De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Chang’e 4

Chang’e 4

woensdag 2 januari 2019 21:49
Spread the love






Wikimedia

Chang’e of Chang-o, oorspronkelijk bekend als Heng’e, is de Chinese godin van de maan. Ze is het onderwerp van verschillende legendes in de Chinese mythologie, waarvan de meeste verschillende van de volgende elementen bevatten: Houyi de boogschutter, een welwillende of kwaadwillende keizer, een levenselixir en de maan.

(Chinese: ????: Cháng’é sìhào

De geplande landingsplaats is een gladde vlakte in de krater Von Kármán

Geen wonder dat het eerste echte Chinese maan-ruimteschip naar daze godin genoemd wordt. China is de eerste ruimtevaartnatie die een landing op de achterkant van de maan zal ondernemen. Daar gaat veel onderzoek aan vooraf, maar er zullen hopelijk ook veel vragen beantwoordt worden.
De Chang’e-4 maan-sonde van China werd zondag in een geplande baan om de maan gebracht om zich voor te bereiden op de allereerste zachte landing aan de andere kant van de maan, dat heeft de China National Space Administration (CNSA) aangekondigd.

De sonde is in een elliptische maanbaan terechtgekomen met perilune op ongeveer 15 km en de apolune op ongeveer 100 km, zei CNSA. Het besturingscentrum zal een geschikte tijd kiezen om de sonde aan de andere kant van de maan te landen.

Het succes van de missie is echter niet zeker. Volgens waarnemers kunnen er problemen optreden tijdens de landingsmanoeuvre: het terrein aan de achterkant van de maan is minder vlak dan aan de kant die naar de aarde gericht is. Communicatie is ook een uitdaging: er is geen directe radioverbinding met de achterkant van de maan. China probeert dit probleem te omzeilen met een uitzendingssatelliet die alleen voor dit doel in een baan om de maan is gebracht. Yu Guobin, een woordvoerder van het ruimteprogramma, zei op de Chinese staatstelevisie: “Het hele proces is vrij ingewikkeld en er zullen veel risico’s zijn.” Volgens informatie van Chinese media is de Aitken-krater, vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Robert Grant Aitken, bedoeld als landingsplaats. Na de aankomst van Chang’e 4 zal een gerobotiseerd voertuig de grond en de structuren rondom het landingspunt onderzoeken. De Rover is uitgerust met een panoramacamera en verschillende meetinstrumenten

take down
the paywall
steun ons nu!