De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zwarte dag voor Brugge: Heilig Bloedprocessie verhuist naar Antwerpen

Zwarte dag voor Brugge: Heilig Bloedprocessie verhuist naar Antwerpen

zaterdag 18 juni 2016 09:03
Spread the love

De kogel is door de kerk. Gisteravond werd beslist dat de Heilig Bloedprocessie, die al meer dan 800 jaar in Brugge uitgaat, vanaf 2017 naar Antwerpen verhuist. Prijs van de overeenkomst: 400.000 euro per jaar.

“De keuze voor Antwerpen was een moeilijke keuze”, geeft aartsbisschop Jozef De Kesel toe. “Maar in Brugge was de processie al jaren een toeristisch evenement geworden, waardoor de ommegang zijn religieuze aspect dreigde te verliezen.”

De Heilig Bloedprocessie werd voor het eerst georganiseerd in 1310. In dat jaar werd de relikwie van het Heilig Bloed, die in Brugge bewaard wordt, officieel erkend door paus Clemens V. Die erkenning ontketende een waar feest in de stad, waar toen al de Meifoor plaatsvond. Het stadsbestuur besliste al snel om jaarlijks een processie te organiseren waarin het leven van Christus uitgebeeld werd. Deze traditie hield meer dan 800 jaar stand.

De relikwie van het Heilig Bloed, die Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, naar Brugge meebracht na de tweede kruistocht, werd al die tijd bewaard in de Basiliek van het Heilig Bloed op de Burg. Volgens de overlevering wordt het bloed van Christus één keer per jaar opnieuw vloeibaar, wat voor de gelovigen een signaal is om ermee door de stad te trekken. In 1617 vervaardigde de Brugse goudsmid Jan Crabbe een monumentaal reliekschrijn om het bloed in te bewaren.

“Het Heilig Bloed blijft in Brugge”, zegt De Kesel. “Maar het wordt vanaf volgend jaar op Hemelvaart naar Antwerpen gebracht. Onder strikte begeleiding én beveiliging, want het schrijn zelf bevat 30 kg goud en zilver en meer dan 100 edelstenen. Er is een tussenstop op de Muur van Geraardbergen, waar voor de gelegenheid drie kruisen geplaatst zullen worden die de kruisiging op de Kalvarieberg in herinnering brengen.”

De stad Antwerpen betaalt de vervoerkosten, alsook 400.000 euro per editie, wat door de Confrérie van het Heilig Bloed zal aangewend worden om de basiliek blijvend te onderhouden en te restaureren.

SP.A-burgemeester Renaat Landuyt is niet erg opgezet met de verhuis naar Antwerpen. “Het religieuze karakter van de processie zal misschien de eerste jaren bewaard worden, maar het evenement zal al snel evolueren naar een toeristische trekpleister voor de stad”, zegt hij. “En dan gaan we weer naar af.”

Bron: Moon Art Gallery

take down
the paywall
steun ons nu!