about
Toon menu

Boottocht voor sluiting kerncentrales

Minister Marghem wil de kerncentrale van Doel opnieuw opstarten. Maar volgens de 11 maart-beweging ligt de kerncentrale van Doel veel te dicht bij de stad en de haven. De milieu-activisten willen de kerncentrales dicht. Om druk op de ketel te houden organiseerde de 11 maart-beweging een mars, gevolgd door een boottocht door de Antwerpse haven. Een fotoreportage

Op zondag 7 juni vaarde de 11 maart-beweging op de Schelde langs Doel waar ze aan de kerncentrale symbolisch een krans te water liet. Met deze actie waarschuwt de beweging voor de gevaren van kernenergie. De actievoerders eisen dat de oude centrales Doel 1 en 2 niet verlengd worden, en Doel 3 niet heropgestart wordt.

Ze eisen tevens dat de overgang van fossiele en kernenergiebronnen naar hernieuwbare energie sociaal rechtvaardig gebeurt, met respect voor werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. Een omschakeling van Doel en de industrie in het hele havengebied naar hernieuwbare energie en groene chemie is volgens de actievoerders noodzakelijk.


De 11 maart-beweging is begin dit jaar ontstaan in de aanloop naar de herdenking van de vierde verjaardag van de kernramp in Fukushima op 11 maart. Onder de slogan “Geen Fukushima aan de Stroom” organiseerden enkele Antwerpse organisaties een actie op de Antwerpse Groenplaats. Climaxi, Greenpeace en Ecokot maken deel uit van de beweging.