Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Strijdbare 1 mei optocht Brussel deel 2

zaterdag 1 mei 2010

Zoals elk jaar was het Van Meenenplein in de Brusselse gemeente Sint-Gilles gedurende een uur het centrum van de wereld. Het 'Comité voor een Srijdbare 1 Mei' slaagde er opnieuw in een twee honderdtal deelnemers te verzamelen achter haar centrale slogan: Solidariteit en strijd voor het socialisme. Zowat allles 'communist' noemt en in België een zetel heeft verzamelde voor de jaarlijkse 1 mei optocht naar het Anneessensplein, om vervolgens aan te sluiten bij het militante ABVV-FGTB 1 mei feest op het nabijgelegen Rouppeplein.

17. Felle uithaal naar de 'Sociaal Democratie'

 • Verschillende sprekers hadden het niet begrepen op de 'sociaal democratie', die enkele meter verder op het Rouppe plein, volgens hen, de vakbond aan het inpakken waren.

  18. Voor een socialistisch Iran, weg met de islamitische republiek.

 • Het Comité van Iranezen in België was een opmerkelijke en opgemerkte aanwezige: "weg met de islamitische republiek in Iran" was een erg confronterende slogan.

  19. De Parti Communiste, region Bruxelles aan het woord

 • Een opvallende aanwezigheid van Marokkanen uit de immigratie die opteren voor actie en strijd voor het communisme. Ook een ongekend geluid dat in en rond het Zuid veel aandacht trok.

  21. De Amazigh ('Berbers') treden naar buiten in het linkse kamp

 • Driekwart van de inwoners van Marokkaanse afkomst in België zijn van Amazigh-afkomst en situeren zich in een drieduizendjarig cultureel patrimonium dat niet gematerialiseerd is omdat het in hoofdzaak als orale traditie wordt doorgegeven. Hun aanwezigheid in het linkse kamp is dan ook een verrijking voor alle thema's die aan de immigratie verbonden zijn.

  22. Muziek met veel kleur en schwung begeleidt ABVV-FGTB-Brussel naar het Rouppeplein

 • Zoals vorig jaar valt het einde van de slotmeeting van het 'Comité voor een strijdbaar 1 mei' samen met het toekomen aan het Rouppeplein van ABVV-FGTB Brussel, voorafgegaan door een muziekgroep die dit jaar opvallend kleurrijk, dansend en met grote uitstraling aanwezig waren.

  23. Alles beweegt rond het grote podium voor wereldmuziek, ambiance en informatie

 • Het 1 mei feest op de Rouppeplaats is alles in één: muziek, standjes, een publiek zo divers als Brussel, Frans- en Nederlandstaligen, wit en zwart, jong en oud, families en eetstandjes,

  24. De meest opvallende stand aan de Rouppeplaats

 • FGTB plant een bezoek naar Auschwitz en brengt een bezoek aan Breendonk en de Dossin-kazerne in Mechelen.

  25. Extreem rechts bestrijden is de welvaart (sociaal) verzekeren

 •    27. KP Vlaanderen, Stalingradlaan 21 Brussel

 • In de schaduw van de standjes is de 'sous-terrain van de Stalingradlaan 21' open voor het bezoek van meestal nostaligische kommunisten die elkaar hier treffen. Misschien is dit beeld het laatste dat van het bestaan van de Kommunistische Partij Vlaanderen zal blijven, maar op 1 mei 2011 toch maar eens gaan kijken.

  28. De burgemeester en zijn  stad

 • Een mooi beeld van de drukte aan de standjes, een voortdurend 'va et vient', zoals Han soete zegt, in Brussel wordt geshopt tussen de 1 mei evenementen die zeer gevarieerd aanwezig zijn.

  29. Vrijheidsplein: Marokkaans Links

 • Een opvallende stand, onder het waakzame oog van Aldelkrim el Kattabi, is de eetstand van Marokkaans Links, met in het Arabisch en het Frans: Place de la Liberté.
  30. Een ontdekking: de "nieuwe"affiche van het Antifascistisch Front

 • Een stand Antifascistisch Front/Front Antifasciste met een gedateerde affiche: Allen tegen het Vlaams Blok/Tous contre le Vlaams Blok, die nog in grote aantallen beschikbaar was.

  31. Europees Links, de toekomst voor Links?

 • Afsluiten doen we met het standje van Europees Links, European-Left.

 • Wij zijn allen Grieken, zo stelde Arne Ballière, voorzitter van de Parti Communiste, regio Brussel en mede initiatiefnemer van de Kommunistische Partij, een vervolg op de Kommunistische Partij Vlaanderen, die op 1 mei het eerste on-line nummer van de nieuwe Rode Vaan publiceerden.

  20. Actieve groep Marokkaanse militanten uit de immigratie voor actie en strijd

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.