Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Welke toekomst voor links?

maandag 2 mei 2011

ANTWERPEN - Zaterdag, aan de vooravond van 1 mei, had in het ABVV-gebouw aan de Ommegangstraat, een debat plaats over de toekomst van links.

Enkele dagen geleden heeft Erik De Bruyn de SP.A verlaten en is een nieuwe beweging begonnen: ‘Rood!’. Degenen die dachten wat meer over De Bruyns beweging te weten te komen, bleven op hun honger zitten.

 • De zaal zat goed vol en enkele mensen moesten zelfs rechtstaan. Er moeten ruim 200 aanwezigen geweest zijn.

 • Karel Apers van ATV leidde het debat.

 • Links zat Freya Piryns van Groen!. Ze benadrukte de ecologische gedachte achter haar partij, maar ook dat ze in het verleden zeer goed heeft samengewerkt met de PVDA en met SP.a-Rood. De dossiers van de Lange Wapper en de Kinderboerderij van Wilrijk zijn daar voorbeelden van.

 • Helemaal rechts van de tafel (vanuit de zaal gezien) zat Peter Mertens van de PVDA. Hij had de vorige week Erik De Bruyn een verkiesbare plaats aangeboden, waar De Bruyn niet op inging.

  Terwijl alle partijen leden verliezen, wint de PVDA leden bij. Frank Hosteaux heeft in januari de Antwerpse SP.A verlaten. Na enkele maanden als 'onafhankelijke' te hebben gezeteld, is hij nu overgestapt naar de PVDA. 

  PVDA groeit en heeft de mogelijkheid om met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar enkele verkozenen te hebben.

 • Erik De Bruyn (Rood!) legde uit dat hij niet van plan was een partij op te richten, maar een beweging. De vele mails die hij de laatste dagen kreeg, zijn voor hem het bewijs dat zijn goede resultaat bij de laatste SP.A-voorzittersverkiezingen niet enkel proteststemmen waren.

  Hij zei dat hij wel degelijk een achterban heeft en vroeg Peter Mertens (PVDA) hem niet langer een verkiesbare plaats aan te bieden.

  Uiteindelijk bleef hij heel vaag zodat iedereen er het zijne van kan denken. Erik De Bruyn zat tussen Peter Mertens en Karel Apers en gaf de indruk dat hij veel liever naast Freya Piryns had gezeten.

 • Op een bepaald moment zei Freya Piryns dat ze niet met Erik De Bruyn of Peter Mertens wenste te trouwen. Ze vroeg ook waarom De Bruyn in navolging van Groen! in hemelsnaam een uitroepteken achter Rood! plaatst.

  Uiteindelijk is zij - naar mijn gevoel - het sterkste uit het debat gekomen, gevolgd door Peter Mertens.

  De Bruyn kwam er volgens mij slecht uit, omdat niemand wijzer geworden is waar hij nu eigenlijk naartoe wil. Het krediet dat hij toch nog kreeg, omdat hij eindelijk uit de SP.A gestapt is, doet hij teniet door zijn onduidelijkheid.

  Een samengaan van de verschillende deelnemers zit er voorlopig niet in. Ieder volgt zijn eigen weg en bij de dossiers waar ze elkaar vinden, zullen ze samenwerken.

 • Er waren 18 vragen uit het publiek. Ik herinner me van deze spreker dat hij zich verontschuldigde omdat zijn vraag wat laat kwam.

  "Na 25 jaar bij de SP.A ben ik het niet meer gewend vragen te mogen stellen." Hierna volgde een spontaan applaus wat duidelijk maakt dat veel aanwezigen de SP.A niet meer als een linkse partij (willen) zien.

 • De meest opmerkelijke tussenkomst vond ik die van Hafidi. Deze dertiger spreekt vloeiend drie talen en heeft meer dan 100 maal zonder resultaat gesolliciteerd.

  Hij is in België geboren. Hij somde zijn toekomstperspectieven op van zelfmoord tot extremisme. De politieke partijen zijn alleen maar geïnteresseerd in zijn stem voor de rest kan hij stikken. (Hij maakte hier een uitzondering voor de PVDA).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door scepticus op maandag 2 mei 2011

  Hoe staat Groen! tav Spa Rood? Zijn zij bereid een kartel aan te gaan? Of bieden zij De Bruyn een verkiesbare plaats aan in 2012? Zal De Bruyn desnoods alleen opkomen? Schat hij zijn kansen groter in dan Sleeckx en CAP?

  • door svdl op dinsdag 3 mei 2011

   Groen! heeft nog geen officieel aanbod aan De Bruyn gedaan. Dat heeft enkel de PVDA+ tot 2 maal toe gedaan. Zoals ik het verlag van Luc Janssen lees, blijkt er niet echt een antwoord van De Bruyn te zijn omtrent zijn concrete plannen voor 2012. Tja, we'll see... Puur technisch, partij programma gewijs gezien dan, zie ik echter wel veel meer overeenkomsten tussen rood! en pvda+ dan in groen! en rood!... Dat is enkel een vaststelling van mijn kant uit.

   • door svdl op dinsdag 3 mei 2011

    Heeft De Bruyn ook gezegd waarom hij het aanbod van de PVDA+ heeft afgeslaan? Daar heb ik nog nergens over gelezen... Ik ben alleszinds heel benieuwd. gr...

    • door Luc op dinsdag 3 mei 2011

     @ SVDL De Bruyn zegt niet in 2012 met de gemeenteraadsverkiezingen te willen opkomen. Vanuit dat standpunt is het voorbarig om zich nu met een lijst te verbinden. Ook het feit dat hij een beweging wil (wat dat dan ook mag inhouden) maakt het onlogisch om nu al op een lijst te gaan staan. Als ik naar mijn gevoel tijdens het debat luister, dan lijkt het of De Bruyn heel voorzichtig is met PVDA om zijn kansen bij Groen! niet te verliezen.

 • door groenen op dinsdag 3 mei 2011

  Als groene vakbondsmens vraag ik me af waar wij in gans dit plaatje passen? Heb heel vaak het gevoel dat men ons als mainstreambeweging zeer snel onder het kerktorentje van CD&V zet. Maar wees gerust dat velen onder ons zich daar amper thuisvoelen. In babbels met zovelen komt heel vaak de vraag naar boven: op wie moeten we nu nog stemmen??? Niemand boezemt genoeg vertrouwen in en dat verandert niet met een extra rode socialistische strekking... Door de vaak moeilijke en wispelturige verhouding tussen rood en groen zijn er vele ACV'ers die uiteindelijk toch maar op iets anders stemmen dan op de partijen die inhoudelijk véél meer aansluiten bij onze standpunten. Jammer dat er niet eerder aan een echt nieuw links front gedacht wordt. Een beweging waarin iedereen zich kan terugvinden. Geen rood, geen groen, een bonte solidaire mengeling!

 • door Natan Hertogen op dinsdag 3 mei 2011

  Dit is toch wel wat vooringenomen allemaal. Ik zie ook weinig inhoudelijke uitleg of diepgang. Het lijkt alsof we ook ter linkerzijde politiek steeds meer gaan zien als een tactisch spelletje en er op die manier verslag over uitbrengen. Voegt niets toe aan de discussie vrees ik.

 • door rooie rakker op zondag 29 mei 2011

  Ik las dit in een interview van de SAP-rood met PDB:

  De PVDA is de grootste georganiseerde kracht links van sociaal-democratie en groenen. Ze is dan ook een belangrijke gesprekspartner. Het is gewoon zonder meer zo dat de PVDA een belangrijke rol kan spelen. Of ze dat ook daadwerkelijk gaat doen, hangt vooral van haarzelf af. Ik zou het toejuichen, mocht de PVDA zichzelf kunnen overstijgen, door – zonder haar merites te verliezen – op te gaan iets anders en nieuws dat veel breder en groter is. Voorlopig is dat blijkbaar niet hun koers. Het lijkt er op dat ze de PVDA zelf willen opbouwen tot dé linkse kracht. Ik vrees echter dat ze daarvoor teveel geschiedenis meeslepen. Ondanks hun onmiskenbare verdiensten en ondanks de gunstige ontwikkeling in standpunten en functionering van de laatste jaren, vrees ik toch dat zulke koers uiteindelijk zal leiden tot een te beperkte actieradius.

  De PVDA sleept teveel geschiedenis mee: dàt is het probleem. Ik wil de eerste PVDAer nog horen die zegt: "vroeger waren wij voor Stalin en de dictatuur van het proletariaat, en dat was dik fout"

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties