Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Filter Café Filtré Antwerpen en Brussel voeren actie voor propere lucht

donderdag 28 juni 2018
Onder de slogan "Help ik stik hielden op woensdag 27 juni ouders en kinderen van twintig Antwerpse scholen een picknick voor propere lucht in de stad. Ze stelden een manifest op met elf oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Na de picknick volgde een optocht met ludieke acties onderweg en een in een kinderfestival georganiseerd door Luchtzaak vzw.

Met de actie sluit Antwerpen zich aan bij het protest tegen fijnstof dat ouders in Brussel hebben gestart door een Panoramareportage over fijnstof in Brussel. Die kwam er na de onthutsende resultaten van een Greenpeace onderzoek. Uit de meting  van de luchtkwaliteit bij 222 Belgische scholen bleek dat amper zeven scholen een goede luchtkwaliteit hadden. 

Daarop beslisten de Brusselse ouders om elke vrijdag tot aan de gemeenteraads- verkiezingen actie te voeren voor propere lucht. De ouders vragen een gezonde, leefbare en veilige schoolomgeving voor hun kinderen. En willen dat het thema hoog op de politieke agenda komt. Ook in Brussel was er woensdag een picknick-actie. 

Info: 

https://www.facebook.com/groups/1656226234467333/about/ 

https://www.facebook.com/filtercafefiltre

  • Leerlingen van het Koninklijk Atheneum Antwerpen zijn al maanden handtekeningen aan het verzamelen voor een petitie die ze zullen afgeven aan de politiek verantwoordelijken.
  • Wouter Arrazola de Oñate, directeur van de Vereniging Respiratoire Gezondheid en Tuberculose, legt op kindermaat uit wat de gevolgen zijn van slechte luchtkwaliteit.
  • In de optocht gaan witte kruisen mee die door een van de scholen gemaakt zijn en duidelijk maken dat propere lucht van levensbelang is voor de longen, zeker de kinderlongen die nog in volle ontwikkeling zijn.
  • Voor aankomst in Park Spoor Noord wordt op het viaduct een symbolische actie gehouden: begeleid door het Akkoord wordt de adem ingehouden, eindigend in een die-in.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.