Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Makkelijkste manier om een bank te overvallen? Word CEO"

zaterdag 9 april 2011

BOEDAPEST -- Terwijl de Europese ministers van Financiën begonnen aan de tweede dag van hun informele bijeenkomst in de buurt van Boedapest, betoogde het Europees Vakverbond in de straten van de Hongaarse hoofdstad. De betoging lokte meer deelnemers dan verwacht: 35.000 volgens de organisatoren, de politie schatte het aantal zelfs op 50.000.

 • Er waren 45 vakbondsdelegaties uit 22 landen. De Belgische vakbonden stuurden enkele honderden betogers naar Boedapest.

  De Europese vakbonden blijven zich weren tegen de strenge besparingspolitiek en de pogingen vanuit de Europese instellingen om greep te krijgen op het loonoverleg en loonmatiging op te leggen.

  “Zo proberen ze de werknemers de prijs te laten betalen voor de speculatie en de hebzucht van de bankiers. Wij kunnen toch niet aanvaarden dat CEO's hun gemiddeld inkomen met 27 procent zagen stijgen terwijl de lonen van gewone werknemers stagneren. De makkelijkste manier om een bank te overvallen, is om er CEO van te worden”, zegt John Monks, algemeen secretaris van het Europees Vakverbond.

  (later volgt een uitgebreid verslag)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door david op zondag 10 april 2011

  50 000 man dat is veel volk maar in Europa leven meer mensen de vakbonden zouden alle hoofdsteden van Europa moeten platleggen voor één dag om te beginnen. De Europese machthebbers werken ook internationaal samen, dus moeten de vakbonden dat ook doen, logisch lijkt me, met dit soort manifestaties maak je volgens mij veel te weinig indruk, tenslotte gaat de schertspolitiek van besparen en graaien gewoon door

  • door svdl op maandag 11 april 2011

   David, Spreid 1 seconde uit over een maand.... in dit tempo denkend... Hoe begint water te koken? Eerst 1 belletje (dat de oppervlakte misschien niet bereikt). Dan een volgende dat al iets hoger komt, dan een volgende, een grotere... Dan eentje die groot genoeg is om de oppervlakte te bereiken, minimaal maar waar... Dan 2 die tegelijk omhoog komen, etc... En op den duur meerderen die afhankelijk van hun begingrootte al dan niet parallel de oppervlakte bereiken... Wees gerust, zolang het vuur brand maw, zolang de werkende mensen meer en meer financiele druk ondervinden en meer en meer"scheeftrekking" ondergaan, zal het kookpunt dichter komen. It takes time.... :-) ... Ook nog kan een verzet anders dan geleidelijk toenemen maar in "horten en stoten" (waarbij er latent wel toename is van verzetsgevoelens....) :-) geduld en vertrouwen.

 • door Guido Vereecke op maandag 11 april 2011

  Geachte heer John Monks, Geachte heer Algemeen Secretaris van het EVV,

  Langs deze weg wens ik u te feliciteren voor uw uitspraak verleden zaterdag 9 april 2011 in Boedapest naar aanleiding van de Europese betoging : "Makkelijkste manier om een bank te overvallen? Word CEO".

  Uw uitspraak is voor mij een grote steun. Want op donderdag 7 april 2011 schreef ik in DEWERELDMORGEN een artikel onder de vorm van een open brief aan DEXIA's bankbedrijf aangaande haar bonussenschandaal. Omdat ondertussen nog 2 andere Belgische banken de pers hebben gehaald inzake hun perverse verloning en bijhorende perverse bonussen van de banktop, volgt hierna mijn geactualiseerde open brief.

  Met vriendelijke groeten,

  Guido Vereecke Laureaat van de Arbeid van België ____________________________________________________

  Over ethiek als kompas in DEXIA's, FORTIS' en KBC's bankbedrijf (*)

  "Uitgebreide felicitaties voor Jan en Mie Modaal n.a.v. hun kwalificatie van het DEXIA-, FORTIS- en KBC-verlonings- & bonussenschandaal (*) als BESTUURSONDERSCHREVEN DIEFSTAL"

  Geacht DEXIA-bestuur, Geacht FORTIS-bestuur, Geacht KBC-bestuur, (*)

  Ethiek wordt in Wikipedia omschreven als een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kritische bezinning over het juiste handelen. In algemene zin probeert ethiek de criteria vast te stellen om te kunnen beoordelen of een handeling als goed of fout kan worden gekwalificeerd, en om de motieven en consequenties van deze handeling te kunnen evalueren.

  Er stelt zich de vraag of de bestuurders van DEXIA's, FORTIS' en KBC's bankbedrijf wel in voldoende mate de ethiek als kompas bij zich dragen. Ethiek in de zin van begaan zijn met het gros van de Belgische samenleving. Daarom breng ik even Jan en Mie Modaal in beeld. Zij zijn de dagelijkse vertegenwoordigers van de Belgische samenleving. In hun rol zijn zij verkozen voor het leven !

  Jan en Mie Modaal zien dagelijks de frisse affichering in de DEXIA-, FORTIS- en KBC-kantoren, haar folders en haar uitingen die duurzame ontwikkeling doen vermoeden.

  Jan en Mie Modaal vinden het normaal dat zij in het straatbeeld op dergelijke wijze door DEXIA's, FORTIS' en KBC's bankbedrijf worden aangesproken.

  Maar DEXIA's, FORTIS' en KBC's straatbeeld wordt de laatste dagen vanuit politieke en vakbondshoek flink "overplakt" met vernietigende uitspraken. Daar sluiten Jan en Mie Modaal zich volmondig bij aan.

  Jan en Mie Modaal denken dagelijks na over hun jobbehoud, de betaalbaarheid van de pensioenen en de gezondheidszorg, de verhoging van de levensduurte en de studiekosten, de afbetalingsproblematiek, de sluipende imago- en systeemafbraak van Bekgië bij het IMF en de internationale kredietbeoordelaars, enz., enz.,

  Terwijl zij hierover verder nadenken, denken de bestuurders van DEXIA's, FORTIS' en KBC's bankbedrijf na over de spoedige her-installering van hun graaicultuur.

  En dan is er het ultieme moment: opnieuw begint hun graaicultuur na her-installering op volle toeren te draaien !!! De media staan spoedig vol van de door de DEXIA-, FORTIS- en KBC-bestuurders goedgekeurde felbegeerde perverse en egoïstische verloning en bonussen. Waar de managing directors op hun beurt een flink graan(zak)(t)je mogen van meePIKKEN ! Het siert Jan en Mie Modaal, dat het woord PIKKEN hen de passende inspiratie oplevert!

  Want zie, Jan en Mie Modaal stelden zo pas hun nieuwste kwalificatie voor van DEXIA's, FORTIS' en KBC's velonings- en bonusgebeuren.

  Kwalificatie als BESTUURSONDERSCHREVEN DIEFSTAL.

  Kortweg BOD genoemd.

  Definitie:

  "Een BOD stelt zich als bestuurders zich gelden toe-eigenen uit de bankbedrijfskas - na hierover eerst een akkoord te hebben bereikt met hun bankbestuur - op het ogenblik dat hun bankbedrijf t.a.v. de overheid stinkt van de schuld, dus t.a.v. van Jan en Mie Modaal en ons allemaal stinkt van de schuld."

  De uitgebreide felicitaties tijdens de voorstelling van hun nieuwste definitie, zijn dan ook door Jan en Mie Modaal zeer verdiend !!!

  Geschreven in opdracht van Jan en Mie Modaal gevestigd in Vlaanderen, in WalloBrux en in de Duitstalige Gemeenschap.

  Gegroet,

  Guido Vereecke Laureaat van de Arbeid van België (*) Vermelding in alfabetische volgorde.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties