Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Actie Stop Armoede: “Help! Er staat een computer tussen mij en het loket”

donderdag 5 juni 2014
Het platform 'Stop Armoede nu' hield woensdag een actie in Antwerpen om aandacht te vragen voor de hindernissen die mensen ervaren met het e-loket, de digitale dienstverlening van de stad. Met een groot hindernissenparcours lieten ze voorbijgangers en politici ervaren dat ‘een attest bekomen om je gezinssamenstelling te bewijzen’ voor sommige mensen veel op de 100 meter horden lijkt.

DeWereldMorgen.be

“Uiteraard zijn wij niet tegen digitale dienstverlening.” zegt Gülay Temur namens ‘Stop Armoede.nu’. “Eens de kinderziektes eruit zijn, zal e-dienstverlening het voor een deel van de Antwerpenaars makkelijker maken om hun administratie geregeld te krijgen vanuit de eigen huiskamer. Een ander groot deel van de Antwerpenaars raakt echter niet op de digitale snelweg omdat ze niet vlot lezen of schrijven, omdat ze niet vertrouwd zijn met computers, omdat ze het verband niet leggen tussen de vraag die ze hebben en de woorden op het scherm. Voor hen is e-dienstverlening pure Kafka.”

Dat dit niet over enkelingen gaat, lichtten de stadsdiensten zelf toe in de voorstelling van de algemene communicatiestrategie A-stad (Antwerpen.be en A-blad) aan het Antwerpse middenveld: 24 procent heeft geen internetaansluiting, 28 procent heeft nog nooit een computer gebruikt, 27 procent gebruikt geen internettoepassingen, 48 procent heeft nog nooit contact gehad met de overheid via internet, 61 procent van de werklozen bezit een computer terwijl 96 procent van de werkenden en de helft van de 60-plussers een computer heeft.

A-profiel

Het overleg van Antwerpse Sociale Middenveld Organisaties voerde een klein onderzoek uit bij de sociale organisaties in Antwerpen. Veel van die organisaties hebben door de digitale strategie van de stad een grote toename van cliënten die er niet meer in slagen om zelf hun probleem opgelost te krijgen. Hun cliënten vragen hulp bij het maken van afspraken, de aanvraag van attesten, de aanmaak van een A-profiel,… Vroeger regelden mensen dat zelf.

“Om een pro-Deoadvocaat aan te vragen moet je een attest van gezinssamenstelling voorleggen samen met de inkomsten van de laatste drie maanden,” legt een maatschappelijk werker van woonbegeleiding van CAW Antwerpen uit. ”Als mijn cliënten laat zijn met de aanvraag van dat attest, liepen ze vroeger even langs het stadskantoor. Nu kan dat niet meer, tenzij je een ID-lezer hebt duurt zo’n aanvraag nu vijf werkdagen. Laatst hadden we weer een situatie waarin ik heel wat extra telefoontjes heb moeten doen om die pro-Deoadvocaat toch nog in orde te krijgen.”

Optimaal toegankelijk

De digitalisering van de stad Antwerpen is ingevoerd zonder voorafgaand overleg met de Antwerpse sociale organisaties. Maatschappelijk werkers, vormingswerkers, jeugdwerkers en opbouwwerkers klagen dat ze de dienstverlening van de stad niet kunnen overnemen. Ze pleiten er dan ook voor dat de stad ervoor zorgt dat de dienstverlening optimaal toegankelijk is voor iedereen die in Antwerpen verblijft.

Voor wie (nog) niet vlot met de computer werkt is er nood aan mensen aan het loket, aangepaste begeleiding en opleiding, meer diensten die zelf gegevens opvragen bij de kruispuntbank en gratis telefoonlijnen met kortere wachttijden voor diensten.

De stuurgroep van StopArmoede.nu bestaat uit mensen van Filet Divers/Bond Zonder Naam, Welzijnszorg-regio Antwerpen, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, CAW Antwerpen, Antwerps Integratiecentrum De8, Antwerps Platform Generatie Armen, ACV Antwerpen en ACW Antwerpen.

 • (foto Raymond Clement)
 • (foto Raymond Clement)
 • (foto Raymond Clement)
 • (foto Raymond Clement)
 • (foto Raymond Clement)
 • (foto Raymond Clement)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)
 • (foto: Walter Van den Eynde)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.