De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Witte sector op straat
Betoging, Brussel, Witte woede -

Witte sector op straat

dinsdag 29 maart 2011 09:36
Spread the love

Vanaf half elf deze morgen stapt de witte sector op in Brussel. Bij gebrek aan federale regering is een akkoord over sociale voorwaarden nog ver zoek. Ook aan Vlaamse kant zijn ze in hetzelfde bedje ziek. De zorgsector wacht ook daar al sinds oktober vorig jaar op een akkoord over de arbeidsvoorwaarden. Maar zorg kan niet wachten en dankzij de vergrijzing zou de sector binnen drie jaar met een personeelstekort van 120’000 man te kampen krijgen. Dat is bijna een derde van het aantal tewerkgestelden nu.

Het wringt al langer rond de arbeidsvoorwaarden in de witte sector. Onderbetaald, slechte uren en verlof nemen is op sommige plaatsen schier onmogelijk geworden. Nochtans is de zorgsector cruciaal in het leven van Jan Modaal. We worden geboren in een ziekenhuis of thuis, met een vroedvrouw, gaan naar de kinderopvang, hebben dokters en verplegers nodig en eindigen in een rusthuis.

In die rusthuizen werkt men op zaterdag en zondag op weekenddienst. Dat wil zeggen dat er minder verpleegkundigen en bejaardenhelpsters aanwezig zijn voor hetzelfde aantal mensen, die dezelfde zorg nodig hebben. Ook in de thuiszorg zijn de tekorten hoog. Vervanging voor een zieke collega is soms onmogelijk. Ver van ons bed? Ook in ziekenhuizen zijn afdelingen in het weekend vaak onderbemand. Opnieuw zijn er evenveel mensen die dezelfde zorg nodig hebben. De slachtoffers zijn de patiënten/cliënten.

Meer personeel is dus noodzakelijk. Maar het personeel dat al aan de slag is moet het vaak doen met een minimum aan goede voorwaarden. Vaak worden die dan ook nog geschonden. Zo moet er minstens acht uur zitten tussen twee shiften van ongeveer acht uur. Door het personeelstekort is dat vaak niet zo. Vakantie nemen, langer dan één week, is soms onmogelijk. Mensen in de witte sector die onregelmatige uren werken, worden vaak minder betaald dan anderen die nine-to-five werken.

Federaal nam minister van Sociale Zaken Onkelinx al enkele tijdelijk maatregelen ter waarde van ongeveer 50 miljoen euro. Dat is echter niet afdoende. Betere arbeidsvoorwaarden, eist de witte sector vandaag. Met het nakende personeelstekort zal dat ook nodig zijn, om meer nieuwe mensen aan te trekken. Het gaat uiteindelijk om onze gezondheid.

Sofie Van Waeyenberghe
Foto : Inferis via Flickr

take down
the paywall
steun ons nu!