Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Waarkzaamheidsactie tegen onmanteling Erasmusziekenhuis Antwerpen

maandag 17 januari 2011

Sinds zaterdag 15 januari 2011 rijden de ambulances van de dienst 100 het Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout voorbij. Vrijdag werd de dienst 100 door een aantal omwonenden en sympathisanten in de bloemetjes gezet. Het lijkt de bedoeling om de patiënten van het goedkopere en onlangs gemoderniseerde Sint-Erasmus over te hevelen naar de duurdere ziekenhuizen.

 • Er hangt een zwarte vlag aan de ziekenwagen van de dienst 100.
 • Het ziekenhuis ligt aan de buitenkant van de ring vlak bij de grens Borgerhout-Deurne. Voor Deurne is het ziekenhuis belangrijk.
 • "Voor goede ziekenhuizen dicht bij de mensen"

   

  Valt deze actie niet wat laat, een dag voor de sluiting van de 100-spoed?

  Dokter Dirk Van Duppen (alias Mister Kiwi, zie link onderaan) verduidelijkt: "de directie was eerst van plan de spoedafdeling 's nachts te sluiten. Maar daar is ze nu van teruggekomen: de spoed blijft 24/24 open."

  "Dat is alvast een kleine stap vooruit. Al rijdt de dienst 100 niet meer naar Sint-Erasmus, dus zal de ambulance met een zwangere vrouw niet langer aankomen aan de voet van de materniteit."

 • Dokter Dirk Van Duppen

  "Geneeskunde voor het volk strijdt al 10 jaar tegen de ontmantelingspolitiek van ZNA (Ziekenhuizen Noord Antwerpen). Voorlopig hoogtepunt was de zomerstoet in 2008 waarbij honderden patiënten, huisartsen, ziekenhuisartsen en verplegend personeel van Stuivenberg naar Sint-Erasmus paradeerden met de slogan Geen verhuis van ons ziekenhuis."

  "Mede onder druk van die huisartsen is de voorziene sluiting niet doorgegaan. Een half jaar geleden sloot de afdeling intensieve zorg, en de afbouw van de spoed wordt gezien als een verdere stap richting sluiting."

 • Getuigenissen van patiënten

   

  Zijn er niet veel andere, modernere ziekenhuizen vlak in de buurt? Uit voorgelezen getuigenissen van patiënten galmt verontwaardiging: "de kliniek is net grondig vernieuwd, met onze centen. Je doet ze dus niet zomaar dicht."

  "Het is een klein ziekenhuis dat niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk dicht bij de buurt staat, niet de gevreesde mastodont. Ouderen waarderen erg dat de partner gemakkelijk op bezoek kan komen, geen detail in een buurt die zowel sterk vergrijst als verjongt."


  Van Duppen herinnert aan de sluiting van de spoed in het Sint-Elisabethziekenhuis. Het nabijgelegen Vincentius kon de toevloed aan extra patiënten niet slikken – waaronder ook veel 'sociale gevallen' die men er liever niet zag komen...

  Nog dichter in de buurt is het AZ Monica Middelares. Voor een heelkundige ingreep was de gemiddelde opleg voor de patiënt op een tweepersoonskamer daar in 2009 gemiddeld 917 euro, in Sint-Erasmus 247 euro. Punt gemaakt.

 • Personeel dienst spoed/100 Sint-Erasmus

  Dus waren er die koude vrijdagochtend bloemen en bemoedigende woorden voor het personeel van de spoedafdeling. Personeel dat amper drie jaar geleden nog van haar directie te horen kreeg dat de spoed zeker niet gesloten werd (*).

  Sommigen worden voor een tweede of derde keer naar een ander ziekenhuis verplaatst. “Mensen die steeds klaar staan voor mensen, verdienen beter” besluit Dokter Van Duppen.

 • "Ik ben geboren in Erasmus"

  “Wij mogen uiteraard niet veel zeggen, daar heeft ZNA een woordvoerder voor, maar ik zie dat die er nu niet bij is...” zo werd het kippenvel-moment toch met een lach afgesloten.


  (*) Gazet van Antwerpen, 4 sept. 2007, 'ZNA vernieuwt spoed en onthaal Sint-Erasmus'. Voorzitter van het Managementscomité, Bruno Holthof: “ZNA start dit najaar met de verbouwing van de spoed en het onthaal van het ZNA Sint-Erasmus in Borgerhout.Dat doe je niet als je dit ziekenhuis wil sluiten”.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door stan van damme op dinsdag 18 januari 2011

  Beste pvda actievoerders, net geen jaar geleden werd een vroedvrouw die haar job erg sinecuur in nam, in de pers afgeslacht, vanwege foute reactie tegen een patiente. Ik heb toen totaal geen reactie gezien aan de ingang van St Erasmus. Geen solidariteit, geen poeha, pvda nergens. Je mag opkomen voor rechtvaardigheid, je mag je verzetten tegen sluiting,

  wanneer kom je op voor een nabestaande die zijn :haar job vrij consequent uitvoertmaar daar in pers en omgeving totaal niet mag rekenen op begrip ,laat staan ondersteuning.

  Ik heb lak aan jullie . Je z&l alleen maar reageren als het in jullie kraam past . Pvda clownesk maar niet to the point ziekelijk infantiel bahhh

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties