Foto -

Protesten houden aan in Marokko tijdens COP22

Beelden van de protesten die ontstonden na de dood van visverkoper Mouhcine Fikri stonden eind vorige maand nog in alle kranten. Maar door de klimaattop die net werd afgerond in Marrakech verschoven die protesten op de achtergrond.

zaterdag 19 november 2016 12:34
Spread the love

Fikri werd in een vuilniswagen vermorzeld nadat de lokale politie zijn vis erin had gegooid. Hij verkocht zwaardvis, terwijl er een verbod op geld in de maanden november en december.

Volgens getuigen vroegen de lokale autoriteiten om smeergeld zodat ze een oogje zouden dichtknijpen. Fikri weigerde en daarom gooide de politie zijn koopwaar in de vuilniswagen. Fikri wilde de vis redden, maar werd geplet in de wagen.

Golf van protest

Dit was de aanleiding voor een golf van protest in Marokko. Mensen kwamen op straat en eisten meer rechtvaardigheid. Ze zijn de ‘Hokra’ (slechte behandeling) beu, zo klonk het. De bevolking in de regio van de Rif voelt zich bovendien verwaarloosd door de Marokkaanse elite.

De protesten verliepen – met als centrum Al Hoceima, de stad van Fikri – verliepen vredevol. Leuzen, speeches en vlaggen vulden het hoofdplein, een stille mars met kaarsen, een sit-in en een menselijke ketting werden georganiseerden doorheen de stad.

Politie afwezig

Opmerkelijk was dat er geen politie zichtbaar aanwezig was. Dit om niets uit te lokken tijdens de COP22, de klimaatconferentie die van 7 tot 18 november in Marrakech plaatsvond. Met de internationale ogen gericht op Marokko kon men zich geen nationale rel vooroorloven. Oproerwagens stonden daarom gestationeerd op een weg langs een bos in de stadsrand. Ver weg van het zicht.

Fikri werd zo het gezicht van verzet tegen onrechtvaardigheid, corruptie en de slechte behandeling van mensen in de Rif in Marokko. Sommigen maken de vergelijking met Abdelkarim Al Khattabi, een Riffijnse verzetsstrijder die vocht tegen de Franse en Spaanse kolonisatie aan het begin van de twintigste eeuw.

Zijn vader, Ali Fikri, heeft niets tegen het protest, maar benadrukt dat ze vreedzaam moeten blijven. Hij benadrukt ook dat wat er gebeurd is geen politieke fout is, maar die van individuen.

© 2016 – StampMedia – Yassine Atari

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!