Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Actie: "Doel, sluiten die boel"

zondag 17 januari 2016
Afgelopen zondag hielden enkele honderden mensen een betoging in Antwerpen om hun bezorgdheid te uiten over de kerncentrales van Doel en voor een inzet op meer hernieuwbare energie.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

8 reacties

 • door spacemonkey op maandag 18 januari 2016

  Fantastisch dit te mogen vernemen en spijtig dat ik er niet bij kon zijn (niet in het land). Kan jullie alvast meegeven dat ik enige kennis inzake nucleaire aangelegenheden bezit.31 jaar geleden maakte ik mijn proefschrift * Kernfusie een zon op aarde?, puur uit interesse.

  De gekken in Brussel en de gangsters van Electrabel mogen mij eens komen vertellen welke bescherming hun snoepjes (Jodiumpillen) zouden kunnen bieden tegen straling? Gamma, Bèta en Alfa stralingen zijn de 3 dingen die er bij een ernstig kernongeval, zouden kunnen vrijkomen.

  Jodium helpt daar geen zier bij, en dat weten die crapuleuze individuen, die blijkbaar met kernenergie mogen omgaan alsof het voetzoekers zijn.

  Enfin ; indien er nog acties komen mogen jullie alvast op 1 gemotiveerde betoger meer reken. Met alle respect. Spacemonkey

 • door jempi op maandag 18 januari 2016

  Kernenergie is de meest veilige, de meest propere, de meest efficiënte en de goedkoopste manier om elektriciteit op grote schaal te produceren. En de kans op een ongeval in België is vrijwel nihil. We kunnen natuurlijk ook 50.000 windmolens gaan plaatsen, maar waar in dit volgebouwd landje? Dus momenteel is de keuze voor propere energie rap gemaakt.

  • door Brigitte Van Gerven op dinsdag 19 januari 2016

   Van de kerncentrale in Fukushima werd vantevoren ook beweerd dat het risico op ongevallen 0,0 was. Waarom komt men altijd tot dat getal 0,0 ? Omdat de gevolgen in geval van een ramp zo ernstig zouden zijn, dat er een ontkenningsmechanisme in gang treedt, een soort psychologische bescherming die mensen verhindert om de werkelijke risicos nuchter te overwegen.

   In Fukushima is ook gebleken wat er gebeurt als men vooraf het risico op 0,0 inschat. Als het dan toch misgaat is er namelijk geen noodplan beschikbaar, en moet men beginnen improviseren.

   Kortom, ik word diep wantrouwig als iemand beweert dat er geen risico is. Het betekent gewoon dat er over de risicos niet degelijk is nagedacht.

   • door jempi op donderdag 21 januari 2016

    Ga je misschien terug een kaarsje branden. We gebruiken allemaal energie en niemand wil terug naar de middeleeuwen. Dit heeft consequenties, nietwaar!

  • door Lodewijk op donderdag 21 januari 2016

   Over de windmolens heb ik de volgende informatie gevonden: in België staan de 2 sites (Doel en Tihange) met in totaal 7 kerncentrales in voor 5824 MW productiecapaciteit (jaarlijks ongeveer 45 TWH). Windturbines in Vlaanderen (252 eind 2013) voor 480 MW (jaarlijks ongeveer 1 TWH).

   Dus ongeveer 3000 windmolens om dezelfde MW productiecapaciteit als 7 kerncentrales te bekomen en ongeveer 11000 windmolens om dezelfde hoeveelheid TWH jaarlijks te produceren.

  • door Lodewijk op donderdag 21 januari 2016

   Over kernenergie zit ik met 4 vragen waar ik tot nu toe geen antwoord op heb kunnen vinden:

   1. Na hoeveel jaren is bij Fukushima en Tsjernobyl de hoeveelheid straling gelijk aan die voor de bouw van de kerncentrale?

   2. Moet de huidige (en tweede) betonnen sarcofaag boven de Tsjernobylkernreactor later nog opnieuw vervangen worden?

   3. Moet de 7 hectare aan beton die als bescherming op de zeebodem is gestort bij de Fukushimakernreactor na zijn levensduur van 50 jaar opnieuw vervangen worden?

   4. Hoeveel opslagtanks met radioactief koelwater zijn er nodig de komende jaren op de site van de kerncentrale van Fukushima?

 • door Jean Van den Bosch op dinsdag 19 januari 2016

  Leuk initiatief,maar WAT levert het nog iets OP; Ben accord dat aan de huidege kerncentrales iets ernstig short. Maar wat ga je eraan doen?

  t aan de guidige cebtratrtaejes

  • door ria aerts op woensdag 20 januari 2016

   Juist, maar wat kan je anders doen? Misschien dat de concurrentie met onze buurlanden iets oplevert. Als Nederland en Duitsland in het geweer komen, onder het mom van volksprotest, dan kunnen we hun energie kopen. Niet cynisch bedoeld: het zijn alvast enkele potentiële gevaren uitgeschakeld.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties