Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Gent: tentoonstelling wijkproject Sluizeken-Tolhuis-Ham

maandag 9 mei 2011

GENT - Zaterdag 7 mei 2011 opende Victoria Deluxe feestelijk de foto- en filmtentoonstelling over de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Deze tentoonstelling is het eindresultaat van een tweejarig sociaal artistiek wijkproject waarin bewoners met medewerkers van Victoria Deluxe op zoek gaan naar beelden en verhalen die de complexiteit en de eigenheid van de wijk vertellen. Nog tot 22 mei kan u gaan kijken.

 • De murgafanfare van Komen en Gaan opende de tentoonstelling met een feestelijke optocht doorheen de wijk.

 • De wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham is één van de 19de eeuwse gordelwijken tussen het centrum en de haven in het noorden van Gent. Het is een dichtbevolkt gebied in Gent met veel woningen van vaak slechte kwaliteit. De werkloosheidsgraad is er relatief hoog en er wonen veel socio-economisch zwakkere groepen en etnisch-culturele minderheden.

  Toch probeert Victora Deluxe vanuit een gelaagde manier over de wijk na te denken en waakzaam te zijn voor stereotype benaderingen. Deze keuze resulteerde in een etnografische manier van werken: ze trokken de wijk in gedurende een lange periode op zoek naar verhalen en beelden die iets vertellen over hoe de bewoners zelf hun wijk ervaren.

  Zo kan je op de tentoonstelling gaan luisteren naar een selectie van ruwe intervieuws van buurtbewoners die vertellen hoe hun wijk er vroeger uitzag, hoe ze veranderd is, over hoe ze er het leven ervaren,...

 • Tijdens de onderzoeksfase werden er scenario’s voor films ontwikkeld en gerealiseerd binnen de audiovisuele leeromgeving van Victoria Deluxe.

  Die resulteerden onder meer in de films 'De weg van ontheemding' van Semih Erikçi en 'Around the world' waar Steve Sorrock op eigenwijze manier naar de wijk kijkt en de film 'Muzikanten in de wijk'.

  Doorheen de tentoonstelling kan je ook kijken naar films waar wijkbewoners zelf de camera hanteren in een sociaalartistiek project rond wonen. Ze gebruiken de camera om zowel hun positieve woonervaringen in beeld te brengen als om hun problematische woonsituatie aan te klagen.

  Neem alvast een kijkje op hun website om de trailers te bekijken.

 • Je kan op de tentoonstelling ook genieten van een bijzondere portrettenreeks van fotografe Evy Menschaert over de handelaars in de wijk.

 • De fotoreeks ‘Een Ander Licht’ past dan weer in het kader van de projectlijn 'Creëer je wijk!' waar kinderen van de lagere scholen De Mozaïek, De Triangel en Sint-Salvator enthousiast zelf hun foto's maakten.

 • Je kan ook het resultaat lezen van de samenwerking met de Universiteit Gent en de KU Leuven. Studenten van beide universiteiten deden een observatieonderzoek op de parkeerplaats aan de ingang van een lokale supermarkt (Lidl) waarbij ze nauwgezet hun waarnemingen noteerden.

  Tot slot konden de bezoekers genieten van de documentaire 'Iets korter alstublieft!' van cineast Brecht Vanhoenacker waar in de intimiteit van het kapsalon kleine dagelijkse verhalen iets groots over het leven vertellen.

  Je kan nog naar de tentoonstelling gaan kijken op:

  Vrijdag 13 mei om 19u30
  Zaterdag 14 mei om 19u30
  Zondag 15 mei om 15u
  Vrijdag 20 mei om 19u30
  Zaterdag 21 mei om 19u30
  Zondag 22 mei om 15u

  Locatie: De Expeditie, St-Salvatorstraat 16-18, 9000 Gent
  Toegang: 3 euro
  Reservatie: via reservatie@victoriadeluxe.be of 09 324 80 26
  Meer info: wijkproject@victoriadeluxe.be

  Facebook (evenement): http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=200731596626163
  Trailer documentaire : http://vimeo.com/victoriadeluxe/sthinbeeld2
  Website Victoria Deluxe : http://www.victoriadeluxe.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.