De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oathbreaker

Ondernemende muziekliefhebbers houden de Antwerpse muziekscene levendig

dinsdag 23 december 2014 23:17
Spread the love

Begin december had je nog Bad Moon en Rodeofest, afgelopen weekend was er Pandafest én binnenkort volgt de wintereditie van het Antwerp Metalfest: stuk voor stuk kleine festivalletjes binnen het hardere muziekgenre die heel wat Antwerpse en bij uitbreiding Belgische bands op hun affiche zetten. Het ene festival is al wat meer ondergronds dan het andere, maar telkens liggen jonge ondernemende mensen aan de basis van de organisatie. DeWereldMorgen sprak met Jens De Vos van Pandafest en Samuel De Rouck van Rodeofest.

Toegegeven: de titel van mijn artikel is wat beïnvloed door het recente opiniestuk van Jan Blommaert dat eerder deze week op DeWereldMorgen verscheen, waarin hij het had over het verschil tussen kunstenaars en ondernemers.

Graag presenteer ik hier twee geëngageerde gasten die wars van de huidige neoliberale logica hun eigen ding doen. Dat verdient aandacht en respect in deze donkere tijden!

Jens De Vos startte een aantal jaren geleden zijn bedrijfje Panda Productions, die mediaproducties maken, op. Zij maken vooral videoclips voor muziekgroepen en underground televisie-producties met live-sessies. Kort gezegd: alles waar de combinatie video en muziek in zit. De voorbije jaren werkten ze zowel voor Natalia en Clouseau als voor metal -en punkbands. ‘Hoewel de beiden erg leuk zijn om te doen en het commerciële uiteraard geld opbrengt, ligt mijn hart toch vooral bij de metaal en punk’, zegt hij daarover.

Het begon allemaal een vijftal jaren geleden als een hobby en is sinds een goeie twee jaar een voltijds professionele bezigheid. Daarnaast speelt hij trouwens ook gitaar bij de metal-band This Kid. Vandaar dat hij het muziekwereldje vrij goed kent.

Jens De Vos: ‘We werken vaak met bands die nauwelijks budget hebben op een videoclip op te nemen. Vandaar kwam vorig jaar het idee om per band een gratis videoclip op te nemen in ruil voor een gratis concert op Pandafest. De meeste bands gingen daar op in omdat ze beseffen dat een videoclip én een concert dubbele promotie is.’ 

Vorig jaar organiseerde Jens, samen met ervaren jongens als Jona Koekelcoren en Steven Van Crombruggen, dus voor de eerste keer Pandafest. En omdat dat met 16 bands zo’n succes was, besloten ze dat dit jaar nog eens over te doen met een paar bands meer. Deze tweede editie vond afgelopen weekend plaats in Jeugdhuis Nootuitgang te Edegem.

‘Nieuw is dat er van elke band één live-nummer wordt opgenomen met verschillende camera’s en gemonteerd tot een videoclip én dat er backstage een interview wordt gefilmd, aldus De Vos.     

Naast enkele Belgische toppers als Steak Nr. 8, Diablo Boulevard en The Setup, traden er ook enkele beginnende Belgische bands en enkele internationale acts zoals Celeste en The Ocean op. Jammer genoeg liet het Brits Feed The Rhino verstek gaan… Voorlopig is een jaarlijks festival het enige wat we doen, maar we zien wel wat 2015 brengt!’, aldus een enthousiaste Jens.

Bij het buitenkomen uit de backstage liepen we Samuel De Rouck nog tegen het lijf. Dit jaar organiseerde hij al verscheidene Rodeo-concerten in Music City of in het Kievitsnest te Antwerpen. Ook Rodeofest vond begin december hier in Edegem plaats. Als zanger van Black Swarm en voordien Caldera is hij al jaren actief in de Antwerpse underground hardcore scène. Op die manier draagt hij zeker bij tot het levendig houden van de Antwerpse muziek en dit in een klimaat waar de politiek steeds minder organisaties subsidieert. Faut le faire!

Foto’s: Tim Tronckoe

take down
the paywall
steun ons nu!