Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'SlutWalk' in Amsterdam voor seksuele vrijheid

maandag 6 juni 2011

AMSTERDAM – Zaterdag 4 juni vond in Nederland de eerste SlutWalk in Europa plaats. Tussen de vijfhonderd à duizend deelnemers hielden een bonte Slettenmars voor de bevordering van seksuele vrijheid en autonomie en tegen het klimaat waarin slachtoffers van seksueel geweld als schuldigen worden gezien.

 • Solidair met 'sletten' wereldwijd

  Zaterdag trokken rond halfvijf honderden sletten, nichten, hoeren, potten, kings, queens en queers uit Nederland en omstreken, onder een vrolijke namiddagzon, in solidariteit met de Slettenmarsen en 'sletten' in de rest van de wereld, van het Homomonument aan de Westerkerk naar het Spui.

  Zij deden dit als protest tegen een maatschappij waarin slachtoffers van seksueel geweld de schuld krijgen, waar homo’s en lesbo’s niet zichtbaar mogen zijn, en die transgenders vertelt dat ze ‘tegennatuurlijk’ zijn.

  Nood aan kennis over seksuele vrijheid en genderdiversiteit

  De deelnemers pleitten voor meer kennis en minder onwetendheid over seksuele vrijheid en genderdiversiteit. In de politiek, maar ook in het onderwijs van kleuterschool tot universiteit.

  De Slettenmars wil tegenwicht bieden aan de toenemende druk om ‘normaal’ te zijn.

  “In Nederland moeten vrouwen er over waken geen ‘slet’ te zijn, terwijl mannen krampachtig over hun ‘mannelijkheid’ moeten hoeden. Wat de hoer is onder de vrouwen, is het mietje onder de mannen", verklaarde woordvoerdster Mirjam van Heugten.

  "Deze SlutWalk is dan ook een platform waar sletten, potten, nichten en alles daarbuiten en tussenin hun seksualiteit en hun uiterlijk niet langer laten bepalen door het korset van de Nederlandse moraal."

  "Vrouwen moeten zich niet als sletten kleden"

  De eerste SlutWalk ooit vond plaats op 3 april 2011 in het Canadese Toronto als reactie op de uitspraak van een politieagent met de tip voor vrouwen dat zij seksuele aanranding kunnen vermijden door zich niet als een 'slet' te kleden.

  Seksuele aanranding heeft niets te maken met wat iemand draagt - wat zaterdag geïllustreerd werd met de slogan "women in burqa get raped too" - noch met seks.

  Echter, door een pejoratieve term te gebruiken om ontolereerbaar gedrag te rationaliseren, wordt een klimaat gecreëerd waarin het oké is om het slachtoffer de schuld te geven. Slut-shaming.

  Internationale beweging voor seksuele vrijheid en tolerantie

  Van Canada verspreidde het fenomeen zich als een lopend vuur naar de VS, Australië en nu ook Europa. De SlutWalk werd zo een internationaal actiemiddel voor de bevordering van seksuele vrijheid, autonomie over het lichaam, excentriciteit en eigenaardigheid en tegen het klimaat waarin slachtoffers van seksueel geweld als schuldigen worden gezien.

  De deelnemers vertegenwoordigen typisch alle etnische achtergronden, seksen, genders en geaardheden en zijn niet te benepen om zich onthullend te kleden als reactie tegen de heersende bekrompen moraal. Tegen een patriarchale maatschappij die haar sociale verantwoordelijkheid negeert.

  Momenteel is de beweging sterk aan het groeien. Voor de komende maanden zijn er alvast tal van Slettenmarsen aangekondigd over heel de wereld. Van Latijns-Amerika tot Afrika, van Oceanië tot Europa.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Clara P. op maandag 6 juni 2011

  Mooi zo! De waarheid mag gezegd en verspreid worden, en ik hoop dan ook dat deze beweging nog meer zal groeien; ook in Europa. Vrouwen kunnen onmogelijk verantwoordelijk gesteld worden voor wat mannen met hun geslachtsorganen uitsteken...

  • door inneke op dinsdag 7 juni 2011

   wat een fantastisch initiatief! ik kende het niet.

   merci voor de bijdrage.

   groeten, inneke

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties