Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Protestactie in Antwerpen tegen Israëlisch geweld

zondag 13 juli 2014
Zo'n zevenhonderd mensen kwamen zaterdag samen in Antwerpen om hun steun te betuigen aan het Palestijnse volk en om hun ongenoegen te uiten over het Israëlische geweld in Gaza.

Er waren toespraken van Ikrame Kastit (Groen), Karim Bachar (s.pa), Mohamed Chebaa (PVDA) en Karim Hassoun van AEL. Ze riepen België op verantwoordelijkheid te nemen en het Israëlisch geweld streng te veroordelen. 

"De moord op de tieners moet in een democratie een voorwerp zijn van een politioneel onderzoek en geen voorwendsel om een bevolking collectief te straffen", klonk het.

Bij momenten verliep de actie geanimeerd en werden er slogans gescandeerd als Free Palestine, Boycot Israël en Steun het verzet.

De actie werd na een uur afgeblazen. Heel even ontstond er oproer nadat de politie een Afrikaanse jongen hardhandig had aangepake toen die foto's trok. De persoon werd vrijgelaten en de situatie bekoelde snel.

Afgelopen weekend werden er in verschillende wereldsteden protestacties gehouden tegen het geweld in Gaza.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door StijnHorvath op dinsdag 15 juli 2014

  Tijdens deze betoging werd onder meer de slogan "Khaybar Ya Yahud" ("herinner u Khabyar, o Joden") geroepen.

  Een rechtstreekse verwijzing naar het lot van de Joden (en Christenen) tijdens het Kalifaat van Omar: ze werden verdreven uit Khabyar, een oase ten noorden van Medina.

  Dit is een zeer betekenisvolle gebeurtenis omdat ze een precedent schiep voor de verdrijving van niet-moslims en de verplichting om (elders) een taks te betalen (jizya). Door deze taks te betalen bewezen de niet-moslims dat ze zich onderwierpen aan de islamitische staat en hun status als tweederangsburgers aanvaardden.

  In het licht van de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten is dit op zijn zachtst gezegd een zeer ongelukkige slogan.

  De goedmenende betogers die het Arabisch niet machtig zijn of de historische en ideologische wortels van het conflict niet kennen, laten zich zo voor de kar van hoogst bedenkelijke sujetten spannen.

  bekijk het fragment hier (vanaf 6:45 min)

  Wat in wezen een politiek en sociaal-economisch conflict is wordt zo de inzet van religieuze strijd. Het is natuurlijk ironisch dat extremisten aan beide zijden zich daarbij elk op hun Heilig Boek beroepen. Waar eindigt zoiets?

 • door StijnHorvath op dinsdag 15 juli 2014
Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties