Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Scholieren en studenten voeren samen actie in Gent tegen verhoging studiegeld

woensdag 8 oktober 2014
Leerlingen uit verschillende Gentse middelbare scholen en studenten van allerlei instellingen voor hoger onderwijs in Gent verzamelden aan het Zuid om te protesteren tegen de verhoging van het studiegeld en de geplande besparingen in het onderwijs.

Ongeveer 400 scholieren en studenten trokken daarna via het UFO en de Blandijn naar het Sint-Pietersplein om daar een openbare vergadering te houden waar iedereen de kans kreeg om iets te zeggen. Onderweg werd gestopt aan de campus Blandijn van de UGent waar een groepje van 50 studenten een auditorium binnenging om de aanwezige studenten te overtuigen om mee te stappen in de betoging.

Niet alleen werd er volgens de studenten in het verleden al duchtig bespaard op onderwijs waardoor bijvoorbeeld de werkdruk op leerkrachten toenam, ook zal een verhoging van het studiegeld de sociale ongelijkheid versterken. Dat er in tijden van besparingen wel nog geïnvesteerd wordt in dure gevechtsvliegtuigen, gaat er bij de studenten ook niet in.

"Het personeel bezwijkt onder de werkdruk, scholieren zitten in overvolle containerklassen en de kwaliteit van het hoger onderwijs gaat er zienderogen op achteruit", zegt actievoerder Louis Witdouck.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.