Bent u al steungever van DeWereldMorgen.be?

In september lanceerden we een noodcampagne omdat we dreigden dit jaar niet rond te komen. Jullie massale reacties waren hartverwarmend en moedigden ons aan om door te gaan. We haalden zo'n 22.000 euro op en kregen er heel wat steungevers bij die maandelijks aan ons storten.

Daarmee zijn we helaas niet definitief uit de rode cijfers. Eén derde van onze inkomsten komt van subsidies en die staan onder druk. Een ander derde komt van partnerorganisaties uit het brede middenveld, en bijna allemaal moeten ook zij besparen. Onze hoop is dus op onze lezers gevestigd. Maandelijks zijn dat 300.000 mensen en van hen stort 1% een bijdrage.

Wij hebben geen hartverscheurende beelden om onze campagne kracht bij te zetten. Onze belangrijkste kost is namelijk de loonkost. De wereldhonger kunnen we niet oplossen en ook de zeehondjes gaan we niet redden. Wel beloven we met jullie steun ons uiterste best te doen om maatschappelijk relevant nieuws te brengen vanuit een progressief, sociaal en ecologisch standpunt.

Onze maandelijkse loonkost bedraagt afgerond 22.000 euro (netto verdient een voltijdse kracht bij ons een bescheiden 1500 euro per maand). Help je mee om onze job te vrijwaren om zo DeWereldMorgen in de ether te houden?

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Antwerpen: inhuldiging van het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum

vrijdag 2 april 2010

Dinsdag werd de pers uitgenodigd voor de inhuldigng van het nieuwe Eugeen Van Mieghem-museum op de Ernest Van Dijckkaai (aan de Scheldekade schuins tegenover Het Steen).

">

Het imponerende gebouw "Het Redershuis" uit 1896 werd door de Koninklijke Belgische Redersvereniging aangekocht en gerestaureerd om er haar kantoren in te brengen en in een gebaar van mecenaat stelt de KBRV het gelijkvloers van deze ruimte voor 20 jaar ter besschikking van het Eugeen Van Mieghem Museum.Het unieke pand geniet grote bekendheid omdat er vroeger op de eerste verdieping het bekende restaurant La Rade was gevestigd. Het schitterende interieur van museaal niveau is van de hand van de Antwerpse decorateur Henri Verbuecken(1848-1926) die studeerde aan de academies van Antwerpen en Parijs en die van internationale reputatie genoot. Zijn opdrachtgever was de koopman Gustave Albrecht (die in 1908 tot schepen van de Antwerpse haven werd benoemd)die zijn huis in 1896 liet inrichten in een unieke combinatie van Arts& Crafts en Art Nouveau stijl.Het gebouw zelf werd getekend door de bekende architect Joseph Hertogs(1861-1930).

Het oeuvre van Eugeen Van Mieghem(1875-1930) kent momenteel internationale belangstelling. Dit jaar opent in Philadelphia een Van Mieghem-retrospectieve met zijn werken over de emigranten van de landverhuizers van de Red Star Line.In de Verenigde Staten worden dit jaar ook 12 lezingen over zijn werk georganiseerd in New-York,Los Angeles en Philadelphia(o.a. met de steun van het Belgische Consulaat-Generaal in New-York). Het nieuwe museum Eugeen Van Mieghem op het gelijkvloers van het Redershuis toont ca.150 werken van de kunstenaar waaronder heel wat nieuwe bruiklenen.Een fier conservator Erwin Joos dus.

Wij gingen eens kijken op gelijkvloers én op eerste verdieping tijdens het feestelijke opening. Fotoreportage erover is te bekijken via:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157623625390547/show/

 • reageer

  3 reacties

  • door Rombouts Ria op donderdag 24 juni 2010

   Ik had gehoord van het nieuwe museum in het vroegere restaurant La Rade aan de kaai. Ik vind nergens de openingsuren. Dus ik veronderstel zoals abdere musea, alle dagen behalve maandag.

   • door erwin joos op zaterdag 8 december 2012

    het museum is open elke zondag en maandag van 14 tot 17 uur (gesloten juli-augustus en feestdagen) groepen met gids op afspraak in de week

  • door Mieke Lismont op zondag 22 augustus 2010

   Nogmaals proficiat met het nieuwe Museum; alleen wou ik even vermelden dat er op internet nog een of 2 sites zijn die verwijzen naar Linkeroever. m vr groeten Mieke Lismont

  Lees alle reacties