Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Karavaan naar Brussel om actie te eisen voor vluchtelingen

maandag 6 maart 2017
Met de actie ‘Let’s Bring Them Here’ kwamen maandag 200 vluchtelingenbewegingen in een auto-optocht vanuit verschillende Europese landen samen in Brussel. Ze vragen de Europese leiders hun beloftes inzake de herverdeling van vluchtelingen in Europa na te leven.

Bijna 200 voertuigen uit verschillende Europese landen zakten maandag af naar het rondpunt om de EU-leiders op te roepen hun beloftes na te komen wat betreft de herverdeling van vluchtelingen van Griekenland naar andere Europese landen.

De autobestuurders deponeerden rond 12u een kopie van hun nummerplaat aan het gebouw van de Europese Raad. Op die manier willen ze symbolisch onderlijnen dat ze beschikbaar zijn als ‘Europese chauffeur’ in het kader van het herverdelingsplan. 

Op de vooravond van de bijeenkomst van de Europese Raad op 9 en 10 maart wil de burgercampagne Let’s Bring Them Here de Europese leiders aanzetten tot actie.

“De Europese regeringen laten de vluchtelingen in Griekenland in de steek. Deze actievoerders hebben genoeg van de loze beloftes van hun leiders. Ze eisen onmiddellijke actie en bieden symbolisch aan om te helpen bij de herverdeling van vluchtelingen door ze zelf met de eigen wagen te gaan halen,” zegt Fotis Filippou van Amnesty International.

In 2015 beloofden de EU-lidstaten om 66.400 vluchtelingen uit Griekenland te verdelen over andere Europese landen. Op 20 februari 2017 waren nog maar 9.157 vluchtelingen overgebracht.

“Niettegenstaande de aangegane verbintenissen, verloopt de herverdeling door de meeste Europese regeringen aan een tergend traag tempo. Er is bij hen geen politieke wil om een einde te maken aan het lijden van duizenden mensen die wegkwijnen in Griekenland, op de drempel van Europa waar ze hoopten bescherming te vinden,” zegt Fotis Filippou.

“Gewone mensen tonen maandag wederom een vorm van solidariteit die we helaas niet zien bij de Europese leiders. De actievoerders rijden naar Brussel om aan de EU-leiders te tonen hoe belangrijk ze het vinden om mensen op te vlucht voor oorlog en vervolging te beschermen.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.