderdaad. In Gent vind je ons via http://niepleuen.wordpress.com

  • door melanie op vrijdag 18 november 2011

   een groepje anarchisten met dreads... dat is niet zo denk ik.... dat zijn de beelden die de media steeds opnieuw en opnieuw voorschotelen, 'de opstandelingen zijn toch die met piercings, tattoos en dreads, een zootje ongeregeld, zodat de gewone mens zich niet zo identificeert, omdat die ervan uitgaat dat die luizige dreads toch niet werken en al..... om een stereotiep op te hangen. wat niet klopt!!! ik heb zelf journalistiek gestudeerd en ben nu al 33, ik sta achter de indignados en achter elke vorm van beweging die er nu meer en meer komen. het gaat om veel meer dan wat anarchisten. Het is een grens die overschreden wordt op de rug van de gewone mensen, zoals u en ik en uw zonen. Ik ben solidair ingesteld en ik werk en wil best andere mensen daarvan een deel afstaan onder de vorm van belastingen, maar het probleem is dat die belastingen niet gebruikt worden om een betere maatschappij te creeeren, maar dat die gaan naar zaken waar wij helemaal niet achter staan en meer en meer mensen voelen dit. meer en meer geld naar politie, erelonen van justitie (die helemaal niet rechtvaardig in elkaar zitten, dat kan ik met persoonlijke ervaringen staven), politici die niet meer weten met welk hout pijlen maken omdat ze onder de sloef liggen van banken en multinationales, van grote bedrijven als Suez en andere energiereuzen,... dit is realiteit. en het gaat niet om arme mensen, het gaat om mensen zoals wij, mensen die ganse dagen hard werken, die proberen sparen omdat het zelfs niet mogelijk is nog een huis te kopen zonder steun van ouders of familie omdat alles zo heel erg duur is. en dat dat niet hoeft, zoals electriciteit en energie, mobiel bellen is in alle landen rond belgie zelfs goedkoper, alles wordt kunstmatig hoog gehouden in prijs voor de belangen van de ceo's en anderen die er aan verdienen. dat kruipt onder ons vel en dat is wat ons drijft. en ik ben geen dreadanarchist, ik vind dreads niet mooi. het gaat niet langer om wat mensen aan de kant van de maatschappij, het zijn wij, de dagdagelijkse mensen die de maatschappij zijn.

 • door Chris Beltz op vrijdag 14 oktober 2011

  15 october - UNITED FOR A GLOBAL CHANGE

  15 october - Gare du Nord - 13u30 UNITED FOR #GLOBALCHANGE Allemaal samen voor een radikale verandering Tous ensemble pour un changement radical http://www.15october.net

 • door Pim Pervé op zondag 16 oktober 2011

  Ik ben het volledig eens met de principes van de indignados. Ik ben op mijn 53 jaar mijn job in een multinational kwijtgespeeld omdat mijn functie naar Istanbul is verhuisd en ik dus niet meer in België kon werken, ik heb dat niet aanvaard en werd toen ontslagen. Er wordt te veel met mensen gesold en het sociale vangnet dreigt te verdwijnen. Ik stel voor dat we tot volgend weekend (EU top) een inspanning doen om de indignados een onderdak aan te bieden.

  Met solidaire groeten Pim

 • door F op maandag 17 oktober 2011

  Hier is eens een ander idee: Laat de banken allemaal vallen:

  -Staatsschuld is opgelost want banken failliet -Het geld dat we in banken zouden pompen gebruiken we om een nieuwe bank te vormen zodat deze zijn rol kan vervullen in het financiele systeem -De winsten die uit de nieuwe bank worden gegenereerd geven we aan de spaarders die hun geld kwijt zijn, of verdelen we eerlijk over de bevolking -Reglementeringen maken die ervoor zorgen dat het niet meer verkeerd kan gaan -Het beste van al: de top 1% die verantwoordelijk is voor dit alles (zie Capitalism a love story van Michael Moore voor meer info, http://www.imdb.com/title/tt1232207/) zal het meeste geld verliezen, niet de andere 99% mensen of zoals rijken ons noemen `the peasants`(nogmaals zie Capitalism a love story). In het geval van Amerrica zouden de rijken (1%) dan 95% van de kost betalen.

  Nog andere gedachten: -voer limieten in van wat een persoon mag bezitten: bv per persoon max 5 miljoen e, 1 auto, 2 huizen etc. Want teveel rijkdom in weinig handen betekent miserie voor de rest van de bevolking.

  -Essentiële wetgeving zoals bankregulatie, stemrecht ed mogen enkel op volgende wijze worden aangepast: –vlak voor de verkiezingen kunnen politici wetten hieromtrent uitschrijven en aanbieden aan de kiezer –de kiezer kiest dan bij verkiezingen politici voor het algemeen bestuur maar daarnaast kunnen ze evt essentiële wetten afkeuren of goedkeuren –wrm? Omdat politici na de verkiezingen niet voor het volk werken maar wel voor de rijken.

  -Eerlijk justitiesysteem –Hoe kan het dat je voor eten te stelen je in de bak vliegt maar als je miljarden euro`s verspeelt dan krijg je een bonus? –Hoe kan het dat je een rechtzaak wint op basis van een advocaat maar niet op basis van gebeurde feiten en bewijzen?

  • door Paul Polspoel op vrijdag 13 januari 2012

   F. Uw idee is oud en door de werkelijkheid achterhaald, zeker in Europa. In de geschiedenisboeken noemen ze uw ideeën "totalitair en communistisch". Er is wel nog een paradijs waar uw ideeën aan de orde zijn: Noord-Korea.

 • door Paul Polspoel op vrijdag 13 januari 2012

  Omdat elke burgemeester ambtshalve instaat voor de veiligheid van mensen en middelen. Dat is één van zijn/haar democratische hoofdopdrachten. Al vergeten wat voor een ravage ze aangericht hebben vorig najaar, nota bene in lokalen van hen die hen gratis onderdak verleenden? Of behoort dat tot de boodschap? Daar bedankt ik dan wel voor, hoor.

 • door NEELS ERIC op donderdag 2 februari 2012

  Goed dat de mensen eens opkomen tegen het neo-liberale gedachtengoed, nu nog de miljonairstaks invoeren en de speculanten belasten en we zijn zo uit de crisis.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties