about
Toon menu

"Een maatschappij waarin alleen rijken goede diensten hebben natte droom N-VA"

Een staking bij de openbare diensten legde het grootste deel van het openbaar vervoer lam. Ook bij verschillende andere diensten was de staking voelbaar. “Wij staken niet om meer loon, hé. Maar om het openbaar vervoer voor de reizigers te beschermen”, klonk het.

De sfeer zat er goed in aan de Wetstraat waar de Brusselse deelnemers aan de stakingsdag van de socialistische overheidsvakbond ACOD samenkwamen. Secretaris Rudy Janssens ging er in een bad zitten en liet zich zoals op het schilderij van Jacques-Louis David vermoorden.

“We weten heel goed wie de moordenaars zijn van de openbare diensten. Bart De Wever en Charles Michel heten ze”, zei Janssens voor hij een plastieken mes tussen zijn ribben kreeg en overgoten werd met rode bietensap.

“De meeste mensen weten wel dat de openbare diensten worden aangevallen, maar ze weten niet alles. Wat gebeurt er als het ministerie van Financiën minder controles kan doen? Dan profiteren de werkgevers daarvan die nu al zo weinig belastingen betalen. Van de vijf ambtenaren die met pensioen gestuurd worden, komt er maar één in de plaats”, zei Janssens nog.

Vertegenwoordigers van verschillende openbare diensten namen het woord en toonden meteen dat het om heel veel verschillende diensten aan de burgers van dit land gaat: het openbaar vervoer natuurlijk, maar ook de vuilnisophaling, bibliotheken, de opvang van kinderen, onderwijs, ziekenhuizen en nog veel meer.

“Wij staken niet om meer loon, hé. Maar om het openbaar vervoer voor de reizigers te beschermen”, zei een spoorman.

“Zo realiseren ze de droom van N-VA en de liberalen: een maatschappij waar de rijken hun eigen diensten betalen en niets voor alle anderen”, fulmineerde Janssens.

Momentum gemist?

In Gent kwamen de actievoerders samen in Vooruit. “200 à 300 minder pensioen, dat is veel. Maar daar hoor je amper iets over", klonk het daar. De stakers vonden ook dat het publiek opvallend begripvol reageerde.

ACOD diende 40 dagen geleden een stakingsaanzegging in, maar kreeg in al die tijd de regering niet te zien. Volgens voorzitter Chris Reniers is dat symptomatisch voor de regering-Michel die wel de mond vol heeft van ‘sociale dialoog’ maar die wanneer puntje bij paaltje komt niet thuis geeft voor een gesprek over de opmerkingen en bezwaren van de vakbonden.

In Vooruit klonk ook wat teleurstelling door over het beperkte resultaat van alle acties. "We hadden moeten doordoen in december. Er was zo'n krachtsverhouding opgebouwd met de vakbonden, Hart boven Hard deed mee ... en toen hebben we het in elkaar laten zakken. Zo hebben we het momentum gemist."

Volgens Rudy Janssens is het nog lang niet gedaan. “Kijk naar het succes van deze actiedag. Het beweegt nog altijd. We zijn druk bezig om nieuwe acties voor te bereiden. U hoort nog van ons.”

Volgende week buigt de socialistische vakbond ABVV zich over een nieuw actieplan. De christelijke vakbond ACV trekt zich de komende dagen terug voor het vierjaarlijkse congres en ook daar wordt nog wat vuurwerk verwacht rond het regeringsbeleid en vooral de discussie rond de tax shift die recent werd opgestart.