Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatactivisten in Brussel en Parijs laten zich niet afschrikken door betogingsverbod

zondag 29 november 2015
In Brussel maakten duizenden klimaatactivisten een mensenketting tot op de Grote Markt. Ook in Parijs was er mensenketting. Klimaatactivisten die later toch probeerden te betogen werden bestookt met traangas.

“Het klimaat zal niet wachten”, zeiden onder meer 11.11.11 aan Franstalige kant, Tout autre chose en Hart boven Hard Brussel. Zij riepen op om het betogingsverbod in Brussel te trotseren met een mensenketting. “We zullen tonen dat de COP21 niet kan doorgaan zonder de burgerstem”, klonk het.

Ook in Parijs werd een mensenketting gevormd. Even later trokken enkele duizenden klimaatactivisten toch de straat op in de buurt van place de la République. Ze werden er al snel omsingeld door een enorme politiemacht die traangas inzette. Er worden ook mensen gearresteerd.

 • Mensenketting in Brussel
 • Traangas in Parijs tegen betogers
 • Enorme politiemacht probeert betoging te verhinderen
 • Mensenketting in Parijs
 • Mensenketting in Parijs
 • Mensenketting in Brussel
 • Mensenketting in Brussel
 • Mensenketting in Brussel

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Jan Willems op zondag 29 november 2015

  Deze middag 29/11, zo rond het middaguur. Verschrikkelijk onguur weer, zeer forse wind. Een koppel, dertigplussers, arriveert in het station van Oostende. Ze zijn vergezeld van hun twee kinderen die onder meer een mooie pakcarte over het klimaat hebben gemaakt. Deze familie wilde eigenlijk in Parijs gaan betogen. Maar dat mocht niet. Dus waren ze afgezakt naar Oostende, samen met zo’n 1000 anderen. Voor een fikse 'klimaatwandeling'. Een eigenlijke betoging mocht niet omdat het Oostendse politiekorps was gevordend voor eventuele bijstand in Brussel en het lokale korps haar routine-opdrachten niet naar behoren kon vervullen. In Brussel, al enige tijd een bezette stad, werd blijkbaar voor ernstige incidenten gevreesd door de komst van de Turkse leider Erdogan. Niet bepaald een toonbeeld van democraat, aldus een ander koppel van Koerdische origine dat al enkele jaren in ons land woont en eveneens de fikse wind trotseerde. Of hoe ijveren voor het klimaat en democratie als vier handen op één buik zijn. Tot volgende week 6 december in Oostende..

 • door Frank Roels op dinsdag 1 december 2015

  Klimaatmarsjen wereldwijd, prachtige fotoreeks van honderduizenden: https://avaaz.org/en/climate_march_report_back_loc/

 • door Frank Roels op dinsdag 1 december 2015

  Wouter Deprez: "We are marching!" https://www.youtube.com/watch?v=tnus4uOX6Dw

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties