Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Strijdbare 1 mei optocht Brussel, deel 1

zaterdag 1 mei 2010

 Zoals elk jaar was het Van Meenenplein in de Brusselse gemeente Sint-Gilles gedurende een uur het centrum van de wereld. Het 'Comité voor een Srijdbare 1 Mei' slaagde er opnieuw in een twee honderdtal deelnemers te verzamelen achter haar centrale slogan: Solidariteit en strijd voor het socialisme. Zowat allles 'communist' noemt en in België een zetel heeft verzamelde voor de jaarlijkse 1 mei optocht naar het Anneessensplein, om vervolgens aan te sluiten bij het militante ABVV-FGTB 1 mei feest op het nabijgelegen Rouppeplein.Op de foto's klikken voor een grotere weergave

1. Solidariteit en strijd voor het Socialisme

 • 1. Solidariteit en strijd voor het Socialisme

  De Parti Communiste was een opvallende aanwezige op de betoging in Brussel, zeker ook omdat zij deel uitmaakt van Europees Links. In de voormiddag hielden zij een 1 mei-optocht in Luik, voor het eerst samen met de PVDA. Elk op zich beslisten ze om elkaar uit te nodigen, zo stelde Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA-PTB in Solidair, het is een 'signaal van eenheid onder links en meer bepaald tussen de PVDA en de PC'.

   

  Het 'Bloc Marxiste-Leniniste' samen met de Parti-Communiste (Regio Brussel) trekken de stoet op gang.

  Het Portuguese Links Blok, een links succesverhaal

  Maar ook De Bloco de Esquerda van Portugal is aanwezig, die in de recente Europese verkiezingen 10% van de stemmen en 3 zetels wist te bemachtigen. En dan te weten dat in de Bloco de Esquerda zowel Trotskisten als de ‘echte marxisten’ samen naar de kiezer gingen.

  Migratie en aanwezigheid communisten aller landen

  Ook de communistische partij van Iran, van de Marokkaanse immigranten, van de Koerden zijn zoals elk jaar militante deelnemers, die later op de namiddag, onder discreet politietoezicht, ook met vlag en pancartes aanwezig zijn op het Rouppeplein. Maar in Brussel geen Gentse toestanden.

  Fotoreportage van Meenen-, Anneessens naar Rouppeplaats

  De fotoreportage geeft een beeld van internationale strijd zoals ze allicht nergens anders in 1 mei-optochten te zien waren. Elke organisatie kreeg op de afsluitende meeting 3 minuten om een korte 1 mei-boodschap te brengen. Afgesloten werd met de internationale. De reportage gaat dus in hoofdzaak over de betoging van de ‘communisten’ maar geeft op het einde enkele beelden van het ABVV-FGTB 1 mei feest, vooral wat de opvallende stand over de geplande FGTB-ABVV reis naar Auschwitz en het bezoek aan Breendonk en de Dossinkazerne betreft en een gedateerde affiche van het antifascistisch Front dat blijkbaar herboren is.

  Op de foto's klikken voor een grotere weergave  2. Marokkaanse militanten uit de immigratie
 • Marokkaanse communistische militanten uit de immigratie, actie en strijd waren met eigen pamfletten aanwezig en kregen heel wat aandacht in 'het Zuid'.

  3. Kommunistische Partij en Vrede

 • De nieuw geformeerde Kommunistische Partij die in Vlaanderen een verlengstuk aan de Kommunistische Partij Vlaanderen wil breien was eveneens met een pamflet aanwezig en de publicatie van het eerste nummer van de nieuwe Rode Vaan op het internet. Jaak Perquy en Arne Ballière profileren zich als trekkers van deze nieuwe eenheid die zich verder wil uitbouwen. Arne Ballière is evenwel ook aanwezig als voorzitter van de Parti Communiste van het Brussels Gewest. Kan het Belgischer?

  George, al jaar en dag verantwoordelijke voor Vrede, ooit nog begonnen als de vredesorganisatie van de Kommunistische Partij van België, is sinds jaren een trouwe aanwezige op de betoging voor een Strijdbaar 1 Mei.

  4. Niets te verliezen dan hun ketens

 • Het comité voor Iranezen in België was met verschillende sprekende spandoeken aanwezig in de betoging en later in hun eigen stand op het Rouppeplein.

  5. Internationale bepalend voor de toekomst van de mens

 • Het Comité van Iranezen in België droegen spandoeken in het Frans en het Farsi mee.

  6. Solidariteit, het wapen van Secours Rouge

 • 'Secours Rouge' zet zich in voor gevangen en onderdrukten als gevolg van hun anti-kapitalistische en anti-imperialistische strijd.

  7. Proletariërs aller landen, verenigt u

 • 'La Lutte', 'Groupe Communiste Trotskiste', grijpt terug naar de basics. "Arbeiders, verstotenen, onderdrukten van alle landen, verenigt u". Zij waren ook met een stand aanwezig op het Rouppeplein.

  8. Links Blok uit Portugal, stevig aanwezig

 • Een oorlog van 'de markten' tegen de mensen. Aux armes, Citoyens. Portugese betogers van het Bloco de Esquerda op een 1 mei-optocht
 • Een beperkte delegatie met Cubaanse vlag en immer aanwezige Che.

  10. Comité voor een Andere Politiek

 • Naast de Parti Communiste, de Kommunistische Partij Vlaanderen als vaste leden is het Comité voor een Andere Politiek waarnemend lid van Europees Links en aanwezig op de optocht voor een Strijdbaar 1 mei. De CAP Franstaligen en CAP Nederlandstaligen zijn in tegenstelling tot de Kommunistische Partijen in België samen op 1 spandoek aanwezig.

  11. Comité voor een Andere Politiek

 • Een wat verloren vlag met een bikkelharde slogan: Allende Leeft, een les voor de toekomst van elke partij die het socialisme of communisme nastreeft.

  12. Stalingrad 1943, een keerpunt in de geschiedenis

 • De 'echte' of 'oude' kommunisten vergeten het niet, de weerstand van de Sovjetunie eind 1942 begin 1943 in Stalingrad, werd een keerpunt in de 2de Wereldoorlog. Zonder Stalingrad, geen 1 mei feest.

  13. Arbeidsdoorgang, voor één dag of voor altijd?

 • Arbeidsdoorgang - Passage du Travail, nog nooit opgemerkt in de Lemonnierlaan, onder het grote impossante pakhuisachtige gebouw. Misschien enkel open of zo benoemd naar aanleiding van het 1 mei feest op het Rouppeplein.

  15. Een 200-tal 1 mei-betogers op de centrale as in Brussel

 • Het midden en de staart van de optocht in beeld, alles samen een 200-tal betogers in de optocht, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

  16. Slotmeeting op de het Anneesens-plein in Brussel

 • Op een 100-tal meter van het Rouppeplein wordt de slotmeeting gehouden van de betoging, daar kreeg elke vertegenwoordigde organisatie 3 minuten tijd voor een 1 mei-oproep.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

 • door Martine Raeymaekers op dinsdag 4 mei 2010

  De arbeidsdoorgang bestaat al lang en werd dank zij een paar hardwerkende mensen een propere, rustige passage, met terrassen. Als je de doorgang doorsteekt kom je op de Rosa Luxemburg dreef, dat al gezien?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties