Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

maandag 27 april 2015
Aan de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke, internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening.

Nog altijd staan er 16.400 atoomwapens opgesteld in negen landen. Hoewel ze volgens het nu al 45 jaar oude Non-Proliferatieverdrag werk moeten maken van een algemene, volledige ontwapening, blijven de kernwapenstaten hun arsenalen moderniseren voor vele jaren in de toekomst.

Op betoging waren veel nationaliteiten vertegenwoordigd. Er was een indrukwekkende delegatie van Hibakusha – slachtoffers van de Amerikaanse atoomwapenaanval op Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 – van wie een aantal ook getuigenissen aflegde over hoe ze in hun jeugd het trauma van de massavernietiging hebben moeten doorstaan. Ze scandeerden: "Nooit meer Hiroshima en Nagasaki". Er vielen toen op enkele dagen 200.000 doden. De burgemeester van Hiroshima liep mee in de optocht met een spandoek dat de totale verwijdering van de kernwapens vraagt tegen 2020. Er waren ook een aantal Belgen, onder wie een kleine delegatie van Vrede vzw. Op 27 april start de herzieningsconferentie.

De vredesbeweging is talrijk vertegenwoordigd om de regeringsleiders op hun verplichtingen te wijzen. Er is op deze planeet geen plaats meer voor dergelijke gruwelijke vernietigingswapens.

  • Japan was sterk vertegenwoordigd
  • Een grote delegatie Hibakusha uit Japan
  • De burgemeester van Hiroshima, zelf zoon van een Hibakusha, was ook van de partij
  • Een 'lego'-replica van de Genbaku-dome in Hiroshima (nu een vredesmonument). Het enige gebouw dat de nog rechtstond in de regio waar de atoombom viel
  • Een grote Franse delegatie
  • Nucleaire wapens en de opwarming van de aarde: beide vormen een bedreiging van de planeet zo vinden de betogers

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.